HJK:lle rutiinivoitto Liigacupin avausottelussa

Klubin hyvä alkuvuosi sai jatkoa – Koskela tyytyväinen peluutuksen onnistumiseen.

HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Joukkue onnittelee avausmaalin tehnyttä Kai Meriluotoa.

HJK vs IFK M 3–0

HJK käynnisti kilpailukautensa positiivisissa merkeissä, kun Töölössä vieraillut IFK Mariehamn kaatui tyylipuhtain 3–0-lukemin. Ottelu oli alusta saakka hyvin Klubin hallussa, vaikka suurin paine vierailijoiden kenttäpäädyssä helpottikin isäntien kolmannen maalin myötä. Voiton myötä HJK nousi Liigacupin A-lohkon kärkipaikalle, joskin osa joukkueista pelaa ensimmäisen ottelunsa vasta huomenna.

HJK aloitti viime viikon FC Haka -ottelun tapaan neljän linjalla, jossa viime kaudella pääosin wing-backina esiintynyt Pyry Soiri pelasi oikeana pakkina. Kapteeninnauhaa kantanut Matti Peltola aloitti jälleen keskikentällä mutta tippui toisen jakson ajaksi Oliver Petterssonin topparipariksi. Topi Keskinen ja Samuel Anini jr viilettivät laitakaistoilla, ja Klubin japanilaisikoni Atom paiski jälleen töitä laajalla säteellä.

Klubin kausi on alkanut tuloksellisesti erinomaisesti, kun kahden pelatun ottelun maaliero on 7–0 – viime viikolla FC Haka kaatui numeroin 4–0. Molemmissa otteluissa maalin viimeistellyt Kai Meriluoto on ollut tyytyväinen, mutta parannettavaakin luonnollisesti löytyy.

– Todella positiivinen startti talveen: kaksi voittoa ja paljon maaleja. On tietysti hyvä asia, että pre-season on alkanut näin. Parannettavaakin on tietysti paljon, mutta tämä oli vasta kauden toinen peli, joten meillä on hyvin aikaa parantaa otteitamme ennen Veikkausliigan alkua, 20-vuotias hyökkääjälupaus kuvailee.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela oli samoilla linjoilla Meriluodon kanssa.

– Kahteen peliin seitsemän maalia ja vastustajat olleet todella vähillä paikoilla, joten pelaamisemme isot perustat ovat hyvässä kunnossa.

Klubi kierrätti jälleen miehistöään, jotta yksittäisten pelaajien kuorma ei kerry liian suureksi. HJK käytti hyvissä ajoin kaikki seitsemän sallittua vaihtoa, ja kenttäpelaajista ainoastaan Peltola, Pettersson sekä Keskinen pelasivat täyden 90-minuuttisen.

– Saimme taas jokaiselle vähän lisää peliaikaa, ja Bojan (Radulovic) sai vuoden ensimmäiset minuuttinsa. Olemme päässeet harjoittelemaan nyt kolme viikkoa, ja kaikki pelaajat ovat pysyneet kunnossa, joten olemme taas vähän lähempänä sitä vaihetta, että pystymme nostamaan tehoja ja vaatimustasoa sekä harjoittelun että pelaamisen suhteen, toteaa Koskela.

HJK:n hyökkääjä Kai Meriluoto viimeisteli jälleen maalin. Katso haastattelu!

Aurinkoisessa talvisäässä pelattu Liigacupin ottelu käynnistyi odotetusti kotijoukkueen hallinnalla. Klubi rakenteli peliä maltillisesti, ja Joona Toivio otti vastuuta pelinavaamisessa. Sinivalkoisten prässipeli oli myös melko hyvin raiteillaan, eikä IFK Mariehamn saanut rakenneltua pidempiä syöttöketjuja ollenkaan.

