HJK:ssa ihastuttanut Alan Wooler on kuollut 68-vuotiaana

Englantilainen Wooler edusti Klubia kesinä 1977 ja 1979–1981. Sosiaalinen britti oli pidetty kaveri myös kentän ulkopuolella.

Alan Wooler - HJK Helsinki. Photo: HJK:n kausiohjelma 1981
Alan Wooler HJK:n kausijulkaisussa 1981

Englannista kantautui suru-uutinen: Alan Wooler on kuollut verisyöpään 68-vuotiaana. Nuoremman polven jalkapalloseuraajille nimi on tuiki tuntematon, mutta monille vuosikymmeniä HJK:n matkassa mukana eläneille Woolerin nimi nostattaa lämpimiä muistoja.

Wooler yritti läpimurtoa 1970-luvulla West Hamissa mutta ei aivan onnistunut. Pelipaikaksi vakiintui Englannin 4. sarjatason Aldershot – ja HJK!

Ihmisen muotoinen HJK-tietosanakirja nimeltä Markku Peltoniemi muistaa Woolerin hyvin. Joten annetaanpa ”Peltsin” kertoa.

– ”Allu” oli taitava, vasenjalkainen toppari. Hän teki erittäin tarkkoja liukutaklauksia, ja pääpeli oli britillä tietysti kunnossa. Päällään hän teki erikoistilanteista maaleja.

– Hän kävi täällä ikään kuin kesätöissä: Pelasi talvet Englannissa ja tuli aina HJK:hon kesäksi. Eli hän ei koskaan pelannut täyttä kautta. Mutta hän viihtyi täällä hyvin ja oli erittäin pidetty, positiivinen ja iloa tuova kaveri.

– Ulkomaalaispelaajia ei paljon siihen aikaan ollut, joten tietysti häntäkin vähän katsottiin ylöspäin. 1960-luvulta alkaen Alan oli vasta toinen ulkomaalaispelaaja HJK:ssa. Ron Redfern -nimisellä kaverilla oli suomalainen tyttöystävä, ja Ron kävi kesätöissä Seutulassa lentokoneiden huoltohommissa. Siinä sivussa hän pelasi 60-luvun lopulla pari matsia, mutta muita ulkomaalaisvahvistuksia ei ollut ollut.

Wooler pelasi Klubissa neljä kautta vuosina 1977 sekä 1979–1981, eli reissukesät huipentuivat seuran ensimmäiseen tuplamestaruusvuoteen. Wooler tosin missasi mestaruusjuhlat siirryttyään tuttuun tapaan talvehtimaan Englannin kentille.

Britti oli vuonna 1977 HJK:hon tullessaan harvinaisuus. Klubin 100-vuotishistoriikki Tähtien tarina toteaa Woolerin olleen Suomen kenttien ensimmäinen ”tasokas brittipelaaja”, joskin kotimaansa perinteitä kunnioittaen: ”Toki Alanille brittityyliin maistui kalja.”

Siirtoikkunoita tai vastaavia rajoitteita ei 1970-luvulla tunnettu, ja kansainväliset pelaajamarkkinatkin olivat vielä lapsenkengissä. Tähtien tarina -kirjan mukaan Klubi-vaikuttaja Paavo Einiö junaili yhteyden Wooleriin Veikkaaja-lehden brittikolumnisti Erik Battyn suosituksesta ja avulla.

Kerran Helsinkiin saavuttuaan Wooler palasi takaisin kerta toisensa jälkeen. HJK:n jälkeen hän edusti Finnairin Palloilijoita niin ikään neljänä kesänä – ja saman verran vielä Malmin Palloseuraakin! Ja vaikka pelit Klubissa päättyivät vuoteen 1981, avusti hän seuraa monipuolisesti myöhemminkin: hänen kontakteillaan HJK:n naisten joukkue sai vuonna 1988 riveihinsä ensimmäiset ulkomaalaispelaajat.

Alan Woolerin ihastumisesta Suomeen kertoo sekin, että hänen kolmesta lapsestaan yksi on nimeltään Jussi.