HJK:n jalkapallovuosi 2021 loppuu Itävallassa

LASKin ja HJK:n välinen ottelu päättää UEFA Europa Conference Leaguen lohkovaiheen. – Toni Koskela: ”Tämä on pitkän ja hienon kauden viimeinen puristus.”

Toni Koskela, Santeri Hostikka - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

LASK vs HJK
To 9.12.21 klo 19:45
UEFA Europa Conference League – Wörthersee Stadion, Klagenfurt

Lohkon voittava Linzer Athletik Sport-Klub pääsee UEFA Europa Conference Leaguen viimeisen kierroksen otteluun makea voitto alla. Lauantainen 1-0 LASKille päättynyt Ylä-Itävallan derbyksi kutsuttu taisto SV Reidiä vastaan oli sanalla sanoen vaiherikas. Väriä otteluun toi 10 keltaista ja kaksi punaista korttia, sekä rankkarit molemmille.

Voitosta huolimatta LASK on suurseura Red Bull Salzburgin hallitsemassa Bundesliigassa vasta sijalla 10, ja on pienessä pulassa sillä vain runkosarjan kuusi parasta etenee Mestaruussarjaan, jossa ratkotaan myös ensi kauden Europaikat. Ero karsintaviivaan on tosin vain neljä pistettä kun otteluita on jäljellä vielä viisi.

Vaikka kotona on hankalaa niin Euroopassa kuitenkin kulkee. Maccabi Tel Aviv kaatui edelliskierroksella Sascha Horvathin viime hetkien osumalla 1-0, ja tuo maali ratkaisi lopulta lohkovoiton itävaltalaisille.

UEFA Europa Conference Leaguen ensimmäisellä kierroksella Helsingissä HJK joutui taipumaan LASKille 0-2. Itävaltalaisten ainoa kupru lohkossa on ollut 1-1 tasapeli Maccabin vieraana, muissa otteluissa joukkueen oma verkko on säilynyt koskemattomana. HJK on voittanut Alashkertin ja hävinnyt Maccabille kahdesti. Urakkansa päättävän Klubin saldo vuoden Euro-otteluissa ennen LASK-ottelua on viisi voittoa, kaksi tasapeliä ja kuusi tappiota.

Katso video!

Parin sadan tuhannen asukkaan Linz on Tonavan varrella sijaitseva Wienin ja Grazin jälkeen Alppimaan kolmanneksi suurin kaupunki. Kaupungin suurin vuosittainen urheilutapahtuma on Linzin maraton, joka kokoaa yhteen yli 20 000 juoksijaa ja 100 000 katsojaa radan varrelle. 

HJK jatkaa Saksaan siirtyvän kapteeninsa Daniel O’Shaughnessyn jälkeiseen aikaan kuitenkin 250 kilometriä etelään Linzistä. Torstain ottelu pelataan – kuten LASKin aiemmatkin euro-ottelut – Linziä puolta pienemmässä Klagenfurtissa. LASKin kotistadion ei täytä UEFA:n määräyksiä joten joukkue on joutunut pelaamaan kaikki kotiottelunsa evakossa. 

Wörthersee Stadion toimi yhtenä vuoden 2008 EM-kisojen näyttämöistä. 30 000 katsojan kapasiteetti jää kokonaan käyttämättä sillä Itävallassa COVID-19-tartuntojen määrä on niin korkea, että koko maa siirtyi pari viikkoa sitten sulkutilaan. Lockdown on voimassa vähintään 12.12. saakka.

31-kertaisen Suomen mestarin pelituntuma joulukuun ainoan ottelun alla on varsin vähäinen, mutta se saa lähteä vuoden viimeiseen otteluunsa tunteikas voitto pohjalla. Alashkert voitettiin kaksi viikkoa sitten Bolt Arenalla Atom Tanakan maalilla 1-0, ja se ratkaisi myös lohkon loppusijoitukset. Klubi tulee olemaan lohkossa kolmas LASKin ja Maccabi Tel Avivin jatkaessa seuraavalle tasolle. Alashkert jää lohkossa jumboksi.

– Tämä on pitkän ja hienon kauden viimeinen puristus, jonka jälkeen jäädään ansaitulle lomalle. Ei valitettavasti saatu viime viikolle harjoituspeliä, mutta tehtiin se mitä pystyyttiin talvisissa olosuhteissa, toteaa HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

HJK:n kosketus itävaltalaisseuroihin on helposti laskettavissa yhden käden sormilla. Kaudella 2014/15 Klubi pudotti Rapid Wienin UEFA Europa Leaguen pudotuspeleissä yhteismaalein 5-4. Paremmuuden ratkaisseessa vierasottelussa Klubi kärsi alussa hätää joutuen päästämään alle vartissa kaksi maalia, mutta taisteli itsensä 0-2 tappiosasemasta 3-2 johtoon Macoumba Kandjin, Nikolai Alhon ja Demba Savagen maaleilla. 3-3 tasuri tiesi HJK:n etenemistä ensimmäistä kertaa liigan lohkovaiheeseen.

– LASK on joukkue joka pystyy pitämään korkeaa intensiteettiä pelissä. He ovat hyvin aggressiivia ilman palloa ja pallon kanssa. Kotipelissä meillä meni liian pitkään sopeutua siihen, mutta toisella jaksolla paransimme ja olisimme laadukkaammalla viimeisellä syötöllä ja viimeistelyllä voineet siitä saada pisteen ennen viimeisen minuutin ratkaisumaalia, kuvailee Koskela tämän kertaista vastustajaa.

Keskikenttäpelaaja Jair Silva jää pois ottelusta henkilökohtaisista syistä. Loukkaantumisten ja sairastelujen vuoksi HJK:n kokoonpanosta puuttuvat Janne SakselaTim SparvSebastian Dahlström ja Casper Terho.

HJK:n vuoden viimeistä ottelua voi jännittää Mikko Innasen selostuksella höystettynä Elisa Viihde Viaplaysta ja V Sportin kanavilta kello 19:00 alkaen.

211209 UECL LASK vs HJK Paraati