HJK:n matka Mestarien liigan karsinnoissa alkaa keskiviikkona Boltilla

Klubi kohtaa ensimmäisellä karsintakierroksella Pohjois-Irlannin mestarin Larne FC:n.

Valmistavat treenit Boltilla.

HJK vs Larne FC
Ke 12.7.2023 klo 19:00
UEFA Champions League – Bolt Arena

HJK:n europelitaival alkaa kuluvan kesän osalta keskiviikkoiltana, kun sinivalkoiset isännöivät pohjoisirlantilaista Larnea Mestarien liigan ensimmäisen karsintakierroksen ensimmäisessä osaottelussa. Toinen osa pelataan ensi viikon keskiviikkona Pohjois-Irlannissa.

HJK TV näyttää ottelun suorana ja selostettuna hintaan 7,99e. Lähetyksen selostaa Casper Pitkänen.

Otteluparin voittaja etenee Mestarien liigan toiselle karsintakierrokselle, jossa vastaan asettuu norjalainen Molde FK. Häviäjän pelit jatkuvat Konferenssiliigan toisella karsintakierroksella, jossa vastassa on häviäjä otteluparista KF Ballkani (Kosovo) – PFC Ludogorets (Bulgaria).

Katso Matti Peltolan haastattelu.

HJK ei ole ollut viime aikoina kaikista vahvimmassa vireessä, kun edellisten kolmen Veikkausliiga-ottelun saldo on kaksi tasapeliä sekä tappio FC Lahdelle. Etenkin maalinteko on takkuillut: edellisissä seitsemässä liigaottelussa Klubi on onnistunut maalinteossa vain viisi kertaa.

HJK oli samankaltaisessa tilanteessa myös viime kaudella juuri europelien alla. Ennen viime kesän RFS-kotiottelua Klubi oli voittanut edellisistä kuudesta ottelustaan vain yhden, ja maaleja näissä kuudessa kamppailussa nähtiin Klubin toimesta ainoastaan kaksi. HJK kampesi kuitenkin jatkoon RFS-otteluparista ja eteni aina Eurooppa-liigan lohkovaiheeseen sekä Suomen mestaruuteen saakka.

Topi Keskinen valmistautuu uransa ensimmäisiin europeleihin.

Klubi on kohdannut historiansa aikana kaksi muuta pohjoisirlantilaista joukkuetta: Glentoranin sekä Linfieldin vuosina 2003–04. Lisäksi Brittien saarelta Töölöön ovat saapuneet walesilaiset Bangor City sekä Connah’s Quay Nomads. Edellä mainitut ovat olleet käytännössä puoliammattilaisia, mutta sen sijaan Larne on täysammattilaisjoukkue.

– Larne on hyvin selkeä joukkue – he hakevat nopeasti hyökkääjiä joko ilmassa tai maassa ja haluavat tuen pallon alle tai ympärille, jonka jälkeen edetään nopeasti. He tekevät sen hyvin, ja heillä on korkea intensiteetti kakkospalloissa, joissa he ovat hyviä. Työteliäs joukkue, jonka fyysinen preesens on aika hyvä, kuvailee HJK:n päävalmentaja Toni Koskela keskiviikon vastustajaa.

Europelit ovat aina hieman oma maailmansa, kun vastustajien sarjakausi ei välttämättä ole käynnissä, ja joukkueet saattavat tulla hyvinkin erilaisista futiskulttuureista – kuten esimerkiksi Larne, joka on tottunut kotimaassaan erilaiseen jalkapalloon kuin mitä HJK pelaa. Klubi on lisäksi hyvin rutinoitunut eurojoukkue: tämän kauden miehistöstä peräti 14 pelaajaa on pelannut joko Konferenssi- tai Eurooppa-liigan lohkovaiheessa.

Larnella ei ole juuri kokemusta europeleistä, mutta joukkue on pystynyt etenkin kotikentällään venymään hyviin tuloksiin. Esimerkiksi tanskalainen Aarhus GF ja portugalilainen FC Paços de Ferreira ovat poistuneet Pohjois-Irlannista tappio niskassaan.

– Pohjois-Irlannin sarja on hyvin brittiläinen: pallo on paljon ilmassa ja siellä on paljon kaksinkamppailuja sekä irtopalloja. Olemme varmasti hyvin erilainen vastustaja kuin mihin he ovat kotimaassaan tottuneet. Heillä ei ole niin paljoa kokemusta kansainvälisistä peleistä, mitä meidän pitää hyödyntää. Meidän tulee tehdä pelistä enemmän meidän näköisemme, toteaa Koskela.

Huomisesta karsintaottelusta ovat loukkaantumisten vuoksi sivussa Aleksi Paananen, Maksim Stjopin, Aapo Halme, Valtteri Moren sekä Oliver Pettersson.

Bolt Arena täyttyy hyvää vauhtia: lippuja on myyty tiistai-iltaan mennessä jo yli 8000 kappaletta. Vieraskannattajia on saapumassa näillä näkymin noin 70. Varmista paikkasi katsomossa yltä löytyvän lippulinkin kautta!

