HJK:ta odottaa kova haaste UEFA Youth Leaguessa keskiviikkona

Ruotsalainen Malmö FF isännöi Klubia ensimmäisen kierroksen avausottelussa. Otteluparin ratkaiseva kotiottelu pelataan Boltilla keskiviikkona 25. lokakuuta.

Malmö FF Youth vs HJK Youth
Ke 4.10.2023 klo 19:45
UEFA Youth League – Eleda Stadion

HJK Youth aloittaa matkansa UEFA Youth Leaguessa keskiviikkona, kun joukkue matkustaa Skåneen Malmö FF:n vieraaksi. Kotiottelu pelataan Bolt Arenalla maajoukkuetauon jälkeen, keskiviikkona 25. lokakuuta kello 19. Lisätietoa ottelun lipunmyynnistä tulossa vielä lähempänä ottelua, mutta jo nyt voimme kertoa, että kaikki HJK:n kausikorttilaiset pääsevät peliin veloituksetta. Aikuisten liput ovat 10 euroa ja lasten liput 5 euroa.

Otteluparin voittaja kohtaa Youth Leaguen toisella kierroksella voittajan parista Lech Poznán (Puola) – FC Nantes (Ranska). Häviävän osapuolen pelit Youth Leaguessa ovat puolestaan pelatut.

Suomalaisen seurajoukkueen osallistuminen UEFA Youth Leagueen ei ole itsestäänselvyys. Edellytyksenä Klubin tämän kauden UYL-paikalle toimi seuran B-junioreiden viime syksynä voittama SM-kulta, mutta sen lisäksi muista maista tarvitaan suotuisia tuloksia. Avasimme kilpailun formaattia sekä Klubin reittiä tämän kauden kilpailuun tässä artikkelissa.

HJK pelaa UEFA Youth Leaguessa neljättä kertaa historiassaan. Edellisestä visiitistä on kuitenkin vierähtänyt jo viisi vuotta: syksyllä 2018 turkkilainen Altınordu pudotti Klubin yhteismaalein 2–3. Aiempina vuosina HJK on kohdannut myös irlantilaisen Cork Cityn ja skotlantilaisen Celticin, ja joukkueen tie on noussut aina pystyyn heti ensimmäisellä kierroksella. Nyt tavoitteena on tehdä asiaan muutos, mutta haaste on todella kova.

HJK:n nuorilla on allaan kirvelevä tappio viime lauantailta, kun HJK Klubi 04 hävisi Kakkosen kärkikamppailun joensuulaiselle JIPPOlle maalein 1–2. Joukkue matkustaa Ruotsiin keskiviikkona, ja jo tulevana lauantaina edessä on Kakkosen A-lohkon päätöskamppailu, jossa panoksena on paikka Ykkösliigan karsintaan.

– Tiukka viikko käynnissä. Jos miettii, millaisia viikkoja edustusjoukkueemme tällä hetkellä vetää, niin tämä on vähän samantyyppinen, kun päästään tiukkojen JIPPO- ja PK-35-pelien väliin tekemään tällainen pikareissu Ruotsiin, naurahtaa HJK Klubi 04:n päävalmentaja Miika Nuutinen.

Miika Nuutinen odottaa innolla Malmön kohtaamista.

Malmön U19-joukkue pelaa ikäluokkansa Allsvenskanissa ja on tällä hetkellä sarjan neljännellä sijalla, kahdeksan pisteen päässä kärjestä. Vertailun vuoksi talvella HJK Klubi 04:ää vastaan harjoitusottelussa tasapelin pelannut AIK U19 on tällä hetkellä yhdeksäntenä. Kauden toistaiseksi ainoassa keskinäisessä kamppailussa Malmö voitti AIK:n maalein 2–1.

Malmön nuoret eivät ole kuitenkaan tulosten valossa kaikista terävimmässä vireessä, kun joukkue on voittanut edellisistä kahdeksasta sarjaottelustaan vain kolme. Tällä hetkellä Malmö U19 on kolmen ottelun voitottomassa putkessa, kun joukkue pelasi ensin tasapelin sarjan häntäpäähän lukeutuva Östersin kanssa ja hävisi sen jälkeen maalein 0–1 sekä IFK Göteborgille että IFK Norrköpingille.

– Haaste on varmasti iso. Malmö on todella laadukkaan näköinen joukkue, ja odotan hyvin erilaista peliä kuin mitä Kakkosen sarjapelimme ovat. Nyt kun vastassa on toinen juniorijoukkue, kilpailu pelin kuvasta ja hallinnasta tulee olemaan kovempi. Malmö prässää todella aktiivisesti ja haluaa puolustaa jokaisessa linjassa eteenpäin jättäen taakseen isoja tiloja. Se tulee testaamaan pelin avaamistamme ihan eri tavalla kuin mihin olemme Suomessa tottuneet, pohtii Nuutinen.

– Malmö on pallonhallintajoukkue, joka hakee viimeiseen asti puhtaita etenemisiä kovankin prässin alla. Meidän pitää pystyä prässäämään heitä laadukkaasti saadaksemme riistoja. Pitkiä avauksia ei varmasti ole luvassa niin paljoa kuin sarjapeleissämme, joten pelillinen haaste on erilainen.

