HJK:ssa 28 kotimaista sopimuspelaajaa

Viime viikolla HJK solmi sopimuksen Demba Savagen kanssa. Seuralla on nyt UEFA:n ja Palloliiton sääntöjen mukaisesti yhteensä 28 Suomessa kasvatettua pelaajaa, 6 EU-pelaajaa ja 2 Ei-EU-pelaajaa.

SK-pelaajalla (engl. HG, home grown) tarkoitetaan Suomessa kasvatettuja pelaajia, eli pelaajia jotka ovat vähintään kolmen vuoden ajan olleet suomalaisessa seurassa ikävuosina 12–21. Syntymämaa ja kansalaisuus eivät siis vaikuta asiaan.

Kilpailusäännöt ja pelaajan statuksen määrittelevät UEFA ja Palloliitto.

EU-pelaajalla tarkoitetaan UEFA-maiden tai niiden maiden, joilla on työvoimaan liittyvä sopimus EU:n kanssa, kansalaisia, tai pelaajia, jotka ovat vähintään viiden vuoden ajan pelanneet EU:n alueella. Esimerkiksi käytännössä kaikki Afrikan maat kuuluvat UEFA:n sääntöjen mukaan tähän.

Ei EU-pelaajalla tarkoitetaan muista maista tulleita pelaajia.

Palloliiton sääntöjen mukaan kokoonpanossa pitää olla vähintään 50 % SK-pelaajia, joista neljän pitää esiintyä kentällä ottelun aikana. Sääntöjen mukaan kokoonpanossa saa olla enintään kolme Ei EU-pelaajaa. Suomessa on Viron jälkeen Euroopan toiseksi tiukin home grown -sääntö.

HJK:n sopimuspelaajien statukset UEFA:n ja Palloliiton sääntöjen mukaisesti ovat seuraavat:

SK-pelaajat (28): Markus Uusitalo, Jesse Koivistoinen, Juha Pirinen, Henrik Ölander, Tuomas Ollila, Aapo Halme, Hannu Patronen, Ville Jalasto, Valtteri Vesiaho, Roni Peiponen, Samu Laitinen, Obed Malolo, Lucas Lingman, Sebastian Dahlström, Jaakko Oksanen, Saku Ylätupa, Moshtagh Yaghoubi, Vincent Onovo (huhtikuun 2017 aikana SK-pelaajaksi), Eetu Vertainen, Lassi Lappalainen, Demba Savage, Ali Jusif, Enoch Banza, Kevin Kouassivi-Benissan, Akseli Ollila, Akseli Pelvas, Tommi Jäntti, Tuukka Kurki.

EU-pelaajat (6): Ousman Jallow, Rafael Scapini de Almeida, Thomas Dähne, Anthony Annan, Evans Mensah, Faith Friday Obilor.

Ei EU-pelaajat (2): Atomu Tanaka ja Alfredo Morelos.

 

16 § Suomessa kasvatettu pelaaja (SK-Pelaaja)

2. Ottelupöytäkirjaan merkityistä pelioikeudellisista pelaajista vähintään puolet on oltava SK-pelaajia, joista vähintään neljän on pelattava ottelussa, poikkeuksena on Miesten Kakkonen, jossa vähintään viiden SK-pelaajan on pelattava ottelussa. Kaikkien ottelupöytäkirjaan merkittyjen pelaajien on oltava pelipaikalla joko kentällä tai vaihtopenkillä.
EU -pelaajalla tarkoitetaan UEFA -maiden tai niiden maiden, joilla on työvoimaan liittyvä sopimus EU:n kanssa, kansalaisia, tai pelaajia, jotka ovat vähintään viiden vuoden ajan pelanneet EU:n alueella. Nämä eivät ole SK -pelaajia, mutta eivät myöskään sääntöjen mukaan kuulu ulkomaalaiskiintiöön.
Ulkomaalaiskiintiöön kuuluvilla pelaajilla tarkoitetaan muita kuin SK- ja EU-pelaajia.
22 § Ulkomaalaiskiintiö
1. Miesten liigassa ja liiton sarjoissa pelaavassa joukkueessa voi olla yhdessä ottelussa enintään kolme ulkomaalaista pelaajaa kokoonpanoluettelossa. Piiri voi asettaa omia määräyksiä omiin sarjoihinsa.
2. Ulkomaalaiskiintiöön ei lasketa pelaajaa, joka ennen kuluvan pelikauden alkua on ollut rekisteröitynä liiton jäsenseurassa vähintään viitenä pelikautena. Määräaikainen ulkomaille tapahtuva siirto ei kumoa pelaajan edustusoikeutta suomalaisessa seurassa määräajan päätyttyä.
3. Tämän pykälän määräykset eivät koske UEFA:n jäsenmaiden kansalaisia eivätkä kansalaisia joiden valtioilla on Euroopan Unionin kanssa sopimus, jolla kielletään työvoiman syrjintä sopimusosapuolten kesken.
4. Mikäli enemmän kuin kolme tämän pykälän mukaista ulkomaalaista pelaajaa on pelannut samassa ottelussa, katsotaan joukkueen käyttäneen pelioikeudettomia pelaajia. Tällaisessa tapauksessa asia käsitellään näiden määräysten 24 §:n mukaisesti.