HJK:n scouting-tiimiä organisoitu uusiksi

Henri Määttä ja Simon Garnier jatkavat, Lukas Berglund aiempaa vahvemmin mukana – ”Kaikki lähtee joukkueen tarpeista”

HJK Scouting Team

Viime kauden päätteeksi HJK organisoi scouting-toimintaansa uusiksi kehittääkseen entisestään joukkueen rakennusprosessia. Urheilu- ja kehitysjohtaja Miika Takkulan johtamaan scouting-tiimiin kuuluvat Henri Määttä (Head of scouting), Simon Garnier (Head of data) sekä täksi kaudeksi aiempaa vahvemmin mukaan tullut ruotsalainen Lukas Berglund.

Määttä, Garnier ja Berglund osallistuvat kaikki pelaajatarkkailuun. Määtän työnkuvaan kuuluu lisäksi scouting-prosessin johtaminen, Garnierin vastuulla on data-analyysi ja pelaajaraporttien laatiminen. Berglund tarkastelee joukkuetta kokonaisuutena sen markkina-arvon kehittymisen kannalta.

Valmennuksesta joukkueen rakentamiseen osallistuu päävalmentaja Toni Koskelan lisäksi valmentaja Toni Korkeakunnas, joka havainnoi pelaajia laajasti myös toisessa työssään Huuhkajissa, jossa hän vastaa vastustajien tarkkailusta.

– Haluamme koko ajan kehittää toimintaa scouting-tiimissä, joka on nykymuodossaan varsin uusi toiminto seurassa. Tehostimme tiimin toimintaa ja päätöksentekoprosessia uudella organisoinnilla, jossa Henri ja Simon tekevät tiiviistä yhteistyötä pelaajarekrytoinnin ensimmäisessä vaiheessa yhteistyössä minun kanssani. He esittelevät valmennukselle parhaimmat HJK:n ulottuvilla olevat pelaajaprofiilit, Takkula avaa.

– Kaikki lähtee joukkueen tarpeista, ja niiden pohjalta teemme valmennuksen kanssa tiivistä yhteistyötä. Lähtökohta on, että yhtäkään pelaajaa ei tule seuraan ilman valmennuksen hyväksyntää, Takkula toteaa.

Viimeisin esimerkki scouting-tiimin yhteistyöstä on Bojan Radulovicin löytäminen valmennuksen antaman profiilin pohjalta. Radulovic debytoi Liigacupissa HIFK:ta vastaan ja onnistui maalinteossa alle 16 minuutin pelin jälkeen.

– Scouting-tiimin ensisijainen tehtävä on tietysti löytää joukkueeseen mahdollisimman hyviä pelaajia. Henrin ja Simonin työpanos on ollut pelaajakartoituksessa erittäin vahva, vaikka kaikkia scoutingin tarjoamia pelaajia emme aina valitettavasti onnistu johdollani neuvottelemaan joukkueeseen.

Henri Määttä - HJK Scouting
Henri Määttä

HJK on pitkän historiansa aikana luonut laajan kansainvälisen kontaktiverkoston, ja nyt Henri Määtän johdolla verkostoa on edelleen päivitetty.

– Scouting-tiimillä on myös merkittävä lisäarvo pitkällä tähtäimellä seuran oman datapohjaisen pelaajakirjaston rakentamisessa. Tiimin tekemä valtava työ satojen pelaajaprofiilien läpikäynnissä säästää lisäksi huomattavasti johdon ja valmennuksen aikaresursseja muuhun työhön. Tällä on jo itsessään iso arvo.

Määtälle alkava kausi on kolmas HJK:n organisaatiossa. Hän on työskennellyt aiemmin Veikkausliigassa KuPS:n pelaajakoordinaattorina ja HIFK:n urheilutoimenjohtajana. Määtän vahvuus on kotimaisten sarjojen ja erityisesti nuorten pelaajien tuntemus sekä laaja kontaktiverkosto niin Suomessa kuin ulkomailla.

– Tämän kauden HJK:n runko rakentuu kokeneista ja johtavista pelaajista, joiden kokemus ja esimerkki takaavat joukkueen päivittäisen tekemisen tason. Väriä ja vauhtia joukkueeseen tuovat nuoret potentiaaliset tulevaisuuden pelaajat, joiden odotetaan ottavan vuosi vuodelta askelia eteenpäin noustakseen johtaviksi pelaajaksi niin kotimaassa kuin myöhemmin ulkomailla, Määttä toteaa.

