HJK Youth hävisi niukasti FC Nantesille Ranskassa

Miika Nuutinen: ”Kopissa oli päättäväinen tunnelma, että Boltilla tämä käännetään.”

Matias Ritari, Kaius Simojoki ja William Grönblom päättäväisinä ottelun jälkeen. Kuva: Arnaud Duret – FC Nantes


FC Nantes Youth vs HJK Youth 1–0 (1–0)
18’ Nathan Zeze 1–0 rp

HJK hävisi UEFA Youth Leaguen toisen kierroksen avausottelun FC Nantesille maalein 0–1. Otteluparin voittaja ratkaistaan Bolt Arenalla kahden viikon päästä, keskiviikkona 22. marraskuuta. Panoksena on paikka Youth Leaguen jatkopeleihin, jotka alkavat helmikuun alussa. Otteluparin voittaja pelaa kotikentällään yksiosaisen otteluparin jotain Youth Leaguen lohkovaiheessa toiseksi sijoittunutta joukkuetta vastaan.

Tutustu tarkemmin kilpailun formaattiin täältä.

Kuva: Arnaud Duret – FC Nantes

– Meillä oli tänään vastassa todella laadukas joukkue. Totesin ennen matsia, että haaste tulee varmasti kasvamaan, ja rima nousi parikin pykälää ylöspäin Malmö-parista, totesi HJK Youthin päävalmentaja Miika Nuutinen.

Ensimmäinen vartti oli tunnusteleva puolin ja toisin. Kotijoukkue antoi Klubin pitää palloa jopa yllättävänkin rauhassa ja paljon, mutta toisaalta ranskalaisten paketti pysyi tiiviinä, eikä Klubi pystynyt muuttamaan pallonhallintaansa maalipaikoiksi. Oman lisämausteensa otteluun toi 12500-päinen kotiyleisö. Yleisömäärä oli kilpailun historian 8. suurin.

Joukkueiden kapteenit Nathan Zézé ja Ville Vuorinen. Kuva: Arnaud Duret – FC Nantes

Sitten isännät näyttivät laadukkuutensa. Etenkin kärjessä operoinut Exaucé Mafoumbi oli pahimmillaan täysin pitelemätön, ja liukas hyökkääjä hankki upealla yksilösuorituksella Nantesille rangaistuspotkun reilun vartin kohdalla.

Rankkaria asteli laukomaan joukkueen kapteeni, 18-vuotias toppari Nathan Zeze, joka sijoitti pallon varmasti oikeaan alanurkkaan ohi toiseen suuntaan aavistaneen Alex Ramulan. Jotain Nantesin joukkueen tasosta kertoo se, että Ranskan poikamaajoukkueiden vakiokalustoon kuuluva Zeze on pelannut tällä kaudella yhden ottelun Ranskan pääsarjaa.

Maali ei lannistanut Klubia, vaan nuori HJK-ryhmä jatkoi pelaamistaan omien vahvuuksien kautta. Klubi kykeni pitämään palloa pitkiäkin aikoja, mutta Nantes puolusti todella hyvin, ja Klubin maalipaikat olivat kortilla. Ensimmäisellä puoliajalla paikkoja oli oikeastaan tasan yksi, kun Otto Hannula pääsi lataamaan boksin rajalta tyylikkään vastahyökkäyksen päätteeksi. Tom Mabon torjui kuitenkin vaivatta.

Santeri Silander ja Otto Hannula. Kuva: Arnaud Duret – FC Nantes

Nantes oli ensimmäisellä puolikkaalla vaarallinen, ja Klubi sai olla jatkuvasti varpaillaan. Ranskalaiset saivat pallon itse asiassa Klubin maaliin avausjaksolla yhteensä kolme kertaa, mutta kaksi näistä oli selviä paitsioita. Nantesille kirjattiin lopulta kuusi laukausta, joista valtaosa lähti kuitenkin kaukaa, ja Ramula torjui maalillaan hyvin.