Nuutisella on selvä näkemys siitä, missä Klubin täytyy onnistua, jotta hyvä tulos on mahdollinen.

– Kun lähdetään pelaamaan europeliä vieraskentälle, fakta on se, että meidän pitää puolustaa hyvin kaikilla korkeuksilla. Meidän tulee löytää ne hetket, jolloin voimme nostaa prässitasoa ja hakea riistoja yläalueella, mutta toisaalta meidän tulee olla myös kärsivällisiä omassa blokissamme, jotta Malmö pysyy poissa maalipaikoilta.

– Totta kai tähänkin peliin lähdetään omien vahvuuksien kautta – kuten kaikkiin muihinkin peleihin. Meidän täytyy käyttää omat hetkemme pelissä hyvin, jotta pysymme tiukasti mukana otteluparissa ja pystymme kääntämään sen kotikentällämme eduksemme.

Kovatasoiset kansainväliset ottelut ovat harvinaista herkkua nuorille suomalaispelaajille. UEFA Youth Leaguen kamppailut tarjoavatkin Klubin nuorille mainion paikan näyttää osaamistaan.

– Tällaiset seurajoukkueiden väliset kansainväliset pelit ovat meidän pelaajillemme täysi harvinaisuus. Pelaajillamme on ihan mieletön mahdollisuus päästä mittaamaan omaa tasoaan – ja samoin tietysti meidän valmennustiimillämme. Arvostamme tämän mahdollisuuden todella korkealle, mutta pelkkä osallistuminen ei missään tapauksessa ole tässä se juttu. Lähdemme kaikin keinoin kamppailemaan jatkopaikasta. Se olisi samalla historiallista, sillä yksikään suomalaisjoukkue ei ole tässä kilpailussa päässyt jatkoon ensimmäiseltä kierrokselta, toteaa Nuutinen.

UEFA Youth Leagueen osallistuvan HJK:n U19-joukkueen runko koostuu pitkälti HJK Klubi 04:n pelaajista. Vanhin sallittu ikäluokka on vuonna 2005 syntyneet, mutta pelaajalistalle saa nimetä myös maksimissaan viisi vuonna 2004 syntynyttä pelaajaa, mikäli nämä ovat edustaneet seuraa vähintään kaksi vuotta. Nollanelosen ”nollanelosista” mukaan nostettiin Viggo Blummé, Santeri Silander, Liam Möller ja Kaius Hardén.

– Pelaajatilanteemme on hyvä, eikä loukkaantumisia ole. Tietysti osa Nollanelosen pelaajista on ikänsä puolesta edustuskelvottomia tässä kilpailussa, mutta saamme hyviä täydennyksiä B-junioreista. Teemme alkuviikon tiiviisti töitä, että saamme kaikki B-junnut kiinni meidän kuvioihin. Uskon, että meillä on jalkeilla iskukykyinen joukkue.

Matias Ritari - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist
Matias Ritari.

Yksi Klubin runkopelaajista tullee olemaan keskikentän työmyyrä Matias Ritari, joka on ollut avauksessa kaikissa HJK Klubi 04:n Kakkosen otteluissa. Ritari oli viime syksynä hankkimassa HJK:lle paikkaa UEFA Youth Leagueen, sillä nuorukainen toimi vielä viime kaudella Klubin B-junioreiden kapteenina. Ritari odottaa tulevia pelejä innolla ja uskoo Klubin mahdollisuuksiin.

– Tosi hyvä fiilis päästä pelaamaan kansainvälisiä otteluita. Uskon, että pelistä tulee kovatempoinen, joten meidän pitää olla hereillä heti alusta lähtien. Meidän on puolustettava joukkueena kurinalaisesti, pelattava rohkeasti pallollisena ja oltava tehokkaita hyökkäyskolmanneksella. Meidän tulee kärsivällisesti pelata omaa peliämme. Hieno matsi varmasti tulossa, ennakoi Ritari.

Ottelua ei striimata, koska matsi käynnistyy samaan aikaan Mestarien liigan lohkovaiheen pelien kanssa, ja UEFA:n sääntöjen mukaan pelistä ei voi näin ollen tehdä suoraa lähetystä.

HJK:n kokoonpano UEFA Youth Leaguessa: Mitja Haapanen, Alex Ramula, Jone Tarkanmäki, Joel Tynkkynen, Mustafa Abdulmuttaleb Abdulrasoul, Viggo Blummé, William Grönblom, Jere Kari, Adam Le Goff-Conan, Alex Lietsa, Ronal Malik, Santeri Silander, Kaius Simojoki, Eemil Toivonen, Otto Hannula, Pyry Mentu, Liam Möller, Rayane Ouazine, Matias Ritari, Aaro Toivonen, Stanislav Baranov, Art Berisha, David Ezeh, Kaius Hardén, Emil Ingman, Kingsley Kwasi Kwaw, Adiche Sabwele ja Ville Vuorinen.

HJK Youth -joukkueen kokoonpano.