HJK voitokas vuoden viimeisessä kotiottelussaan – Alashkert nurin toistamiseen

Roope Riski: ”Kiva voittaa kauden vika kotipeli omien fanien edessä.”

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: @ Mira Lönnqvist

HJK vs Alashkert 1-0

HJK voitti UEFA European Conference Leaguen toiseksi viimeisessä ottelussaan Alashkertin Atom Tanakan toisen jakson alussa tekemällä komealla kaukolaukauksella 1-0 ja varmisti sillä lohkon A kolmannen sijan.

– Muutaman viikon pelaamattomuus näkyi varsinkin ekalla puoliajalla, kun tehtiin tyhmiä virheitä, huonoja ratkaisuja ja oli hidasta reagointia, mutta loppupeleissä saatiin se voitto mitä tultiin hakemaan ja Danielille hyvät läksiäiset, tänäänkin liukkaasti liikkunut kärki Roope Riski totesi.

HJK vs Alashkert - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist

Ottelun ensimmäisen vartin aikana ei tilanteilla juurikaan juhlittu. Tunnustelevan alun jälkeen Klubi otti pelin hallinnan itselleen ja Alashkert valui alas vastaanottamaan yhdeksän pelaajan voimin.

Ensimmäinen tilastomerkintä kirjataan 10. minuutilla Klubin Lucas Lingmanille, joka teloo keskiympyrässä varoituksen arvoisesti Alashkertin keskikentän Wangu Gomea

Vartin kohdalla nähdään ensimmäinen kunnon maalintekotilanne. Hyvän ottelun pelannut Filip Valenčič saa pallon keskiviivalla ja hyökkää vahvasti kohti maalia, syöttää oikealla nousevalle Atomille, jolta slovenialainen saa pallon takaisin rankkarialueella. Suora veto syötöstä kilpistyy kuitenkin pallon reitille osuneeseen puolustaja Taron Voskanyaniin.

Toisessa päässä Hugo Keto joutuu torjuntahommiin 18. minuutilla. Keto torjuu Artak Grigoryanin hyvän kaukovedon kulmaksi, jonka klubipuolustus siivoaa vastustamattomasti väljemmille vesille.

Seesteinen meno jatkuu ilman huipputilanteita. Parhaat Klubin hyökkäykset kulkevat Valenčičin pystyjuoksujen kautta. 23. minuutilla mies pelaa pallon Roope Riskille, joka harhauttaa ja vetää komean vedon, mutta väärälle puolelle etutolppaa sivuverkkoon.

Riskin yritystä ottelussa seuraa aavistuksen sekava vaihe, joka sisälsi mm. Alashkertin avausmaalin Jerevanissa pelatussa ottelussa tehneen Jose Embalón täysin epäonnistuneen, mutta lystikkään näköisen saksipotkuyrityksen.

Puolen tunnin kohdalla Miro Tenho työntää Embalon nurin HJK:n kenttäpuoliskon puolivälissä. Vaparin antaa kierteisenä Marko Milinković, ja ylös noussut toppari Didier Kadio puskee vain joitakin senttejä ohi maalin.

Valenčičin nousut ovat Klubin paras ase. Kolmas tilanne päättyy parin keskityksen jälkeen Lingmanin kaukovetoon, jonka maalivahti Ognjen Čančarević liimaa.

43. minuutilla Atomin keltainen kortti tasoittaa joukkueiden varoitustilit.

Puoliaika päättyy Alaskertin toiseen kulmapotkuun, jonka Klubi torjuu ensimmäisen tapaan varmasti.

HJK:n pelaamisessa näkyi pitkä pelaamattomuus, joka paistoi erityisesti syöttöjen ja kosketuksien laadussa. HJK oli enemmän pallossa mutta Alashkertilla ehkä hieman vaarallisemmat maalipaikat. 0-0 tauolla oli kuitenkin tilanteisiin nähden oikea puoliaikatulos.

– Ekalla puoliajalla oltiin vähän malttamattomia pallon liikuttamisen suhteen. Yritettiin liian nopeasti edetä yhtä kaistaa ja menetettiin palloja. Pelin virta oli mitä oli, mutta tokalla parannettiin ja maali oli hyvä esimerkki siitä, että maltettiin riittävästi liikuttaa palloa puolelta toiselle, Toni Koskela mietti ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa.

Daniel O’Shaughnessy - HJK Helsinki. Photo: @ Mira Lönnqvist
Daniel O’Shaughnessy

Uneliaan avausjakson vastapainoksi toinen puolikas alkaa vilkkaasti. Klubi jatkaa pallon pitämistä ja pääsee kuin varkain räjäyttämään eloa Bolt Areenalle. Daniel O’Shaughnessy rynnistää kohti maalia ja syöttää Atomille, jonka komea veto 20 metristä etualakulmaan siirtää HJK:n 1-0 johtoon.