”Euro-Roope” Riski viimeisteli kesän 2021 eurokarsinnoissa peräti kahdeksan maalia.

Mikä ihmeen Larne FC?

Pohjois-Irlannin pääsarjaa on 2000-luvulla hallinnut viime kaudella Eetu Vertaisen edustama Linfield FC, jota Cliftonville FC, Crusaders FC sekä Glentoran FC ovat satunnaisesti onnistuneet horjuttamaan. Viime kauden päätteeksi sarjassa nähtiin kuitenkin yllätysmestari, kun kaudeksi 2019–20 pääsarjaan noussut Larne FC voitti historiansa ensimmäisen mestaruuden.

Lue lisää Larnesta täältä!

Larnea valmentaa 43-vuotias pohjoisirlantilainen Tiernan Lynch, joka on ollut joukkueen peräsimessä jo kesästä 2017 asti. Lynch peluuttaa joukkuettaan kotimaan pääsarjassa usein erilaisilla 4–4–2- tai 4–3–3-ryhmityksillä, mutta etenkin europeleissä viiden puolustajan linja on tullut tutuksi.

Kaksi kesää sitten Larne kohtasi Konferenssiliigan karsinnoissa tanskalaisen Aarhusin, joka taipui yllättäen pohjoisirlantilaisille yhteismaalein 2–3. Tuolloin fyysinen Larnen ryhmä onnistui horjuttamaan tanskalaisia etenkin keskityksillään sekä matalalla puolustuksellaan – Larnen kilpikonnamainen 5–4–1-muodostelma tiputti suosiolla todella syvälle, eikä Aarhus saanut kotiottelussaan juuri mitään aikaiseksi.

Larne on kuitenkin muuttunut rajusti tuon kesän jälkeen: Aarhus-vierasotteluun nimetyistä 18 pelaajasta peräti 15 on vaihtanut seuraa tai lyönyt nappikset naulaan. Viime kaudella europelit eivät sujuneet enää yhtä ruusuisesti, kun Larne lähti laulukuoroon heti Konferenssiliigan ensimmäisellä karsintakierroksella gibraltarilaisen St Joseph’s FC:n käsittelyssä yhteismaalein 0–1.

Larnen sarjakausi päättyi huhtikuun lopulla, ja joukkue on valmistautunut europeleihin sekä elokuussa käynnistyvään uuteen kauteen pelaamalla tukun harjoituspelejä. Larne on kulkenut harjoitusotteluissa voitosta voittoon, mutta valtaosa vastustajista on tosin ollut alasarjajoukkueita.

Larne on ehtinyt pelaamaan kesän aikana myös yhden kilpailullisen ottelun, kun joukkue pelasi heinäkuun alussa Crusadersia vastaan Charity Shieldissä, jossa kohtaavat edelliskauden mestari sekä cup-voittaja. FC Hakan vastustajaksi Konferenssiliigan karsinnoissa arvottu Crusaders voitti ottelun 2–0.

Avainpelaajat

#23 Tomas Cosgrove, laitapuolustaja. Jo viisi kautta Larnea edustanut 30-vuotias Cosgrove on yksi harvoista, jotka olivat mukana toissa kaudella kaatamassa Aarhusia. Päävalmentajan Tiernan Lynchin luottomies, jolla on kokemusta Pohjois-Irlannin pääsarjasta lähes 300 matsin verran. Pelasi viime kaudella täydet minuutit Larnen kaikissa 42 ottelussa.

#21 Leroy Millar, keskikenttä. Vasenjalkainen Millar on Larnen pelin sielu. Keskikenttämies nousee mielellään mukaan hyökkäyksiin ja pystyy sekä viimeistelemään itse että tarjoilemaan joukkuetovereilleen. Viime kaudella 27-vuotias Millar laukoi liigassa kymmenen maalia ja syötti kahdeksan, ja mies valittiin kauden päätteeksi sarjan parhaaksi pelaajaksi.

#10 Lee Bonis, hyökkääjä. Larnen kymppipaitaa kantava Bonis ei ole kaikista näyttävin pelaaja mutta taitaa maalinteon. 23-vuotias kärki haistaa maalipaikat hyvin ja viimeistelee molemmilla jaloillaan – usein yhdellä kosketuksella. Pohjois-Irlannin alle 21-vuotiaiden maajoukkuetta edustanut Bonis iski viime kaudella liigassa 12 maalia ja yhdeksän maaliin johtanutta syöttöä.

#18 Cian Bolger, toppari. Irlantilainen Bolger on klassinen brittitoppari. Järkälemäinen ja kankean oloinen Bolger on kuin kotonaan tilanteissa, jotka vaativat liukutaklausta. 193-senttinen toppari on myös äärimmäisen vahva pääpalloissa. 31-vuotias Bolger ei ole lyhytsyöttöpelin mestari, mutta pitkät avaukset ylhäällä odottaville kärkipelaajille napsuvat tarkasti jalkaan.