Hyökkäyksen vaarallinen kolmikko

Edustusjoukkueemme tutuksi -sarjassa vuorossa ovat vaarallisen hyökkäyskolmikon muodostavat Roope Riski, Riku Riski ja Anthony Olusanya.

Hyökkäyksen vaarallinen kolmikko

HJK:n hyökkäyksessä tehoja tuovat kolmikko Riku ja Roope Riski sekä tuore hankinta Anthony Olusanya.

11 – Roope Riski

Roope Riski - HJK Helsinki

Viime kauden maalikuningas 29-vuotias Roope Riski on pelannut vuosia ulkomailla muun muassa Saksassa, Italiassa ja Itävallassa. Maskun Palloseurassa uransa aloittanut TPS-kasvatti teki debyyttinsä Veikkausliigassa jo vuonna 2010 TPS:n paidassa. Tammikuussa 2011 Riski teki sopimuksen Italialaisen Cesenan kanssa, ja Riskin Serie A -debyytti oli maaliskuussa 2011 Laziota vastaan. Italiasta Riskin ura on kulkeutunut useiden lainasopimusten kautta Klubi-paitaan.

– Roolini hyökkääjänä on aika yksinkertainen, yrittää tehdä maaleja ja auttaa joukkuetta voittamaan. Totta kai hyökkääjän rooliin kuuluu nykyään paljon muutakin kuin vain maalien tekoa. Isossa osassa on puolustamisen aloittaminen ylhäältä ja prässääminen, Riski kertoo.

– Täällä olen mielestäni kehittynyt pallollisessa pelaamisessa ja puolustamisessa. Ulkomailla pelatessa rooli on ollut hieman erilainen, ja pallonhallintaa on ollut vähemmän. 

Maalinteon lisäksi runojen lukemisesta ja kirjoittamisesta nauttiva Riski kertoo tuovansa joukkueen koppiin kokemusta.

– Pukukopissa koen olevani nuorten pelaajien mentori, autan ja tuen heitä ja he voivat lähetellä mulle kiitoskirjeitä ulkomaille lähtiessään, kun olen auttanut heitä ja opettanut heille hieman elämää, Riski kertoo hymyillen.

Viime kausi oli Riskille henkilökohtaisesti hyvä, sillä mies oli Veikkausliigan maalikuningas. Alkavalla kaudella on tarkoitus jatkaa siitä mihin joukkueen kanssa päätettiin viime kausi.

– Tämän vuoden tavoitteet ovat aika lailla samat kuin viime vuonna: jatkaa siitä mihin joukkueen kanssa jäätiin, Riski summaa kauden tavoitteet.

– Kukaan ei ole ilmeisesti voittanut tuplaa kahta kertaa putkeen, joten se olisi hienoa saavuttaa. Viime vuonna tehtiin siinä mielessä historiaa, että saatiin HJK:lle kolmas tähti, siitä on hyvä jatkaa. Tänä vuonna tulevat myös Europelit ja niissä tavoite on mennä pitkälle.

Katso video!

9 – Riku Riski

Riku Riski - HJK Helsinki

Riskin veljeksistä vanhempi 31-vuotias Riku on kokenut ja monipuolinen hyökkääjä, joka teki debyyttinsä Veikkausliigassa jo 16-vuotiaana TPS:n paidassa. Maskun palloseuran ja TPS:n kasvatti on pelannut ulkomailla Puolassa, Ruotsissa, Norjassa ja lyhyen lainapestin Skotlannissa. Riski saapui Klubiin 2018 ja voitti heti Suomen mestaruuden. 

– Olen laitapelaaja, mutta pystyn pelaamaan kaikkia kolmea roolia hyökkäyksessä, eli ihan kärjessä ja molemmilla laidoilla. Hyökkäyksessä odotetaan tietenkin tehoja, ja niitä pyrin tuomaan joukkueelle mahdollisimman paljon, Riski kertoo.

– Vuosi ennen Suomeen tuloa minusta tuli enemmänkin laitapelaaja. Sitä ennen pelasin enemmän puhtaasti hyökkääjänä tai keskikenttäpelaajana. Aika paljon on tullut surffailtua paikalta toiselle, mutta täällä olen tykännyt siitä, että rooli kentällä on vakiintunut.

Kirjallisuuden parissa vapaa-aikaansa viettävä ja veljensä Roopen tapaan rauhallinen Riku ei tee itsestään numeroa kentän ulkopuolella.

– Kopissa olen aika hiljainen ja pysyn omissa oloissani ja osallistun keskusteluun, jos koen sen tarpeelliseksi, Riski kertoo.

Viime kaudella saavutettu tuplamestaruus oli koko joukkueelle hieno saavutus, ja myös Riku Riski haluaa lähteä jahtaamaan toista perättäistä tuplaa.

– Ihan ensimmäinen tavoite on toistaa sama mitä tehtiin viime vuonna eli voittaa liiga ja Suomen Cup. Se oli mahtava fiilis! Henkilökohtaisesti tavoite on tuoda enemmän tehoja kuin viime kaudella. Kun ikää tulee, pitää myös huolehtia siitä, että kroppa pysyy kunnossa, Riski summaa kauden tavoitteet.

Katso video!

29 – Anthony Olusanya

Anthony Olusanya - HJK Helsinki

Ykkösessä maaleja mättänyt 21-vuotias Anthony Olusanya hankittiin Klubiin FF Jarosta. “Anttu” on Jaron kasvatti, ja hän teki debyyttinsä Jaron edustusjoukkueessa 2018. Vuosi 2020 oli vahvalle ja nopealle hyökkääjälle läpimurto, ja hän kuului Ykkösen vaarallisimpiin hyökkääjin tekemällä 11 maalia. 

– Jarossa olen pelannut melkein koko elämäni. Kolme kautta meni Ykkösessä, ja viime kauden päätteeksi päädyin tänne. Alku on tuntunut hyvältä. Onhan se iso askel tulla Jarosta ja Ykkösestä Klubiin, mutta alku on mennyt hyvin, Anttu kertoo matkastaan Klubiin.

– Hyökkääjänä rooliini kuuluu tehdä juoksuja linjan taakse, ja totta kai maalien tekeminen, Anttu tiivistää.

Riskin veljesten tapaan rauhallinen Olusanya ei ota kopissa isoa roolia.

– Kentän ulkopuolella olen aika hiljainen ja en ota isoa roolia. Pukukopissakin istuskelen ja seuraan tilannetta, kun muut keskustelevat, Anttu kertoo.

Alkava kausi on Olusanyalle ensimmäinen Veikkausliigassa, ja Anttu lähteekin kauteen hyvillä odotuksilla.

– Tavoite on pelata ehjä kausi ja kehittyä, se on ykköstavoite. On myös tärkeää, että joukkue menestyy siinä missä minäkin, Olusanya kertoo tavoitteistaan.

– Kaikki pelit pitää pelata sillä asenteella, että ne ovat tärkeitä, mutta europelit ovat varmasti sellaisia, mitkä tuntuvat hyvältä pelata.

Katso video!