HJK vuoden 2018 Grassroots-seura

UEFA on palkinnut HJK:n vuoden 2018 parhaana Grassroots-seurana. HJK on pitkään ollut Suomen menestynein ammattilaisseura 28 Suomen mestaruudella, mutta nyt seura saa tunnustusta maineikkaasta ja monipuolisesta työstään lasten parissa.

HJK on systemaattisesti kehittänyt niin poikien kuin tyttöjen junioritoimintaa eteenpäin ja pelaajamäärät ovat kasvaneet viimeisen kolmen vuoden aikana yli 600 pelaajalla. Seurassa on nyt yli 3100 rekisteröityä pelaajaa, 1000 lasta jalkapallokouluissa ympäri Helsinkiä sekä 500 lasta iltapäivätoiminnassa.

– Ruohonjuuritason toiminta on meille tärkeätä, koska haluamme menestyä kilpatasolla ja rakentaa joukkueita omista pelaajistamme. Tavoitteen saavuttamiseen tarvitaan panostusta sekä akatemia- että ruohonjuuritason jalkapalloon. Ruohonjuuritason aktiviteetit ovat meille myös tärkeä tapa kehittää seuran sosiaalista roolia, kertoo HJK ry:n puheenjohtaja Kai Koskinen.

– On hienoa, että voimme tarjota pelaajille mahdollisuuden pelata jalkapalloa niin monella eri tasolla. Jokainen pelaaja voi pelata omalla tasollaan ja kokea onnistumisia, jolloin voi todella nauttia jalkapallosta. Jalkapallo kehittää liikkuvuutta, motorisia, kognitiivisia ja sosiaalisia taitoja. Jalkapallo yhdistää ihmisiä ja ystäviä, ja meillä HJK:ssa toimintaa on jaettu kaupunginosajoukkueisiin, jotta jalkapallo on lähellä koteja, perheitä ja jokapäiväistä elämää, lisää HJK:n junioripäällikkö Noora Mikola.

HJK Helsinki - Tyttöjen futis

Yksi HJK:n menestyneimmistä aloitteista on ollut ympäri kaupunkia järjestettävän iltapäivätoiminnan käynnistäminen. Pääasiassa koulujen yhteydessä järjestettävää iltapäivätoimintaa tehdään yhteistyössä Helsingin kaupungin kanssa. Toiminnassa on mukana 50 ohjaajaa ja valmentajaa, joiden tavoitteena on tarjota lapsille monipuolista liikuntaa.

Vaikka moni harrastepelaajista ei siirry seuran edustusjoukkueisiin, on toiminnalla ollut suuri merkitys pelaajakehitykselle, sillä 80% akatemiajoukkueiden pelaajista on HJK:n omia kasvatteja.

– Yksi tunnetuimmista menestystarinoistamme on Aki Riihilahden ura: hän aloitti HJK:ssa kuusivuotiaana ja pelasi jokaisessa ikäluokassa ennen nousemista miesten edustusjoukkueeseen, Suomen maajoukkueeseen ja lopulta ammattilaiseksi Englantiin. Naisten puolelta täytyy nostaa esille Heidi Lindström, joka liittyi seuraan kymmenvuotiaana ja pelasi jokaisessa ikäluokassa, nousi naisten edustukseen sekä naisten maajoukkueeseen, avaa HJK ry:n toiminnanjohtaja Timo Muurinen.

HJK ry:n puheenjohtaja Kai Koskinen vastaanotti tunnustuksen UEFA:n pääkkonttorilla, Sveitsin Nyonissa jalkapalloliiton puheenjohtaja Aleksander Čeferiniltä.

Aleksander Ceferin ja Kai Koskinen

– Tämä on suuri kunnia HJK:lle ja olemme siitä kiitollisia. Meille on tärkeätä saada palautetta siitä, että tekemämme työ kantaa hedelmää. Haluamme edelleen menestyä kansainvälisessä jalkapallossa, mutta meille on myös tärkeätä kantaa sosiaalista vastuuta, ja tämä palkinto on osoitus siitä, että olemme tässä onnistuneet.

– Tämä on suuri kunnianosoitus HJK:lle seurana, mutta myös suomalaiselle jalkapallolle. Olemme panostaneet ruohonjuuritason toimintaan nyt 20 vuotta, joten on upeata nähdä, että kaikki työ jonka olemme tehneet kantaa hedelmää, lisää Palloliiton seurapalvelujohtaja Timo Huttunen.

– Haluan onnitella HJK:ta upeasta ruohonjuuritason työstä, jota he ovat seurassa tehneet – nyt kaikenikäiset lapset saavat nauttia jalkapallosta omalla tasollaan. Sen lisäksi lapset saavat mahdollisuuden saada ystäviä sekä ohjusta aktiiviseen ja terveelliseen elämään. Ruohonjuuritason jalkapallotoiminnan järjestäminen on elintärkeää lajin hyvinvoinnin kannalta. Vakuutan, että UEFA jatkaa tiivistä työskentelyä kaikkien jäsenjärjestöjen kanssa, jotta kaikilla olisi mahdollisuus pelata ja nauttia lajista, jota rakastamme, toteaa UEFA:n puheenjohtaja Aleksander Čeferin

Tietoja UEFA Grassroots Awards -palkinnosta

UEFA on palkinnut vuodesta 2010 lähtien kansallisten jalkapalloliittojen ehdottamia seuroja erinomaisuudesta ruohonjuuritason toiminnassa. Palkintoja jaetaan kolmessa kategoriassa: vuoden suunnannäyttäjä, vuoden seura ja paras projekti. UEFA näkee ruohonjuuritason toiminnan äärimmäisen tärkeänä osana lajin hyvinvoinnin turvaamisessa.

Lue lisää: HJK awarded grassroots gold »