Alashkert päätti heti aloituksen jälkeen kuitata, mutta Artak Yedigaryanin veto kimpoaa peittelyhommiin ehtineen Valtteri Morenin kautta kulmaksi. Paine kestää vielä kaksi kulmapotkua lisää, ja päättyy Milinkovićin vedon suuntautuessa taivaan tuuliin.

58. minuutilla Alashkert siirtyy kulmapotkuissa jo 6-0 johtoon, mutta Klubi puolustaa tälläkin kerralla viisaasti, eikä vieraille aukea kunnon maalipaikkoja. Isännät saavat vasta vajaan tunnin pelin kohdalla ensimmäisen kulmapotkunsa.

Armenialaisten panostettua enemmän hyökkäyspeliinsä HJK:lle aukeaa muutama hyvä vastaisku, joita maalivahti Čančarević luutii liberona, mutta kummallekaan ei kovin yltiöpäisen vaarallisia maalitilanteita siunaannu.

Alashkertin tasoitusyrityksistä puuttui viimeinen silaus, johon osasyynä oli HJK:n viimeistä kertaa tällä kokoonpanolla pelannut puolustuslinja, joka ei päästänyt vieraita parhaille tonteille. Viimeisen ottelunsa HJK:ssa pelannut O’Shaughnessy ehti puolustusvelvollisuuksiensa ohessa pari hyvään nousuun, joista yksi pohjusti voittomaalin. Miro Tenho katkoi jälleen tehokkaasti ja Luis Murillo sekä Moren olivat laidoilla eleettömän varmoja.

Avausmaalin merkitys tällaisissa otteluissa on suuri, varsinkin kun maali jää ottelun ainoaksi. Klubin päästyä johtoon sillä ei ollut hätäpäivää, ja pelin lähestyessä loppuaan kotijoukkue pääsi useamman kerran viemään pallon hyökkäykolmannekselle, useimmiten liukkaasti liikkuneiden Riskin veljesten kautta.

Toni Koskela nosti esiin kuinka tärkeä oli myös ottelusta saatu kolme pistettä, jolla HJK varmisti paikkansa ensi kauden UEFA Champions Leaguen karsinnoissa sijoitettujen joukkueiden joukkoon.

– Sehän ei vielä takaa mitään, mutta mahdollisuus sille että vastustaja ei tule mistään Euroopan isoimmista jalkapallomaista on isompi, Koskela totesi.

– Alashkert puolusti tänään paremmin mitä ovat tehneet monessa muussa matsissa. Olivat kärsivällisempiä ja pystyivät tukkimaan keskustaa paremmin ja linjakin toimi aavistuksen paremmin. Ottelun lopussa saimme aika monta tosi isoa tilaa päästä hyökkäämään. Joitakin huonoja valintoja – oltiin paitsiossa ja muuta – ei päästy niistä ratkaisemaan. Toisaalta vastustajalla ei ollut paikkoja tasoittaa.

Atom Tanaka

”Aika hyvät neljä vuotta”

Klubin jättävä Daniel O’Shaughnessy oli ottelun jälkeen tyytyväinen saatuaan viimeisessä pelissään HJK:ssa tärkeän voiton.

– Ei ehkä ihan meidän kauden paras peli, mutta saatiin se tulos mikä haluttiin. Puolustettiin ihan solidisti ja pidettiin vastustaja pois vaarallisimmista paikoista, mutta varsinkin tokalla jaksolla meillä oli monta vastahyökkäystä mistä olisi voitu saada parempia paikkoja ja ratkaista jo aikasemminkin.

HJK-fanit kunnioittivat Karlsruheriin siirtyvää O’Shaughnessyä ottelun viidennellä minuutilla laulamalla kipparin nimeä, mistä mies sitten myöhemmin kiitti alustamalla ottelun voittomaalin.

– Neljä vuotta pelannut täällä ja vikaan peliin ne keksi mulle laulun! Siistiä ja tuli hyvä fiilis. Kiitos faneille, että jaksoivat taas koko pelin meitä kannustaa. Kiitos teille!

HJK vs Alashkert FC 1-0 (0-0)

48′ Atom 1-0

HJK:n kokoonpano: Keto – Murillo, O’Shaughnessy, Tenho, Moren – Browne (72’ Ri. Riski), Jair Silva, Lingman, Atom – Valenčič (83’ Väänänen), Ro. Riski.

Lohkosta jatkajat selvisivät jo viime kierroksella, kun LASK ja Maccabi Tel Aviv karistivat HJK:n ja Alashkertin kannoiltaan. Lohko saatetaan päätökseen 9.12., jolloin HJK pelaa vuoden viimeisen ottelunsa Itävallan Linzissä LASKia vastaan.

Katso lehdistötilaisuuden parhaat palat!