Ikimuistoisimmat europelit: HJK – SL Benfica (POR) 1998

Mestarien liigan taival oli alkanut huikeiden taisteluiden päättymisellä pettymyksiin. Eindhovenissa Klubi ehti jo siirtyä johtoon Mika Kottilan huikealla syöksypuskulla PSV Eindhovenia vastaan ja vielä Andre Ooijerin tasoituksenkin jälkeen näytti, että HJK vie pisteen mennessään. Lisäajan kolmannella minuutilla Tommi Koivistoisen vastaantulo keskitykseen kuitenkin epäonnistui ja pallo kimposi Arnold Brugginkille, joka sijoitti pallon tyhjänä ammottavaan maaliin. Kahta viikkoa myöhemmin Klubi piti Helsingissä kurissa Saksan mestari Kaiserslauternin, mutta Piracaian, Mika Lehkosuon ja Erkka V. Lehtolan mainioista maalipaikoista huolimatta myöskään vieraiden puolustus ei murtunut ja joukkueet joutuivat tyytymään 0-0 -tasapeliin.

Edessä olikin lähes pakkovoitto Benfican saapuessa Olympiastadionille. Portugalilaiset olivat edellisessä ottelussaan Estádio da Luzilla jyränneet PSV:n 2-1 Nuno Gomesin ja João Pinton maaleilla, tasoittaen lohkon tilanteen huippujännittäväksi. Kahden pelin jälkeen kaikilla joukkueilla oli vielä hyvä mahdollisuus raivata tiensä jatkoon. Klubin osalta kaikki eivät siihen vielä tosin uskoneet. Kausi Veikkausliigassa oli eurohuuman vuoksi mennyt penkin alle ja joukkue oli päätynyt sarjassa vasta neljänneksi. Suomen Cupissa oli päästy sentään juhlimaan, kun paikallisvastustaja PK-35 kaatui finaalissa 3-2.

90-luvun loppu oli Portugalissa Porton valtakautta. Benfica oli jäänyt nuolemaan näppejään jo vuodesta 1994 saakka, ja joukkue päätyi turvautumaan jo skotlantilaiseen jalkapallo-oppiin valmennuksessaan. Graeme Souness toi ryhmäänsä kasan brittipelaajia, mutta Michael Thomas, Mark Pembridge, Dean Saunders, Gary Charles, Steve Harkness ja Scott Minto eivät meinanneet sopeutuneet portugalilaiseen jalkapallokulttuuriin. Vanhat tähdet Karel Poborsky, João Pinto, Nuno Gomes ja Michel Preud’homme pitivät sen sijaan pintansa ja kantoivat perinteistä suurseuraa hyviinkin tuloksiin.

Helsingissä Benfica jäi jyrän alle. Tunnustelevan alun jälkeen kokenut Paulo Madeira sohaisi palloa kädellään taistellessaan keskityksestä Mika Kottilan kanssa ja pallo vietiin pilkulle. Mika Lehkosuon varma sijoitus alanurkkaan, Klubi 1-0 -johtoon. Portugalilaiset olivat shokissa. Toisen puoliajan alussa alkoi raivokas tasoitusosuman metsästys, mutta HJK:n puolustus Tihisen, Kanervan, Saastamoisen ja Nylundin johdolla kesti. Ratkaisu pamahti 67. minuutilla. Piracaian kulma putosi rangaistusalueen keskelle ja Kottila syöksyi ihmismassan läpi puskemaan sen verkon perukoille ohi hölmistyneen belgialaisvahti Preud’hommen. Olympiastadion räjähti täydellisesti. Klubi kesti loppuun saakka ja yhtäkkiä helsinkiläiset olivatkin lohkokakkosina Kaiserslauternin takana.

HJK johti portugalilaisia pitkään myös Lissabonissa, mutta jäi lopulta 2-2 -tasapeliin. Ratkaisuottelut PSV:tä ja Kaiserslauternia vastaan kääntyivät tappioiksi, eikä jatkopaikkaa auennut hienosta taistelusta huolimatta. Ottelut Mestarien liigassa ja erityisesti voitto Benficasta jäivät kuitenkin monien muistiin jopa kaikkien aikojen suomalaisena jalkapallosuorituksena.

 

HJK – SL Benfica   2-0 (1-0)

(20. Lehkosuo, 70. Kottila)

HJK: Viander, Tihinen, Nylund, Saastamoinen, Ilola, Kuqi (64. Luiz Antonio), Vasara (31. Riihilahti), Piracaia, Kanerva, Kottila (80. Kopteff), Lehkosuo.

Benfica: Preud-homme, Thomas, Madeira, Pringle (79. Porfirio), Guiaro, Sousa, Pembridge, Minto, Kandaurov (84. Calado), Leal, Gomes (61. Poborsky). 

KLUBIN IKIMUISTOISIMMAT EUROPELIT