– Toni Koskela tunnetaan nuorten pelaajan kehittäjänä, joten uusia nuoria nimiä nousee joka kaudella esille. Keskikentällä kannattaa seurata esimerkiksi paluumuuttaja Pyry Hannolaa (s. 2001) ja terrierimäistä Santeri Väänästä (2002). HJK-tulokkaista laidalla vauhtia tarjoaa Miska Ylitolva (2004) sekä kärjessä boksin uusi hallitsija Radulovic (1999), Määttä vinkkaa.

Määttä tietää, että joukkueen tavoin myös scoutingin on jatkuvasti kehityttävä.

– Pitää osata katsoa kriittisesti myös omaa toimintaamme ja sitä, missä emme ole onnistuneet parhaalla mahdollisella tavalla. Joka vuosi pitää pystyä parantamaan toimintaa ja oppia tehdyistä virheistä.

Määttä huomauttaa, että seuran tärkeänä tehtävänä on pitää myös HJK Klubi 04:n päivittäinen tekeminen korkealla tasolla, jotta Suomen parhaan juniorityön hedelmä näkyy myös HJK:n pelaajapolun yläpäässä eliedustusjoukkueessa asti.

– HJK Klubi 04 rakentuu alkavalla kaudella vuosina 2003–2005 syntyneistä pelaajista, joilla kaikilla on selkeä näkymä Veikkausliigaan Väänäsen, Matti Peltolan, Casper TerhonJohannes Yli-Kokon ja Samuel Anini Jr:n jalanjäljissä. Tämän lisäksi joukkuetta tullaan vahvistamaan muutamalla kokeneella pelaajalla, joiden ensijainen tehtävä on auttaa nuoria esimerkillään ja rutiinillaan. Joukkueen nuorukaisista kannattaa ottaa seurantaan ainakin Daniel Rökman (2004), Niilo Kujasalo (2004), Liam Möller (2004) ja David Ezeh (2006).

HJK Klubi 04:n kasvattajapolku on vuosien mittaan kantanut arvokasta hedelmää: Esimerkiksi viime kesän EM-joukkueen pelaajista nollanelosen paitaa ovat vuorollaan kantaneet Joel Pohjanpalo, Robin Lod, Joona Toivio, Jukka Raitala, Leo Väisänen, Paulus Arajuuri ja Lassi Lappalainen.

Simon Garnier - HJK Scouting
Simon Garnier

Pariisissa työskentelevä Simon Garnier aloittaa Määtän tavoin kolmannen kautensa HJK:n organisaatiossa. Garnier on työskennellyt aiemmin muun muassa Columbus FC:lle ja Red Star FC:lle sekä tuottanut raportteja Valioliigaan, MLS:ään, Ligue 1:lle ja InStatille. Garnierin vahvuutena on data-analyysi.

– Minulla on hyvä tunne edustusjoukkueesta kaudelle 2022. Uskon ja toivon, että onnistuimme tuomaan tarvitsemaamme fyysisyyttä keskikentälle hankkimalla Manuel Marticin ja Fabian Serrarensin. Pidän erityisesti hyvästä tasapainosta, jonka olemme löytäneet kokeneiden paluumuuttajien, kuten Joona Toivion ja Jukka Raitalan, ja nuorten pelaajien välille.

– Tehtäväni scouting-tiimissä on tuoda rationaalista näkökulmaa, jonka voin konkretisoida numeroilla. Kuuntelen millaisia ​​profiileja scouting-tiimi ja valmennus etsivät ja teen siltä pohjalta datalähtöistä tutkimusta Länsi-Euroopan mahdollisista kohteista, jotka voivat täyttää tarpeemme, Garnier kertoo.

– Toisaalta tuen Miikaa ja Henriä scouting-prosessissa tuottamalla objektiivisia ja täydentäviä pelaajaraportteja, jotka sisältävät niin tilastollisen analyysin pelaajasta kuin laajan videokokonaisuuden. Tavoitteena on saada paras mahdollinen sekoitus intuition ja rationaalisuuden välillä, kun annan viimeisen suositukseni pelaajasta, Garnier avaa rooliaan. 

Lukas Berglund - HJK Scouting
Lukas Berglund