– Ensimmäisellä puoliajalla Nantes pystyi olemaan hyökätessään aina vaarallinen. Heillä oli todella ohitusvoimaisia pelaajia laidoillaan, joiden kautta he pystyivät etenemään, ja he ottivat ansaitusti johdon avausjaksolla. Pystyimme kuitenkin olemaan pallon kanssa hyviä, minkä ansiosta pelin virtaus pysyi meidän kannaltamme riittävän hyvänä. Pystyimme ottamaan heidän prässiään vastaan ja ohittamaan sitä, mutta emme kuitenkaan onnistuneet kiihdyttämään hyökkäyksiämme riittävästi ja murtamaan heidän viimeistä linjaansa.

Maalivahti Alex Ramula. Kuva: Arnaud Duret – FC Nantes

HJK teki tauolla yhden muutoksen puolustuslinjaansa. Malmö-otteluissa hyvin esiintynyt toppari Jere Kari korvasi kokoonpanoon nousseen Emil Leveälahden, joka oli saanut ensimmäisellä puoliajalla keltaisen kortin.

Toinen puolisko oli Klubin kannalta parempi. Etenkin puolustussuuntaan peli toimi huomattavasti paremmin, eikä kotijoukkue pystynyt enää etenemään samaan tahtiin kuin avausjaksolla.

Myös hyökkäyspelaaminen oli terävämpää, ja Klubi oli lähellä tasoitusta reilun tunnin kohdalla. Vaihdosta kentälle tullut Aaro Toivonen hankki hyvästä paikasta vaparin, ja Nantesin muuri blokkasi Ville Vuorisen suoran yrityksen kädellään. Tuloksena oli vapaapotku vielä paremmasta paikasta, aivan boksin rajan tuntumasta, ja vetovastuu siirtyi Matias Ritarille. HJK-kasvatti laukoi terävästi kohti oikeaa ylänurkkaa, mutta Mabon venytti kätensä juuri ja juuri vedon tielle.

Matias Ritari ja Liam Möller. Kuva: Arnaud Duret – FC Nantes

Ottelun viimeinen puolituntinen oli tasaista kamppailua pääosin keskialueella. Klubilla oli useampia lupaavia hyökkäyksiä, mutta niiden päättäminen laukaukseen tuotti haasteita. Nantes loi niin ikään pari puolittaista maalipaikkaa, jotka eivät kuitenkaan tuottaneet todellista vaaraa Ramulan vartioimalle maalille.

– Paransimme toiselle puoliajalle. Pelaajat sopeutuivat ottelun aikana hienosti haasteeseen, ja loppua kohden pystyimme luomaan erinomaisia hyökkäyksiä. Oli pienestä kiinni, ettemme olisi saaneet päätettyä niitä maaliin. Tämä oli meiltä oikein hyvä vierasesitys, ja tuloskin ihan ok. Olen erittäin ylpeä joukkueen taisteluilmeestä ja siitä, että pystyimme tänään haastamaan Nantesin meidän omalla futiksella.

– Kopissa oli päättäväinen tunnelma, että Boltilla tämä käännetään. Täällä Nantesilla oli totta kai massiivinen kotietu, mutta Boltilla peli tulee olemaan erilainen. Nyt meillä on aikaa hioa muutamia asioita, joita meidän pitää parantaa, sanoo Nuutinen.

Päävalmentaja Miika Nuutinen ja valmentaja Henri Jussila. Kuva: Arnaud Duret – FC Nantes

FC Nantes Youth vs HJK Youth 1–0 (1–0)
18’ Nathan Zeze 1–0 rp

HJK Youthin kokoonpano: Alex Ramula – Santeri Silander, Emil Leveälahti (46’ Jere Kari), Kaius Simojoki, William Grönblom – Otto Hannula (57’ Aaro Toivonen), Matias Ritari, Liam Möller – Stanislav Baranov, David Ezeh (77’ Kaius Hardén), Ville Vuorinen