Ottelun ensimmäinen laukaus nähtiin kuudennella peliminuutilla. Vasemmalla laidalla pelannut Samuel Anini jr onnistui jekuttamaan Jiri Nissistä ja antoi matalan keskityksen saarelaisten boksiin. Pallo päätyi lopulta Matti Peltolalle, joka laukoi kuudentoista rajan tuntumasta päin IFK-maalilla torjunutta Elmo Henrikssonia.

Vaikka HJK hallitsi ottelun alkupuolella palloa lähes mielin määrin, oli tiiviin IFK-puolustuksen murtaminen hankalaa. Saarelaiset eivät antaneet mitään ilmaiseksi, vaan brassihyökkääjä ja Robin Sid antoivat jatkuvasti painetta Klubin topparikaksikolle.

Peli jatkui yllä mainitulla kaavalla jonkin aikaa, eikä minkäänlaisia maalipaikkoja nähty kummassakaan päässä. IFK Mariehamn pyrki iskemään nopeasti vastaan pallonriistojen jälkeen, mutta vahvoja otteitaan jatkanut Oliver Pettersson katkoi useamman saarelaisten hyökkäyksen.

Kai Meriluoto - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Kai Meriluoto

Vierailijat onnistuivat pitämään Klubin pois maalipaikoilta 25 minuutin ajan, mutta sitten peli aukesi: Georgios Kanellopoulos voitti Alvaro Ngamban kaksinkamppailussa ja pelasi pystyyn Kai Meriluodolle. Viime viikonloppuna FC Hakaa vastaan osunut Meriluoto väläytti osaamistaan hassuttamalla Nissisen sekä tilanteeseen rynnänneen Jean-Christopher Coubronnen pois tieltään ja laukomalla pallon hallitusti etualakulmaan.

IFK Mariehamn pääsi ensimmäistä kertaa Klubin boksiin noin puolen tunnin kohdalla, kun Riku Sjöroos onnistui haastossaan. Sjöroosilta pallon saanut Dé yritti vielä jatkaa kantapäällään toiseen aaltoon, mutta vierailijat eivät saaneet lopulta laukausta aikaiseksi.

Viitisen minuuttia ennen taukovihellystä HJK sai noin 20 metrin etäisyydeltä vapaapotkun, kun Coubronne ajoi Atomin jaloille. Pallon taakse astelivat Toivio, Atom sekä Tuomas Ollila, joka vasenjalkaisena otti lopulta laukojan viitan harteilleen. Coubronnen tarpeeton rike kävi IFK Mariehamnille kalliiksi, kun Ollila laukoi pelivälineen helpohkosti Henrikssonin käsien kautta verkon perukoille.

Ottelun kenties hienoin HJK-hyökkäys nähtiin juuri ennen ensimmäisen puoliajan päätöstä. Pallo pelattiin nopeilla syötöillä Jesse Östin ja Petterssonin kautta Peltolalle, jonka puhkova syöttö löysi sopivaan taskuun liikkuneen Atomin. Japanilainen nosti nopeasti linjan taakse juoksun tehneelle Meriluodolle, jonka sijoitus vieri vain niukasti ohi takatolpasta.

Tuomas Ollila - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Tuomas Ollila

HJK suoritti tauolla suunnitellusti viisi pelaajavaihtoa. Laitapakkeina pelanneet Pyry Soiri ja Ollila vaihtuivat Kevin Kouassivi-Benissaniin sekä Jukka Raitalaan, ja Kanellopoulos teki tilaa Aleksi Paanaselle. Vaihtopenkin puolelle siirtyivät myös Anini jr, joka vaihtui vasta 18-vuotiaaseen Liam Mölleriin, sekä topparina luutinut Toivio, jonka korvasi Lucas Lingman. Samalla Peltola tippui viime lauantain tapaan toppariksi, ja Lingman otti keskialueen haltuunsa.

HJK painoi pelin saman tien syvälle IFK Mariehamnin kenttäpuoliskolle, ja vierailijoiden hyökkäykset olivat vähissä. Muutamat vastahyökkäykset katkesivat jälleen lähes poikkeuksetta Petterssoniin, joka katkoi aggressiivisesti sekä päällä että jalalla.

