HJK kaatoi KTP:n ja varmisti Liigacupin lohkovoiton – välierässä Boltille saapuu KuPS

Klubin molemmat maalit laukonut Anthony Olusanya oli iltapäivän suurin onnistuja.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Mikko Mäkelä
Atom raatoi täydet minuutit Klubin keskikentällä. Kuva: @ Mikko Mäkelä

FC KTP vs HJK 1–2

HJK kävi hakemassa rutiinivoiton Kotkasta Liigacupin lohkovaiheen viimeisessä kamppailussa. 2–1-vierasvoitto nosti Klubin samalla lohkovoittajaksi, kun samaan aikaan FC Inter ja FC Lahti tasasivat pisteet Turussa. HJK etenee Liigacupin välierään, joka pelataan Bolt Arenalla 18. maaliskuuta kello 15:00. Ottelun lipunmyynnistä tiedotetaan alkuviikosta.

Ensimmäinen jakso alkoi hyvin vauhdikkaasti, ja kotijoukkue onnistui iskemään ensimmäisen maalin hieman kyseenalaisesti vihelletystä rangaistuspotkusta. Kai Meriluoto pääsi yrittämään tasoitusta niin ikään pilkulta, mutta KTP-vahti Rasmus Leislahti oli pallon tiellä.

KTP puolusti läpi jakson kunniakkaasti, mutta puoliajan edetessä tiloja alkoi syntyä enemmän. HJK hyödynsi jakson loppupuolen tilanteensa tehokkaasti, kun Anthony Olusanya iski pallon kaksi kertaa verkkoon kahdessa minuutissa.

– KTP tuli otteluun käytännössä Veikkausliiga-pelin latauksella, emmekä olleet aluksi ihan joka hetkellä valmiita vastaamaan kamppailuun. KTP onnistui tekemään pelistä todella kilpailullisen, kehui HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

Kotkalaiset aloittivat myös toisen puoliskon vahvasti, mutta Klubi otti nopeasti ottelun kontrolliinsa, eikä Jesse Öst joutunut venymään ihmeisiin HJK:n maalilla. Olusanya oli vielä lisäajalla lähellä iskeä HJK-uransa ensimmäisen hattutempun, mutta ylärima esti hyökkääjän aikeet.

– Toisella jaksolla KTP:llä ei enää ollut paikkoja, ja pelasimme loppujen lopuksi ihan hyvän matsin. Pelissä oli paljon parannettavia asioita, mutta loimme hyvän määrän maalipaikkoja ja väänsimme ansaitun vierasvoiton. Myös peluutuksemme sujui suunnitelmien mukaan: Halusimme antaa monelle pelaajalle täydet tai lähes täydet minuutit, jotta pääsemme taas askeleen lähemmäksi pelikuntoa. Se luonnollisesti näkyi ottelun viimeisen kymmenminuuttisen aikana, kun moni pelaaja vähän väsyi.

Klubipääty Kotkassa - HJK Helsinki. Photo: © Mikko Mäkelä
On Vain Yksi Klubi! HJK sai vierasotteluun fantastisen tuen kannattajiltaan. Kuva: @ Mikko Mäkelä

Ottelu alkoi KTP:n erikoisella aloituskuviolla, jossa pallo lauottiin surutta Klubin kenttäpuoliskon sivurajan yli. Kotkalaiset yrittivät saada riistettyä pelivälineen korkealta Klubin sivurajaheiton jälkeen, mutta yritys jäi ainoastaan idean tasolle.

HJK aloitti vahvasti ja loi useamman laukauksen erikoistilanteiden seurauksena. Ensin Aleksi Paanasen laukaus kilpistyi Gabriel Sandbergiin, ja hetkeä myöhemmin nigerialaistoppari Michael Ogungbaro oli Atomin yrityksen tiellä.

Vastaiskun paikkoja kytännyt KTP väläytti nopeaa hyökkäyspelaamistaan jo viidennellä minuutilla. Väkivahva Willis Furtado pyöri useamman HJK-puolustajan keskellä Klubin boksissa, mutta lopulta Tuomas Ollila onnistui estämään kapverdeläisen laitahyökkääjän laukauksen.

Ei aikaakaan, kun pallo oli jälleen toisessa päässä. KTP-vahti Rasmus Leislahti nyrkkeili Georgios Kanellopouloksen antaman kulmapotkun Paanasen ulottuville, mutta ”Diegon” terävä laukaus viuhui hieman ohi vasemmasta alanurkasta.

9. minuutilla KTP:n kymppipaitaa kantanut Jack de Vries jätti Ollilan taakseen näppärällä pyörähdyksellä, minkä jälkeen Oliver Pettersson näytti rikkovan de Vriesiä boksissa. Hidastus tosin paljasti, ettei tilanteessa ollut kontaktia, mutta ottelun erotuomari Matti Roth oli jo päätöksensä tehnyt. De Vries asetteli pallon yhteentoista metriin ja laukoi voimalla alanurkkaan.

Kovatempoinen ottelu rauhoittui selvästi KTP:n maalin jälkeen, ja peli alkoi näyttää sellaiselta kuin moni saattoi olettaa: HJK piti palloa KTP:n kenttäpuoliskolla, mutta äärimmäisen tiiviisti puolustaneen KTP:n linjoja oli hyvin hankala murtaa.

22. minuutilla KTP:n yksittäinen vastahyökkäys oli koitua Klubille kohtalokkaaksi. Oikealla laidalla pinkonut Furtado kampesi itsensä jälleen vapaaksi useamman HJK-pelaajan estelyistä huolimatta ja tarjoili erinomaisen syötön tilanteeseen nousseelle Juho Lehtirannalle. HJK-taustaisen laitapakin kosketus oli kuitenkin louhikkoinen, ja Jesse Öst kaappasi pallon.

