HJK vastustaa oikeuden päätöstä nimensä muuttamisesta

 

Helsingin Jalkapalloklubi on kauden avauksen kynnyksellä joutunut keskelle erikoista nimenvaihdosoikeudenkäyntiä.

Kotimaisten kielten keskuksen kielenhuolto-osasto eli Kielitoimisto lähestyi HJK:ta jo vuosi sitten huhtikuussa vaatien HJK:n nimilyhenteen muutosta HJ:ksi. Kielitoimisto perusteli asiaa kieliopillisella säännöllä, jossa lyhenteeseen otetaan vain erisnimien nimiosioiden ensimmäinen kirjain. Näin Helsingin Jalkapalloklubin lyhenteen tulee olla HJ.

Seura vastasi Kielitoimistolle kieltävästi vedoten perinteisiin ja jo 100 vuotta vanhaan vakiintuneeseen lyhennemuotoon HJK.

Kielitoimisto tutustui perusteluihin, mutta katsoi, että kyseessä on esimerkkitapaus, jolla saattaa olla kauaskantoisempiakin vaikutuksia. Siksi HJK:n kieltäytyessä muuttamasta lyhennettään turvautui Kielitoimisto äärimmäisen harvinaiseen keinoon. Se haki Helsingin käräjäoikeudelta väliaikaisen päätöksen nimenmuutokseen.

HJK:n on nyt 10 000 €:n uhkasakon voimalla muutettava nimilyhenteensä toukokuun alusta HJ:ksi.

– Tämä on pöyristyttävää. Olen ollut Klubissa mukana jo 1960-luvulta asti eikä tällaisesta ongelmasta ole ollut tietoakaan. Ammutaanko tässä nyt tykillä hyttystä? Olemme valmiit taistelemaan loppuun asti. En voi uskoa, että järki ei tässä lopulta voittaisi, toteaa HJK:n pitkäaikainen omistaja Olli-Pekka Lyytikäinen

Seura on kuitenkin jo varautunut kaikkeen.

– Meidän on ollut pakko valmistautua tilanteeseen, jossa viranomaiset pakottavat meidät vaihtamaan lyhenteemme. Logo ja paidassa oleva tunnus on aluksi muutettava ainakin väliaikaisesti versioon nykyisestä, jossa HJK:n tilalla on vain HJ. Vaikeampaa on korvata tunnuslaulumme Hoo-Jii-Koo heti kesällä, sillä siihen jäisi nyt yksi tavu tyhjäksi. Siinä riittää kyllä pohtimista, päivittelee markkinointijohtaja Sari Mikkonen-Mannila.