Ilves väkevämpi Tampereella

HJK pelasi yläloppusarjan viimeisen matsinsa Tammelan stadionilla, jossa isännöi pronssimitalista kamppaillut Ilves.

Tammelan stadion - HJK Helsinki

Ilves vs HJK 2-1 (0-1)

HJK:n kokoonpanossa nähtiin muutama yllätys ja joukkueen ryhmityskin oli muuntunut muotoon 4-4-2 totutun 4-3-3:n sijaan.

Avauksessa olivat muun muassa Victor Luiz, Ivan Tarasov, sekä ensimmäistä kertaa edustusjoukkueen mukana Veikkausliigassa ollut Matti Peltola. Vaihtopenkin puolella nähtiin Peltolan tavoin kauden HJK Klubi 04:n riveissä pelanneet Samu Laitinen ja Casper Terho.

Ottelu lähti vauhdikkaasti käyntiin ja Klubi iski avausmaalin jo kolmannella peliminuutilla. Tarasov harhautteli itsensä läpi oikeasta laidasta ja syötti pallon boksin keskustaan. Tilanteessa täysin vapaana ollut Eetu Vertainen naulasi kauden toisen osumansa varmuudella ohi Ilves-vahti Mika Hilanderin.

Aikaisessa vaiheessa tulleen avausmaalin jälkeen kotijoukkue Ilves otti pallonhallinnan itselleen. Tamperelaiset onnistuivat luomaan hyökkäyksiä ja Maksim Rudakov joutui välittömästi torjuntatöihin.

Ilves rakensi hyökkäyksiään hitaasti ja maltilla Klubin vetäytyessä suosiolla melko matalalle. HJK:n puolustus pysyi kuitenkin tiiviinä, eikä isännillä ollut asiaa parhaalle maalintekosektorille. Klubi pyrki iskemään vastahyökkäyksiä, mutta yritykset katkesivat nopeasti.

Lopulta Vertaisen osuma jäi ensimmäisen nelivitosen ainoaksi ja tauolle siirryttiin Klubin johdossa.

Ilves hallitsi kenttätapahtumia ja kotijoukkue haki laukauksia hanakasti. Valtaosa vedoista lähti kuitenkin boksin ulkopuolelta ja Faith Obilorin kipparoima puolustus blokkasi usean yrityksen. Klubi onnistui murtautumaan hyökkäyksessä muutaman kerran, mutta maaliin johtanut tilanne oli ainoa todellinen tekopaikka helsinkiläisille.

– Peli meni odotetusti. Kenttä on heikossa kunnossa ja pehmeä, niin meni aika taisteluksi. Saimme onneksi nopean maalin alkuun, mutta toisella puoliajalla pitää parantaa mikäli halutaan kolme pistettä. Vähän turhan paljon jouduimme puolustamaan, pitäisi rohkeammin ottaa pallonhallintaa meille, summasi Daniel O’Shaughnessy tauolla.

HJK suoritti tauolla yhden vaihdon, kun Laitinen tuli Victor Luizin tilalle. Viime vuonna Veikkausliiga-debyyttinsä tehneelle Laitiselle minuutit olivat ensimmäiset tällä pääsarjakaudella.

Ilves aloitti toisen jakson väkevästi ja vain minuutin pelin jälkeen kotijoukkueelle tuomittiin rangaistuspotku. 11:een metriin astellut Jair sijoitti pallon tarkasti verkon perukoille, tuoden Ilveksen tasoihin.

Takaiskun jälkeen HJK sai paremmin pelistä kiinni ja paine siirtyi kotijoukkueen kenttäpuoliskolle. Hallintajakson myötä Klubi sai pari kulmapotkua, joiden jälkeen Vertainen murtautui vetopaikkaan. Tällä kertaa hyökkääjän laukaus painui kuitenkin suoraan Hilanderin syliin.

Ilves pääsi kuitenkin jälleen niskan päälle ja se tuotti tulosta. Peliä oli takana reilu tunti, kun Tiemoko Fofana pääsi vetopaikkaan nopean vastahyökkäyksen myötä, ja vikkeläjalkainen hyökkääjä iski isännät johtoon tarkalla laukauksella tolpan kautta.

Muutama minuutti maalin jälkeen HJK teki toisen vaihdon, kun maalintekijä Vertainen otettiin sivuun ja Petteri Forsell tuli kentälle. Pian viimeisenä vaihtona Akseli Pelvas korvasi Tarasovin.

Vaihtojen myötä hallinta siirtyi jälleen hetkeksi hienoisesti Klubille. Ensiksi Forsell pääsi vetopaikkaan, mutta veto painui maalin ohi. Sen jälkeen Roni Peiponen petasi William Parralle tekopaikan, jonka Ilveksen puolustus kuitenkin onnistui blokkaamaan kulmapotkuksi.

Ottelun loppu oli tasaista vääntöä ja peli aaltoili päästä päähän. Tekopaikoilla ei kuitenkaan juhlittu ja lisäosumia ei Tammelassa nähty, jonka myötä Ilves korjasi täyden pistepotin 2-1 lukemilla.

Lehdistötilaisuudesta poimittua

– Meillä moni sai tänään mahdollisuuden ja jotkut myös ensimmäiset kosketukset Veikkausliigaan ja näkivät miltä se näyttää. Ilves oli tänään parempi ja ansaitsi voittonsa, myöntää päävalmentaja Toni Koskela.

– Paljon tuli keskityksiä ja boksin puolustamista. Ilves piti palloa syvällä meidän puolella kenttää. Jokunen meidänkin hetki siinä oli mutta Ilves oli parempi.

– Aina kun mennään kentälle, pitää taistella voitosta, kilpailla ja panna kaikki peliin. Mutta totta kai, niin kuin varmasti joukkueen valinnoistakin näkyy, moni pelaaja sai tänään levätä, joten keskiviikko oli sillä tavalla jo mielessä. Meidän tavoitteena on pelata neljä peliä seuraavan kahden viikon aikana, kertoi Koskela.

Eetu Vertainen vei Klubin johtoon.

HJK:n kokoonpano: Rudakov – Victor Luiz (46. Laitinen), O’Shaughnessy, Obilor, Peiponen – Mensah, Parra, Peltola, Tarasov (72. Pelvas) – Vertainen (67. Forsell), Väyrynen

HJK pelaa seuraavan kerran keskiviikkona 23.10. Telia 5G Arenalla, kun Veikkausliigan lopputurnauksen ensimmäisessä kamppailussa vastaan tulee FC Lahti. Ottelu alkaa kello 18:30.

Liput matsiin: HJK.fi/liput »