Puolen tunnin kohdalla de Vriesin uhkarohkea poikittaissyöttö omalla alueella oli kostautua pahemman kerran. HJK katkaisi yhdysvaltalaisen syötön, ja boksiin elämään jäänyt pallo päätyi lopulta Valtteri Vesiahon käteen. Meriluoto pääsi yrittämään tasoitusta rangaistuspisteeltä, mutta Leislahti onnistui torjumaan HJK-hyökkääjän laukauksen.

KTP ehti hädin tuskin huokaista helpotuksesta, kun pallo oli kotkalaisten maalissa. Keskialueen vapaapotku syötettiin nopeasti Ollilalle, jonka tavaramerkkitoimitus tippui suorastaan maagisesti Anthony Olusanyan juoksulinjalle, ja ”Antulla” oli helppo työ jatkaa pallo verkon perukoille.

Klubi siirtyi johtoon vain kaksi minuuttia myöhemmin. Lyhyt kulmapotku pelattiin KTP:n rangaistusalueen kulmalle, jossa Kanellopoulos ja Olusanya pallottelivat keskenään. Lopulta Olusanya sai jalkansa vapaaksi ja tykitti pelivälineen kuudentoista rajalta etualakulmaan.

HJK joutui käyttämään ensimmäisen vaihtonsa jo 40. minuutilla, kun itseään loukannut Paananen kömpi vaihtopenkin puolelle, ja hänet korvasi Perparim Hetemaj. Tapahtumarikkaan ensimmäisen jakson lopulla tunteet kuumenivat puolin ja toisin, ja päätyrajan tuntumassa lämmittelemässä ollut Miro Tenho joutui eriskummallisesti Vesiahon tönimäksi. Kaksikko palkittiin keltaisilla korteilla, ja keltaista katseli myös Atom.

Tuomas Ollila - HJK Helsinki. Photo: © Mikko Mäkelä
Tuomas Ollila syötti jälleen yhden maalin. Kuva: @ Mikko Mäkelä

KTP aloitti myös toisen jakson vahvasti. Puoliaika oli vanhennut noin viisi minuuttia, kun kanadalainen Damiano Pecile teki pitkällä kuljetuksellaan erinomaisen esityön de Vriesille, jonka äkäisen laukauksen Öst onnistui torjumaan. Hetkeä myöhemmin de Vries oli jälleen pahanteossa Klubin huolimattoman pallonmenetyksen jälkeen, mutta Öst veti toistamiseen pidemmän korren.

Kahden kotkalaistilanteen jälkeen pelin hallinta kääntyi selvästi Klubille, ja Öst sai olla rauhassa maalillaan. Reilun tunnin kohdalla oivallisen syötön Kevin Kouassivi-Benissanilta saanut Olusanya haki jo iltapäivän kolmatta maaliaan, mutta laukaus karkasi yli.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela käytti samalla kaksi vaihtoa. Kentältä poistuivat Kanellopoulos sekä Joona Toivio, ja heidän tilalleen tulivat Niilo Kujasalo sekä Tenho, joka nähtiin viimeksi tositoimissa lokakuun Ludogorets-vierasottelussa.

Seuraavan kymmenminuuttisen aikana Klubilla oli useampikin tilanne lisätä johtoaan, mutta kotkalaisten puolustus kesti maalivahti Leislahden johdolla. Pallo saatiin kertaalleen KTP:n maaliin saakka, mutta Meriluodon osuma hylättiin paitsiona.

Viimeisen vartin aikana KTP onnistui löytämään jonkinlaisen kirivaihteen, ja pelin painopiste kääntyi HJK:n kenttäpuoliskolle. Näennäisestä hallinnastaan huolimatta KTP ei onnistunut luomaan yhtäkään laukausta Östin vartioimaa HJK-maalia kohti, ja ainoaksi tilastomerkinnäksi jäi yksi kulmapotku.

Klubi käytti vielä viimeisen viiden minuutin aikana kaksi vaihtoa. Bojan Radulovic tuli kärkeen Meriluodon tilalle, ja Santeri Hostikka otti Topi Keskisen paikan vasemmalla laidalla.

Tunteet nousivat pintaan myös toisen jakson lopulla, ja KTP:n ruotsalaislaina Sandberg joutui toisen varoituksen myötä suihkun puolelle kolattuaan Atomin keskialueella. Hetkeä myöhemmin Hetemaj katseli keltaista taklattuaan Vesiahon hieman tarpeettoman kovaa.

Laputusten välissä Olusanya oli hyvin lähellä hattutemppua: Hetemaj’n nosto tavoitti takatolpalle nousseen Olusanyan, jonka pusku kolahti kuitenkin ylärimaan. Lisämaaleja ei enää nähty, ja HJK nousi voittonsa myötä Liigacup-lohkonsa voittajaksi.

Katso kooste ottelusta

FC KTP vs HJK 1–2 (1–2)
10’ Jack de Vries 1–0 rp
34’ Anthony Olusanya 1–1
36’ Anthony Olusanya 1–2

HJK:n kokoonpano: Jesse Öst – Kevin Kouassivi-Benissan, Joona Toivio (62’ Miro Tenho), Oliver Pettersson, Tuomas Ollila – Aleksi Paananen (40’ Perparim Hetemaj), Georgios Kanellopoulos (62’ Niilo Kujasalo), Atom – Anthony Olusanya, Kai Meriluoto (87’ Bojan Radulovic), Topi Keskinen (87’ Santeri Hostikka)