HJK:n pelaajakehitys kiinnostaa kansainvälisesti

Leeds Unitedin nuorten pelaajien kehittämisestä vastaava Craig Dean kävi HJK:n vieraana.

220329 Leeds HD
Kuvassa vasemmalta Toni Koskela, Graig Dean, Miika Takkula, Mikko Lignell ja Aleksi Lalli.

Leeds Unitedin Valioliiga-joukkueessa muun muassa Marcelo Bielsan alaisuudessa työskennellyt nuorten pelaajien kehitystyöstä (Head Of Emerging Talent) vastaava Craig Dean vieraili viime viikolla Helsingissä HJK:n vieraana. Hän vietti torstaipäivän urheilujohtaja Miika Takkulan seurassa ja tapasi myös HJK:n liigajoukkueen valmennustiimin.  

– Tulin Suomeen katsomaan alle 19-vuotiaiden EM-karsintoja ja tarkkailemaan muutamia pelaajia. Juttelin myös Miikan kanssa mahdollisuudesta tulla seuravierailulle HJK:hon, mikä onnistui tässä yhteydessä, kommentoi Craig Dean visiittinsä syytä. 

– On ollut hienoa huomata jälleen, kuinka HJK herättää kiinnostusta kansainvälisesti. Alle 19-vuotiaiden poikien joukkueen runsas HJK-edustus on kiihdyttänyt tätä kehitystä. Klubilla on ulkomailla maine vahvana pelaajien kehittäjänä. Suomessa pelattavan EM-jatkokarsintaturnauksen yhteydessä monet ulkomaalaisseurat ovat pyytäneet mahdollisuutta tulla katsomaan ja keskustelemaan, minkälainen pelaajakehitysohjelma HJK:lla on, Miika Takkula kertoo. 

Leedsin lisäksi kylässä ovat käyneet viime vuosien aikana mm. Anderlechtin akatemian johtaja sekä edustaja Freiburgista, jonne Julius Tauriainen siirtyi Klubista kesällä 2020. Tänäkin vuonna HJK:n akatemiapelaajia on vieraillut Freiburgissa sekä useammassakin muussa kansainvälisessä akatemiassa. 

U19-poikien EM-jatkokarsintaturnaus alkoi Suomen osalta 1–3-tappiolla Belgialle. Vantaan Myyrmäessä pelatussa ottelussa Suomen kokoonpanossa olivat HJK:n liigajoukkueessa pelaava Casper Terho sekä HJK:sta lainalla olevat Elmo Henriksson (IFK Mariehamn) ja Kai Meriluoto (Ilves). Lisäksi U19-maajoukkueessa oli neljä entistä HJK:n akatemiapelaajaa: Leo Walta (FC Nordsjaelland), Kalle Wallius (Bologna FC), Agon Sadiku (FC Honka) sekä toisen polven klubilainen Luka Hyryläinen (Eintracht Frankfurt). 

Suomi kärsi viime lauantaina 0–4-tappion EM-jatkokarsinnan toisessa ottelussa Italiaa vastaan. Toinen perättäinen häviö varmisti sen, että Minihuuhkajia ei nähdä kesäkuussa 2022 Slovakiassa pelattavissa U19 EM-kisoissa, sillä vain lohkovoittaja etenee kisoihin.

– Valikoitujen ulkomaalaisseurojen kanssa sparraaminen on tärkeää, jotta voimme yhdessä vaihtaa ajatuksia kansainvälisen huippujalkapallon trendeistä ja lisätä kansainvälistä kilpailukykyämme, Takkula toteaa. 

– Kuten menossa olevat U19-karsinnat ovat osoittaneet, paljon on töitä vielä tehtävänä niin HJK:ssa kuin koko Suomessa, jotta pystymme vastaamaan entisestään koventuvaan kansainväliseen kilpailuun ja tuottamaan pelaajia sille tasolle, Takkula huomauttaa.

– Suomen U19-maajoukkue pelasi Belgian vahvaa U19-maajoukkuetta vastaan, ja päivä oli Suomelle haastava. Belgia dominoi ottelussa palloa, ja varsinkin heidän neljä ylintä pelaajaansa aiheuttivat ongelmia dynaamisuudellaan. Myös Suomen paidassa pelasi kaksi kiinnostavaa pelaajaa. Suomi oli hyvä markkina-alue englantilaisjoukkueille, esimerkkinä Aapo Halmeen siirto HJK:sta Leedsiin, mutta nyt Brexitin jälkeen siirrot Suomesta ovat ongelmallisia, Dean kertoo. 

– Aina voi oppia uutta, oli sitten kyse talentin tunnistamisesta, pelaajien kehittämisestä tai valmennuksesta. Jalkapallo muuttuu koko ajan, ja jotta pysyy kehityksen aallonharjalla, on tärkeä keskustella sekä jakaa ideoita. HJK:ssa pelaa useita kansainvälisen tason nuoria pelaajia – täällä siis tehdään jotain oikein. Mekin yritämme kehittää pelaajia edustusjoukkueeseemme, joten HJK:lla ja Leedsillä on paljon yhteistä, Dean summaa reissun antia.

Suomen EM-jatkokarsintalohkon viimeinen ottelukierros pelataan tänään tiistaina 29.3 kello 17.30. Myyrmäen jalkapallostadionilla kohtaavat lohkovoitosta kamppailevat Belgia ja Italia. Suomalaisittain kiinnostavampi ottelu pelataan Bolt Arenalla, jossa Suomi kohtaa Saksan. Vahva suosituksemme on siis saapua tänään Bolt Arenalle kello 17.30 katsomaan, kuinka tulevaisuuden Huuhkaja-pelurit pelaavat oman ikäluokkansa huippuja vastaan.