HJK:n matka päättyi UEFA Youth Leaguessa upeasta taistelusta huolimatta

Miika Nuutinen: “Venyimme tässä otteluparissa niin kovaan suoritukseen kuin mahdollista.”

Kaius Simojoki (keskellä) pelasi upeat UEFA Youth Leaguen ottelut.

HJK Youth vs FC Nantes Youth 1–1 rp (1–0, 1–0)
74’ David Ezeh 1–0
Yleisömäärä: 1413

HJK:n upea taival UEFA Youth Leaguessa katkesi kitkerällä tavalla, kun ranskalaisvierailija FC Nantes eteni jatkoon niukimmalla mahdollisella marginaalilla. Klubin nuoret voittivat varsinaisen peliajan maalein 1–0, joten ottelupari oli 180 minuutin jälkeen tasatilanteessa, ja ratkaisu jouduttiin hakemaan rangaistuspotkukilpailun kautta. Siinä ranskalaiset olivat maalin verran terävämpiä.

HJK:n nuoret sankarit joutuivat lopulta pettymään.

– Ehjä ja nousujohteinen esitys meiltä. Olen hirmu ylpeä kaikista pelaajistamme, ja venyimme tässä otteluparissa niin kovaan suoritukseen kuin mahdollista tällaiselta suomalaisjoukkueelta. Tänäänkin oikeastaan lähes kaikki meni suunnitelmiemme mukaan aina rankkarikisaan asti. Olen ylpeä esityksestä mutta samalla olen pettynyt etenkin pelaajien puolesta, etteivät he saaneet ansaitsemaansa hyvää tulosta, sanoi HJK Youthin päävalmentaja Miika Nuutinen.

Mikä yleisömäärä! Yli 1400 henkeä seurasi paikan päällä myrskyisessä ja talvisessa säässä pelattua kamppailua.

Ottelun kuva oli pitkälti sellainen kuin odotettiin. Nantes antoi aloitteen suosiolla kotijoukkueelle ja vetäytyi suojelemaan maalin johtoasemaansa. Tästä oli viitteitä jo ranskalaisten kotiottelussa pari viikkoa sitten, jolloin runsaslukuisen kotiyleisön edessä pelannut Nantes antoi Klubin hallita palloa pitkiäkin aikoja.

Ensimmäinen puoliaika oli tarkkaa pelaamista molemmilta. Navakka vastatuuli aiheutti oman lisähaasteensa Klubin hyökkäyspelaamiseen, ja Nantes puolusti laadukkaasti omaa aluettaan, jonne HJK-hyökkääjillä ei ollut juuri asiaa. Sen sijaan ranskalaiset saivat parikin vaarallisen oloista maalipaikkaa, mutta Exaucé Mafoumbi ei onnistunut sijoittamaan palloa ohi Alex Ramulan.

HJK alkoi puoliajan edetessä saamaan paremmin pelin juonesta kiinni, ja tiloja ranskalaisten linjojen välistä alkoi löytyä. Paras maalipaikka aukesi Aaro Toivoselle, joka laukoi boksin reunalta terävästi kohti takayläkulmaa, mutta Tom Mabon torjui.

– Pelin kuva oli sellainen kuin odotimme. Nantes vetäytyi paljon omaan blokkiinsa, jossa he puolustavat todella hyvin. Oli selvää, että meidän on tehtävä pallollisena monta asiaa laadukkaasti putkeen, jotta pääsemme etenemään. Peli oli aika hyvin kontrollissamme, mutta ensimmäisellä puoliajalla pari erikoistilanteen jälkitilannetta aiheutti hieman murheita.

Toinen puoliaika oli Klubilta selvästi ensimmäistä vahvempi. Noin tunnin kohdalla Liam Möller pääsi jo nokikkain Mabonin kanssa, mutta kulma oli sen verran pieni, että ranskalaisvahti onnistui peittämään Möllerin laukauksen. Myös Matias Ritari pääsi kokeilemaan Mabonin ohittamista, mutta laukaus suuntautui ohi.

Liam Möller oli Klubin parhaimmistoa tänään.

Nantesin toisen puolikkaan parhaat maalipaikat syntyivät hetkeä Möllerin tilanteen jälkeen. Timothé David väläytti potkutekniikkaansa ampumalla erinomaisen laukauksen vajaasta 20 metristä, mutta Ramulan huipputorjunta piti Klubin pelissä mukana. Lisäksi Stredair Appuah täräytti hirmuisen kudin HJK-maalin tolppaan.

Sitten iski HJK. Hyvä hyökkäys pelattiin boksiin, jossa Möller joutui useamman Nantes-pelaajan puristuksiin, ja tilanne vaikutti jo kuihtuvan kasaan. Esimerkillisesti taistellut Möller onnistui kuitenkin siirtämään pallon ranskalaisten nenän edestä vierelleen David Ezehille, jonka kliininen sijoitus upposi vastustamattomasti oikeaan alanurkkaan. Samalla koleassa ja tuulisessa kelissä ottelua seurannut yli 1400-päinen kotiyleisö repesi riemuun.

David Ezeh iski varsinaisen peliajan ainoan maalin.

Klubi oli lopulta lähempänä 2–0-voittoa kuin Nantes tasoitusta. Viimeisellä kympillä vaihdosta kentälle tullut Otto Hannula tarjoili vasemmalta laidalta maalinedustalle, johon juossut Möller ei aivan ehtinyt palloon. Peliväline jatkoi matkaansa taka-alueelle, josta se oli kimmota Nantes-puolustajasta omaan maaliin, mutta Mabon oli hereillä ja kauhoi pallon maaliviivalta hyppysiinsä.

– Mitä pidemmälle peli eteni, sitä paremmin saimme pallollista peliämme toimimaan. Paransimme koko ajan ja saimme loppua kohden tuotettua hyviä etenemisiä ja muutamia vaarallisia aaltomaisia hyökkäyksiä. Saimme siitä palkinnoksi pari huippupaikkaa, joista toisesta teimmekin mielestäni täysin ansaitun maalin, totesi Nuutinen.

Otteluparin ollessa tasan ratkaisu haettiin suoraan rangaistuspotkukilpailusta. Se kääntyi lopulta Klubin tappioksi käytännössä pienimmällä mahdollisella marginaalilla, kun Nantes oli maalin verran etevämpi. Vielä harmittavamman tappiosta tekee se, että ranskalaisten maalivahti Mabon ei torjunut yhtäkään laukausta, vaan Ezehin sekä Kaius Simojoen hyvät laukaukset osuivat tolppaan. Ramula torjui yhden Nantesin yrityksen, mutta se ei tällä kertaa riittänyt. Klubilta rankkarikisassa onnistuivat Ritari, Stanislav Baranov sekä Möller, jonka yläriman kautta maaliin uponnut panenka toi mieleen legendaarisen Zinédine Zidanen suorituksen vuoden 2006 MM-finaalista.

Alex Ramula torjui Stredair Appuahin rankkarin.
David Ezeh.

HJK Youth vs FC Nantes Youth 1–1 rp (0–0, 1–0)
74’ David Ezeh 1–0

HJK Youthin kokoonpano: Alex Ramula – Santeri Silander, Emil Leveälahti (77’ Alex Lietsa), Kaius Simojoki, William Grönblom (87’ Mustafa Abdulrasoul) – Aaro Toivonen (77’ Otto Hannula), Matias Ritari, Liam Möller – Stanislav Baranov, David Ezeh, Kaius Hardén (87’ Ville Vuorinen)