Huippuvireinen Klubi Ouluun

HJK palaa hetkeksi kotimaan liigaan, jossa se matkaa lauantaina Ouluun rajusti uudistuneen AC Oulun vieraaksi.

Toni Koskela - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
Toni Koskela

AC Oulu vs HJK
La 17.7.2021 klo 18:30
Raatin Stadion, Oulu

UEFA Champions Leaguen ensimmäisen kierroksen rupeama onnistui HJK:lta erinomaisesti, kun Montenegron mestari FK Budućnost Podgorica pureskeltiin mureaksi yhteismaalein 7-1. Ensi viikolla edessä on muutamaa astetta kuumempi vastustaja, kun ruotsalainen suurseura Malmö FF yrittää latoa kiviä Klubin tielle kohti lohkovaihetta. Ennen matkaa Skåneen piipahdetaan kuitenkin Veikkausliigassa ja Pohjois-Pohjanmaalla.

– Pari päivää olemme harjoitelleet Montenegrosta paluun jälkeen, kertoo HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

– Oulusta ainoana tavoitteena on kolme pistettä ja, niin kuin aina, mielellään hyvän esityksen kautta. Periaatteessa juuri nyt kierrätykseen ei ole tarvetta, koska tiistaina toisella jaksolla saatiin säästää metrejä, ja seuraavaankin peliin on vielä neljä päivää, mutta sen jälkeen tuleekin kolme peliä kuuteen päivään ja on selvää, että seuraavat viikot pelataan tiiviisti. Sitä silmällä pitäen tarvitsemme koko laajaa rinkiämme mahdollisimman hyvällä pelituntumalla.

Veikkausliigassa viimeisenä olevan AC Oulun Helsingin vierailu toukokuun lopulla päättyi isäntien 3-1 voittoon, mutta liian helpolla se ei silloinkaan antautunut. HJK antoi johtoasemassa turhankin paljon siimaa vierailleen, mutta yhtä kavennusmaalia enempää Oulu ei painostuksestaan huolimatta saanut aikaan.

Nyt Klubilla on edessään arvoituksellinen haaste, joka tuskin suostuu pelkäksi välipalaksi. Seura taistelee kynsin hampain sarjapaikkansa puolesta ja tiedotti viikon sisään peräti viidestä uudesta pelaajahankkinnasta, jotka kaikki tekenevät ensiesiintymisensä oululaisnutussa lauantaina.

Eremenkon kuuluisan jalkapalloperheen nuorimmainen, Sergei, siirtyy Ouluun latvialaisesta FK Spartaks Jūrmalasta, samasta seurasta tulee myös nigerialainen laitapuolustaja Lucky Opara, jolla on kokemusta myös Sveitsin liigan FC Luganosta. Toinen nigerialainen, kärkipelaaja Usman Sale, lähti KuPS:sta AC Ouluun hakemaan lisää vastuuta. Sale on pelannut aiemmin myös Norjan pääsarjassa Viking Stavangerissa. Sveitsiläisestä FC Thunista saapuvat sveitsiläinen keskikenttäpelaaja Magnus Breitenmoser ja hyökkääjä Dennis Salanović, jolla on vyöllään 46 ottelua Lichtensteinin maajoukkueessa.

– Oulu on tosissaan hankkinut viisi pelaajaa. Jos jotain ominaisuutta korostaa, niin he ovat saaneet juoksuvoimaa. Hankinnat eivät tietysti aina takaa suoraan mitään ja isot muutokset vaikuttavat myös ryhmädynamiikkaan. Uskoisin kuitenkin, että kaikki uudet aloittavat, jotta he saavat prosessin käyntiin heidän kanssaan mahdollisimman nopeasti, joten pelissä on poikkeuksellisen paljon muuttujia, joita on mahdotonta kenenkään arvioida ennen kuin Oulu pelaa pelejä.

ACO on saalistanut kaikki neljä sarjapistettään viimeisten viiden ottelunsa aikana, ja kaiken kaikkiaan kuntokäyrä näyttäisi sojoittavan oikeaan suuntaan. Voittotili aukesi 15. kesäkuuta Kotkan vierailulla maalein 3-1, samalla katkesi kuuden ottelun tappioputki. Edellisessä kotiottelussaan Oulu taisteli 1-1 tasapelin samaista KTP:tä vastaan. Viime viikonloppuna FC Honka voitti tasaväkisen ottelun rankkarimaalin turvin Espoossa. Oululaisten odotetaankin nyt hankintojensa myötä kääntävän tasaiset kamppailut vihdoin edukseen, ja aloittavan nousun kohti turva-aluetta.

HJK:lla on nyt kasassa 11 voittoa putkeen, eikä pelituntumasta ole tällä hetkellä pulaa. Tiukkatahtinen ohjelma sai heinäkuulle vielä kaksi kansainvälistä peliä lisää. Kompuroimatta edennyt Klubi on pelannut itselleen mainion tilanteen Veikkausliigan kärjessä. Voittoputkensa ohella pahimpien haastajien jatkuva ristiinpelaaminen toistensa kanssa on venyttänyt piste-eroa kierros kierrokselta. Kakkosena oleva KuPS on ottelun enemmän pelanneena jo kuuden pisteen päässä.

Klubin pelillinen nykytaso näkyi eritoten Budućnostia vastaan pelatuissa otteluissa, joihin valmistautuminen onnistui täydellisesti, ja joissa sekä pelirohkeus ja rauhallisuus pallon kanssa että taktinen osaaminen oli kovaa luokkaa. Molemmissa osaotteluissa osuneet ja muutenkin hyvin onnistuneet Roope Riski ja Filip Valenćic viitoittivat suunnan kahteen voittoon.

HJK:n kokoonpanosta ovat sivussa vielä Santeri Väänänen ja Kevin Kouassivi-Benissan. Muut pelaajat ovat käytettävissä.

Ottelu AC Oulun ja HJK:n välillä lauantaina 17.7. kello 18:30 Ruudusta.

210727 UCL HJK-Malmö