HJK:lla lohkopaikka käden ulottuvilla – Bolt Arenalla edessä huikea näytelmä!

Torstaina koittaa Klubin suuri päivä, kun Eurooppa-liiga jatkuu kotiottelulla Neftçiä vastaan tilanteesta 2-2. – Miro Tenho: ”Jo Malmö-matsissa nähtiin, kuinka suuri merkitys kotiyleisön kannustuksella on.”

Miro Tenho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Miro Tenho

HJK vs Neftçi PFK
To 12.8.2021 klo 19:00
UEFA Europa League – Bolt Arena

HJK isännöi torstaina yhtä lähiaikojen isoimmista otteluistaan. Neftçi-pelin tärkeys on Klubille samaa tasoa, mitä parin vuoden takainen Suomi-Liechtenstein oli Huuhkajille. Voitolla UEFA Europa Leaguen lohkopelit ovat enää yhden otteluparin päässä, ja samalla sinetöityy vähintään uunituoreen UEFA Europa Conference Leaguen – kotoisammin Konferenssiliigan – lohkovaihe.

Ainakin ensimmäisen 2-2 tasapeliin päättyneen osaottelun perusteella Helsingissä on odotettavissa erinomaista jalkapalloviihdettä. Bakussa avauspuolikkaan tarkempi peli sai tauon jälkeen väistyä vauhdikkaampaan ja maalipaikkoja kuhisevaan 45-minuuttiseen, jossa myös vastustaja paljasti parhaat osaamisalueensa.

Neftçi oli Bakussa vahvimmillaan rankkarialueen ulkopuolella. Joukkueessa on laukaisuvoimaa, jota se myös käytti hanakasti. Vaarallisuutensa se osoitti tekemällä molemmat maalinsa 16 metrin rajan takaa. Osumien lisäksi Neftçi sai kaukovedoilla aikaan muutaman pelottavan hyvän yrityksen, jotka jäivät ilman tulosta. 

– Neftçillä on tosi hyviä yksilöitä. Hyökkäyspään hyvä kombinaatiopelaaminen jäi mieleen. Jos heille antaa liikaa tilaa, he pystyvät luomaan paikkoja kuin tyhjästä, HJK:n 26-vuotias puolustaja Miro Tenho arvioi vastustajaa.

Varsinkin 1-0 johto-osuma oli osoitus tästä. Todellinen maalikimaramaali lähti taitavan pallonsiirtelyn päätteeksi suoraan syötöstä lähes kolmestakymmenestä metristä. Klubi ei takaiskusta hätkähtänyt vaan sekä reagoi että vastasi nopeasti Roope Riskin tasoittaessa kauden kuudennella europelimaalillaan. 

HJK:n johtomaali oli puolestaan hyvä osoitus Klubin vastaiskukyvyistä. Pallonriiston päätteeksi pelattu matala keskitys maalin eteen pomppi biljardipallona maaliviivan tuntumassa Jair Silvalle, jolla oli helppo työ siirtää pallo verkon perille. Neftçin tasoitus oli näyttävä vapari takakulmaan vajaasta kahdestakympistä.

Tuliaiseksi saatu 2-2 oli hyvä pohjatulos, ja takasi huikean jännittävät lähtökohdat jatkopaikkajahtiin oman kotiyleisön edessä kauden toistaiseksi tärkeimpään otteluun. 

HJK on onnistunut Euro-otteluissaan erinomaisesti maalinteossa. 12 maalia viiteen peliin on tuonut pelaamiseen itsevarmuutta. Tenhon mukaan kaikessa tekemisessä on hyvä meininki:

– Hyvä fiilis ja usko omaan tekemiseen on näkynyt treeneissä, ja ollaan mielestäni saatu ne hyvin siirrettyä myös pelikentille. Joka jätkä painaa kovin duunia yhteisen tavoitteen eteen.

Puolustuspelaaminen on isoissa peleissä aina paljon vartijana. Veikkausliigassa kolme viimeisintä vastustajaa (KTP, SJK, Haka) on pidetty nollilla. Kurinalaisuus ja virheet minimiin erityisesti oman rankkarialueen lähistöllä mahdollistaa oman pallonhallinnan ja hyvät vastaiskupaikat myös torstaina.

– Bakussa olimme mielestäni hallitsevampi osapuoli lähes koko ottelun ajan, ja pystyimme aiheuttamaan heidän puolustukselleen hankaluuksia omalla tekemisellämme.

HJK onnistui Budućnostia ja Malmöä vastaan toisissa osaotteluissa myös taktisesti. Valmennusporras sai luettua molempien Mestarien liigan karsintavastustajien juonet auki ja loi kumpaakin vastaan toimivan pelisuunnitelman. Saman on huomannut myös seurajohto, joka julkisti tiistaina kahden vuoden jatkosopimuksen Toni Koskelan kanssa.

Viimeisimpinä muttei suinkaan vähäisimpinä elementteinä kotivoiton mahdollisuuksiin tuovat kotiyleisö ja monen joukkueen hankalaksi kokema tekonurmi. HJK ei Boltilla ole hävinnyt miesmuistiin. Kannustusjoukkojen merkityksestä Tenho nosti esimerkkinä Boltilla pelatun Malmö-ottelun:

– Kotiyleisön kannustus luo sen viimeisen buustin joukkueelle, sekä saa myös vierasjoukkueen hermostuneemmaksi. Toivottavasti mahdollisimman moni pääsee paikalle ja luodaan yhdessä tapahtuma, jota muistellaan vielä tulevaisuudessakin!

Lohkopaikka on jo käsin kosketeltavissa! Älä jää sivuun ihanuudesta, vaan tule lippukaupan kautta huutamaan Klubi voittoon. Show time torstaina 12.8. kello 19, Let’s Bolt!

210812 UEL HJK-Neftci Paraati