HJK:n urheilurakenteeseen ja valmennukseen muutoksia

HJK on tehnyt merkittäviä muutoksia koko seurayhteisön urheilurakenteeseen. Lähtökohtana on lisätä panostuksia pelaajakehitykseen, koko seuran peli-identiteettiin ja strategian muihin osa-alueisiin liittyviin haasteisiin ja kansainväliseen vaatimustasoon.

HJK:n päävalmentaja Mika Lehkosuo
HJK:n päävalmentajana jatkaa Mika Lehkosuo.

Seuran päivitetyssä strategiassa korostetaan laadukkaan arjen luomista niin tyttö- kuin poikapuolella. HJK:n kaikkia osa-alueita johdetaan jatkossa systemaattisemmin organisaation läpi leikkaavan urheilutoiminnan johtoryhmän puolesta.

Miika Takkulasta tulee urheilu- ja kehitysjohtaja. Miika on kasvanut seuran sisältä ja antanut vahvat näytöt sisältö- sekä johtamisosaamisestaan. Miika ei tule Palloliittoon siirtyneen Juho Rantalan aiempaan tehtävään, vaan keskittyy nimenomaan strategian jalkauttamiseen, laadukkaan arjen luomiseen ja pelaajakehitykseen läpi seurayhteisön.

Akatemian jalkapallojohtaja Erkki Valla keskittyy jatkossa entistä vahvemmin valmentajien ja pelaajien kenttätyöhön, seuran jalkapallometodologiaan sekä arjen laadun varmistamiseen koko toiminnassa.

Voimakkaasti kasvaneen naisten ja tyttöjen toiminnan valmennuspäällikkönä erinomaista työtä tehnyt Joonas Sarelius jatkaa edelleen nais- ja tyttöjalkapallon vetäjänä. Myös Joonas Rantanen jatkaa HJK:n naisten päävalmentajana. Joonas on tehnyt erinomaista työtä naisten joukkueen viemisessä kohti Suomen huippua sekä koko nais- ja tyttöjalkapallon laadun ja arvostuksen nostamisessa. Poikien harrastepuolen valmennuspäällikkö Noora Mikola vastaa kaupunginosatoiminnan aloittavista ikäluokista ja jalkapallokouluista, jonka lisäksi hän ottaa vastuulleen myös poikien harrastepuolen kokonaisuuden johtamisen.

Edustusjoukkueen valmennustiimissä sekä pysyvyyttä että uudistuksia

Seura tekee avainpositioiden osalta vuosittain perusteellisen analyysin. HJK:n keskeiset strategiset tavoitteet jalkapallossa ovat kansainvälisen tason pelaajakehitys, ja menestyminen sekä kotimaassa että eurokentillä. Odotuksemme urheilujohdolle ja valmennustiimille ovat pelaajan laadukasta arkea tukevat urheilusisällön prosessit, analyyttinen ja systemaattinen toiminnan johtaminen sekä aktiivinen pelitapa.

Avainhenkilöt tekivät omat analyysinsä kohta loppuvasta kaudesta. Valmennus löysi toiminnasta sekä onnistumisia että haasteita, joita tulee parantaa mm. valmennustiimin ja joukkueenrakentamisen osalta.

Haluamme menestyvän valmentajan, joka lähtökohtaisesti on valmentanut myös voittavia joukkueita. Vuosittain kandidaatteja löytyy useita kymmeniä. Käytämme avainpositioiden osalta oman analyysin lisäksi aina myös ulkopuolisia objektiivisia analyyseja ja ammattilaisten referenssilausuntoja. Osana prosessia teetetään myös ulkopuolinen pelitapa-analyysi.

Haastattelimme tämän prosessin ja analyysin perusteella neljä varteenotettavinta ehdokasta päävalmentajiksi. Kaksi näistä on ollut kuluneena vuonna päävalmentajana HJK:a UEFA-rankingissa korkeammalla olevassa seurassa.

Perusteellisen prosessin seurauksena päädyimme urheilullisin perustein valmennustiimiin sekä muuhun urheilujohtoon, joka kokonaisuutena parhaiten tukee pitkän aikavälin strategisten tavoitteiden saavuttamista ja seuran kehittämistä. Pelaajakehityksen ja peli-identiteetin vahvistaminen sekä kansainvälisen tason vaatimuksiin vastaaminen ovat olleet valintaa ohjaavia tekijöitä.

HJK:n päävalmentajana jatkaa vuoden sopimuksella kolminkertainen Suomen mestari Mika Lehkosuo.

Edustusjoukkueen valmennustiimiin liittyy uutena valmentajana Jani Sarajärvi. Euroopan parhaassa jalkapallon opinahjossa Lissabonissa tohtorin tutkintoa parhaillaan tekevä Jani on ehdottomasti kovimpia kansainvälisen tason akateemisia osaajia Suomessa. Janilla on valmennusosaamisen lisäksi tutkittua tietoa ja osaamista, jolla tuetaan sekä kansainvälisen tason pelaajakehitystä että menestymistä kansainvälisissä peleissä.

Jo viime kaudella seuraan kansainvälistä tietotaitoa ja kokemusta seuraan tuonut Anton Matinlauri jatkaa fysiikkavalmentajana. Anton on tehnyt erinomaista työtä joukkueen ja pelaajien fyysisen valmennuksen päivittämisessä nykypäivän vaatimustasolle. Anton oli aiemmin FC Sevillan medical tiimissä, kun seura voitti UEFA cupin.

Maalivahtivalmentajana jatkaa seuralegenda Ville Wallén. Ville tekee maalivahtivalmennuksen lisäksi edustusjoukkueen hallinnolliset tehtävät. Ville on löytänyt sekä Dähnen että Rudakovin kaltaiset huippuvahvistukset seuraan ja onnistunut kehittämään heitä maalivahteina. Ville on tehnyt myös erinomaista työtä hoitamalla edustusjoukkueen budjetin ja hallinnolliset tehtävät sekä näiden seurannan.

HJK tulee täydentämään valmennustiimiä vielä tämän vuoden puolella. Täydennykset tulevat liittymään erityisesti scouttaus-toimintaan, Klubi 04:n valmennukseen sekä erityisvalmennukseen.