Ilves ja PK-35 Vantaa saapuvat Bolt Arenalle vieraiksi äitienpäivänä

HJK:n miesten edustusjoukkue kohtaa nousujohteisesti pelanneen Ilveksen, naiset haastavat kärkiottelussa vantaalaisen PK-35:n.

David Browne - HJK Helsinki. Photo: © Mauri Forsblom
David Browne kuvattuna viime kauden Ilves-kotipelissä.

HJK kohtaa Veikkausliiga-kauden seitsemännessä ottelussaan Ilveksen. Äitienpäivänä pelattava ottelu käynnistyy Bolt Arenalla kello 18:30. Äitienpäivän kunniaksi sunnuntai on Klubille tuplakotipelipäivä, sillä HJK:n naisten edustusjoukkue kohtaa Kansallisen Liigan kärkikamppailussa PK-35 Vantaan kello 14:00.

Miesten viisi edellistä ottelua
HJK 4–0–1, maaliero 6–4
Ilves 2–1–2, maaliero 10–9

220508 Tuplamatsi

HJK jatkaa tuloksellisesti hyvää alkukauttaan: viimeisestä viidestä ottelusta on otettu neljä voittoa, ja vastustaja on nollattu niin ikään neljästi. Maaleilla Klubi ei ole sen sijaan juhlinut: Stadin Derby on toistaiseksi kauden ainoa ottelu, jossa joukkue on tehnyt enemmän kuin yhden maalin.

Ilveksen alkukausi on ollut värikäs. Kahdella tappiolla ja yhdellä tasapelillä käynnistynyt kausi on kääntynyt noususuhdanteeseen, kun tamperelaiset ovat voittaneet kaksi viime otteluaan. Jos HJK:n peleissä ei ole maaleilla mässäilty, on Ilves aivan toista ääripäätä – itse asiassa tamperelaisten peleissä on tehty keskimäärin eniten maaleja alkukaudella (3,8 per ottelu), kun taas Klubin otteluiden lukema on sarjan alhaisin (1,83/ottelu).

15 pistettä kerännyt HJK on kuuden ottelun jälkeen sarjataulukon jaetulla kärkisijalla ottelun vähemmän pelanneen KuPS:n kanssa. Ilves on seitsemällä pisteellään kuudentena.

Maalintekijät

HJK:n tehokkain maalintekijä viimeisen viiden ottelun aikana on ollut Bojan Radulovic, joka on onnistunut maalinteossa kahdessa ottelussa putkeen. Yhden maalin miehiä ovat Anthony Olusanya, Atom, Casper Terho sekä Miro Tenho.

Ilves on tehnyt viiteen otteluun kymmenen maalia, mutta eri maalintekijöitä on vain neljä. Suurin maalintekovastuu on ollut Klubista lainalla olevalla Kai Meriluodolla, joka on pitää hallussaan maalipörssin kärkipaikkaa neljällä maalillaan. Meriluoto ei kuitenkaan saa pelata HJK:ta vastaan sunnuntaina, koska Veikkausliigan säännöt eivät salli lainapelaajan pelata liigapeleissä ”varsinaista” seuraansa vastaan.

Muita Ilveksen onnistujia ovat olleet HJK-taustainen Tuomas Ollila, joka on tehnyt kolme maalia, sekä kahdesti maalipuiden väliin osunut Petteri Pennanen. Lisäksi Mikael Almenilla on vyöllään yksi maali.

Joukkueiden edelliset viisi kohtaamista Veikkausliigassa
5–0–0, maaliero 12–4

Ilves on ollut Klubille ainakin pisteiden valossa helppo vastustaja viime aikoina, vaikka monet – etenkin Tampereella pelatut – ottelut ovat olleet todellisuudessa hyvinkin tasaisia. Toisaalta kotikentällään HJK on ollut ylitsepääsemätön vastustaja Ilvekselle: viimeisimmän liiganousunsa (2015) jälkeen tamperelaiset ovat vierailleet Töölössä kahdeksan kertaa ja saaneet tuliaisiksi ainoastaan yhden tasapelipisteen, kaudella 2019.  

