Ikimuistoisimmat europelit: FC Metz (FRA) – HJK 1998

Katastrofaalisen kauden 1996 ja niukan putoamisen välttämisen jälkeen HJK kokosi rivinsä vuodeksi 1997. Valmentajaksi tuotiin Kuusysiä ja FF Jaroa menestyksekkäästi luotsannut Antti Muurinen, ja joukkueen kaikkia osa-alueita vahvistettiin. Alakertaan luutimaan tuotiin Hannu Tihinen ja Jarmo Saastamoinen, keskikentälle raatamaan Jarkko Wiss ja maalintekijöiksi löydettiin Shefki Kuqi ja Mika Kottila. Tuloksena oli mestaruus kymmenen pisteen erolla toisena tulleeseen VPS:ään.

Lisää hankintoja tehtiin seuraavalle kaudelle. Maalikuningas Rafaelin lähtöä paikkaamaan saapuivat Jari Jäväjä ja Luiz Antonio, lisää taitoa keskikentälle toi Piracaia. Kausi lähti nihkeästi käyntiin ja europelien lähestyessä Klubi alkoi jo pudota kärjen kyydistä. Samalla Mestarien liigan ensimmäisellä kierroksella FC Jerevan kaatui helposti yhteismaalein 5-0 ja keskittyminen siirtyikin väkisin suureen mahdollisuuteen, jonka europelit tarjosivat. Vastaan elokuun ratkaisupeleissä asettui ranskalainen FC Metz.

Metzillä oli takanaan ennennäkemätön menestyskausi. Joukkue oli päättänyt sarjan tasapisteissä RC Lensin kanssa kärkisijoilla ja hävinnyt mestaruuden vain huonomman maalieronsa vuoksi. Metz pystyi pitämään runkonsa kasassa, vaikka nuoret Robert Pires ja Rigobert Song jatkoivatkin eteenpäin ja saapui Helsinkiin vahvalla itseluottamuksella. Edessä oli kuitenkin shokki. Klubi taisteli suurella sydämellä ja maalinedussähläyksen päätteeksi Aki Riihilahti kimmotti pallon Jeff Strasserin kautta maaliin. Vielä ranskalaiset eivät kuitenkaan hätiköineet, olihan jäljellä heidän kotiottelunsa.

HJK oli kuitenkin hyvin valmistautunut ja vahvasti motivoitunut. Metz kykeni luomaan painetta Klubin päätyyn, mutta viime hetken taklaukset ja hurja taistelu pitivät kotijoukkueen poissa hyviltä maalipaikoilta. Sitten, kuin salaman iskusta, iski HJK. Aarno Turpeinen linkosi sivurajaheiton Metzin maalille, eikä kukaan saanut osumaa korkeaan kaareen. Pallo pomppasi takaisin ilmaan rangaistusalueella, kimposi ylöspäin Metzin puolustajan päästä ja koko joukon takaa ilmestyi Vesa Vasara, joka puski pelivälineen ohi maalilla voimattomana seisoneen Lionel Letizin. Metz onnistui raapimaan kavennusmaalin, mutta nousuun kotijoukkue ei enää kyennyt. HJK otti ensimmäisenä suomalaisena joukkueena paikan Mestarien liigan lohkovaiheessa.

Klubin esitykset lohkovaiheessa olivat hienoja, eikä jatkopaikkakaan jäänyt kauaksi. Tasaiset väännöt PSV Eindhovenin, Kaiserslauternin ja Benfican kanssa täydellä Olympiastadionilla jättivät pysyvän jäljen suomalaiseen jalkapallohistoriaan ja loivat uskoa sen mahdollisuuksiin. Vielä yksikään joukkue ei ole samaan pystynyt, mutta unelma elää.

FC Metz – HJK   1-1 (0-0)

(78. Meyrieu – 68. Vasara)

HJK: Koivistoinen, Turpeinen (ua. 79),  Nylund, Saastamoinen, Ilola, Kuqi (89. Tihinen), Piracaia (66. Vasara), Wiss, Riihilahti, Kottila (75. Kanerva), Lehkosuo.

FC Metz: Letizi, Pierre, Kastendeuch, Rizzetto, Lukic, Meyrieu, Proment, Strasser, Saha, Boffin, Regis (68. Asuar).

METZIN IHME – KOOSTE OTTELUSTA

KLUBIN IKIMUISTOISIMMAT EUROPELIT