Klubin paine tuotti toivotun tuloksen hieman ennen tunnin täyttymistä. Isännät pyörittelivät peliä vierailijoiden rangaistusalueen ympärillä, ja nopea syöttökombinaatio avasi Lingmanille tilaa. ”Luke” nosti pallon ovelasti saarelaisten linjan taakse, ja boksiin noussut Atom laukoi pelivälineen vastustamattomasti takayläkulmaan.

HJK:n päävalmentaja Toni Koskela käytti viimeiset vaihtonsa välittömästi 3–0-osuman jälkeen. Maalintekijä Atom sekä Meriluoto jättivät kentän, ja heidän tilalleen tulivat Perparim Hetemaj sekä Bojan Radulovic, joka pääsi ensimmäistä kertaa irti tämän vuoden puolella.

Atom Tanaka - HJK Helsinki. Photo: © Mira Lönnqvist
Atom Tanaka

62. minuutilla Klubi oli iskeä identtisen maalin kuin muutamaa minuuttia aiemmin. Tällä kertaa Lingmanin noston kohteena oli Topi Keskinen, jonka kosketus karkasi kuitenkin liian pitkälle, ja Henriksson ehti palloon ennen mikkeliläislähtöistä laitahyökkääjää.

Lingman järjesteli lyhyen ajan sisään vielä kolmannen oivallisen maalipaikan, kun keskikentän taikuri löysi rangaistusalueen sisältä Paanasen. ”Diego” laukoi ensimmäisellä kosketuksellaan kohti maalia, mutta hieman nuhaiseksi jäänyt kuti oli helppo torjuttava Henrikssonille.

Kolmen maalin johtoasema vaikutti riittävän Klubille, ja ottelun viimeisessä 20-minuuttisessa oli enemmän tai vähemmän pelailun makua. Vierailijat loivat ottelun parhaan maalipaikkansa 70. minuutilla, kun pitkän pystyjuoksun tehnyt Daniel Enqvist käänsi Sidin syötön aivan päätyrajan tuntumasta etualueelle, mutta Dén jatko karkasi ohi takakulmasta.

Hetkeä myöhemmin saarelaiset saivat vapaapotkun samasta paikasta, josta Ollila laukoi pallon avausjaksolla maaliin. Erikoistilannetta lähti ampumaan Sid, jonka ilkeän laukauksen Öst torjui eteensä. Paluupallon kohti sivurajaa sutinut Dé oli kuitenkin ehtinyt paitsion puolelle, joten pelikatko päätti vierailijoiden tilanteen.

Viimeinen kymmenminuuttinen oli melko sekavaa peliä, ja lukuisat rikkeet tekivät ottelun lopusta hyvin katkonaisen. Vierailijat himoitsivat selvästi vielä kavennusosumaa, mutta vaarallisia laukauksia ei ottelussa enää nähty. Viimeisestä aihiosta vastasi Dé, joka näytti jo karkaavan läpiajoon Sidin loistavan pystysyötön ansiosta, mutta Öst luki tilanteen erinomaisesti ja katkoi tilanteen rangaistusalueen ulkopuolella.

Katso kooste ottelusta!

HJK vs IFK Mariehamn 3–0 (2–0)
25’ Kai Meriluoto 1–0
40’ Tuomas Ollila 2–0
58’ Atom 3–0

HJK:n kokoonpano: Jesse Öst – Pyry Soiri (46’ Kevin Kouassivi-Benissan), Joona Toivio (46’ Lucas Lingman), Oliver Pettersson, Tuomas Ollila (46’ Jukka Raitala) – Matti Peltola, Georgios Kanellopoulos (46’ Aleksi Paananen), Atom (59’ Perparim Hetemaj) – Samuel Anini jr (46’ Liam Möller), Kai Meriluoto (59’ Bojan Radulovic), Topi Keskinen.

Yleisöä oli jälleen hienosti paikalla aurinkoisessa talvisäässä.