Ikimuistoisimmat europelit: HJK – Celtic FC (SCO) 2000

Kausi 1999 oli ollut HJK:lle pettymys. Edellisvuoden upea taistelu Mestarien liigassa oli täyttänyt kirstun, mutta joukkue oli menettänyt suuren osan runkomiehistään ja haki paikkaajia kissojen ja koirien kanssa. Samalla Haka karkasi vakuuttavaan johtoon sarjan kärjessä Valeri Popovit?in iskiessä maaleja kuin liukuhihnalta. Kauden kiihtyessä loppusuoraansa kohden Klubi löysi vireensä ja lähti hurjaan takaa-ajoon. Sarjaa oli jäljellä enää kaksi kierrosta, kun HJK vihdoin saavutti valkeakoskelaiset ja meni toiseksi viimeisessä ottelussa ohi sarjataulukossa. Kausi huipentui sarjan ylivoimaisen kärkikaksikon kohtaamiseen Tehtaan kentällä. Hakan Martin Reyndersin maali jätti HJK:n nuolemaan näppejään ottelussa, jossa tasapelikin olisi riittänyt pokaalin kotiin tuomiseen.

Vuonna 2000 HJK uudistui. Jyrki Heliskoski otti maajoukkueen valmentajaksi lähteneen Antti Muurisen paikan päävalmentajana ja toi vanhan tuttunsa Sami Ylä-Jussilan sekä Markus Heikkisen tilkitsemään puolustuksen. Klubi ei kuitenkaan pysynyt Hakan ja Jokereiden perässä sarjan kärjessä, ja vaikeuksia oli myös ensimmäisissä europeleissä. Vakuuttavan 4-1 -kotivoiton luxemburgilaisesta Grevenmacherista jälkeen HJK ajautui ongelmiin vierasosassa ja selvisi vain täpärästi jatkoon 2-0 -tappion jälkeen. Seuraavaksi varaa hapuiluun ei enää ollut, sillä vastaan asettui skotlantilainen Celtic.

Celticin kausi oli ollut pettymys. Joukkueen suuri tähti Henrik Larsson oli kärsinyt heti kauden alussa loukkaantumisen, joka piti hänet poissa kentiltä kahdeksan kuukauden ajan ja Rangers oli vyörynyt mestaruuteen. Kesän aikana joukkueen valmentajaksi saapui Martin O’Neill, joka toi joukkueeseen maalitykki Chris Suttonin ja belgialaistoppari Joos Valgaerenin. Hankinnat klikkasivat nopeasti muun ryhmän kanssa ja uusi aikakausi alkoi ryminällä. Varmasti joukkue näytti hankkiutuvan jatkoon myös UEFA Cupissa, kun Larssonin kaksi maalia kotiosassa toivat Celticin 2-0 -johdossa Helsinkiin.

Molemmat joukkueet loivat Sonera Stadiumin nurmella paikkoja avausmaaliin, mutta ensin iski Klubi. Aleksei Eremenko seniorin tyylikäs läpisyöttö vapautti Paulus Roihan juuri ennen taukoa, eikä ”Paukku” erehtynyt. Sijoitus alakulmaan ja HJK oli jo maalin päässä. Roihalla oli heti toisen puoliajan alussa paikka tuoda Klubi tasoihin, mutta maalivahti Jonathan Gould ehti väliin ja Celtic selvisi säikähdyksellä. Vajaa vartti oli jäljellä, kun Gould sylkäisi kaukolaukauksen eteensä. Ensimmäisenä paluupalloon säntäsi kukapa muu kuin Roiha, ja sijoitti sen varmasti verkon perukoille. Varsinainen peliaika päättyi ja Celtic kärsi ensimmäisen tappionsa O’Neillin johtamana. Jatko-ottelussa kumpikaan joukkue ei pystynyt murtamaan väsyneitä, mutta tiiviitä puolustusryhmityksiä ja rangaistuspotkukilpailu näytti vääjäämättömältä. Vain minuutteja oli kellossa jäljellä, kun Chris Sutton liukui Lubomir Moravcikin laukausen ohi Jani Vianderin eikä HJK enää kyennyt vastaamaan. Celtic jatkoi, mutta vasta huikean taistelun jälkeen.

Skotlantilaisten kausi oli menestys joukkueen voittaessa historiallisen triplan kotimaan kentillään. HJK jatkoi Heliskosken alaisuudessa niukkoja tappioitaan Veikkausliigan kärkitaistelussa huolimatta hurjasta maalitehtailustaan ja vasta Keith Armstrongin palkkaaminen palautti seuran kultakantaan vuonna 2002.

 

HJK – Celtic FC 2-1 ja. (1-0, 2-0)

(41. Roiha, 77. Roiha – 117. Sutton)

HJK: Viander, Turpeinen, Nylund, Eremenko sr (79. Luiz Antonio), Kallio, Roiha, Saarinen, Heikkinen, Hakanpää (46. Ylä-Jussila), Kuivasto, Kopteff (65. Haarala).

Celtic FC: Gould, Boyd (36. Riseth), McNamara (90. Moravcik), Valgaeren, Larsson, Sutton, Berkovic (70. Healy), Lambert, Petta, Petrov, Mjällby.

KLUBIN IKIMUISTOISIMMAT EUROPELIT