HJK TV: HJK vs Ilves 3–1 – Katso video!

8.4.2018 HJK vs Ilves 3–1

HJK kohtasi Ilveksen kauden 2018 avausottelussa, joka oli samalla Daniel O’Shaughnessyn ensimmäinen Veikkausliiga-ottelu Klubin edustusjoukkueessa. Tuure Siira vei vierasjoukkueen yllätysjohtoon jo vajaan kymmenen minuutin kohdalla, kun keskikenttäpelaaja latasi Ilveksen kulmapotkun paluupallon vasempaan alanurkkaan.

Klubi ei onnistunut luomaan ensimmäisellä jaksolla käytännössä ollenkaan maalipaikkoja, mutta sinivalkoiset piristyivät toisella jaksolla päästyään hyökkäämään kohti Klubipäätyä. Evans Mensahin korvaaminen Filip Valencicilla 58. minuutilla käänsi peliä entistä enemmän Klubille, mutta Mika Hilander ei joutunut venymään huipputorjuntoihin Ilveksen maalilla.

HJK onnistui murtamaan Ilveksen tiiviin puolustuksen vasta viimeisen vartin aikana, kun Riku Riskiä rikottiin rangaistuspotkun arvoisesti. Kauden 2018 tuleva maalikuningas, João Klauss, vei rankkarillaan isännät johtoon, ja viitisen minuuttia ennen loppua Valencic jatkoi Juha Pirisen nappikeskityksen verkon perukoille.

Klubi sinetöi loppulukemat vielä lisäajan viimeisellä minuutilla, kun egyptiläinen Amr Gamal tiputti pallon boksin rajalle Valencicille, joka nosti pallon takakulmaan.

HJK:n avaus: Markus Uusitalo – Roni Peiponen, Faith Obilor, Daniel O’Shaughnessy, Juha Pirinen – Anthony Annan, Sebastian Dahlström, Moshtagh Yaghoubi – Evans Mensah, João Klauss, Riku Riski

HJK TV: HJK – Ilves 5-1 – Katso video!

4.5.2016 HJK vs Ilves 5–1

Joukkueiden kohtaaminen kauden 2016 seitsemännellä kierroksella eteni samankaltaisella kaavalla kuin yllä muisteltu, kaksi vuotta myöhemmin käyty kamppailu. Emile Paul Tendeng löysi maagisella syötöllään Tuure Siiran, joka vei ensimmäisellä puoliajalla Ilveksen johtoon.

Klubin tasoitusmaali oli upea yksilösuoritus Nnamdi Oduamadilta: vikkeläjalkainen nigerialainen ohitti 70-metrisen kuljetuksensa aikana kolme Ilves-pelaajaa ja tarjoili millintarkan pallon Mikael Forssellin päähän, eikä ”Miklu” erehtynyt.

Kahdeksan minuuttia myöhemmin Ilves rikkoi HJK-debytantti Sebastian Dahlströmiä rangaistusalueella, ja Forssell iski rankkarista illan toisen osumansa.

Oduamadi vei Klubin kahden maalin karkumatkalle, ja Dahlström pääsi juhlimaan uransa ensimmäistä HJK-maalia heti debyyttiottelussaan: Atom ja Alfredo Morelos petasivat vetopaikan ”Dalelle”, joka sijoitti pallon maltillisesti alanurkkaan.

Ville Jalasto siirsi HJK:n 5–1-johtoon kulmapotkusta, eikä lannistunut Ilves onnistunut luomaan enää uhkaa Klubin maalille, vaikka tamperelaiset pääsivät viimeisen kymmenminuuttisen ajaksi ylivoimalle Lum Rexhepin punaisen kortin myötä.

HJK:n avaus: Thomas Dähne – Ville Jalasto, Lum Rexhepi, Ivan Tatomirovic, Taye Taiwo – Medo, Atom, Sebastian Dahlström – Lassi Lappalainen, Mikael Forssell, Nnamdi Oduamadi