Iso harppaus kohti pienempää hiilijalanjälkeä

Uusiutuvilla energialähteillä tuotetulla sähköllä ja sähkönkulutuksen seurannalla on merkittäviä vaikutuksia hiilidioksidipäästöjen pienentymiseen.

Hiilineutraali jalkapallotapahtuma. Photo: Jussi Eskola.

HJK:n matka kohti hiilineutraaliutta otti ison harppauksen, kun HJK vaihtoi sähkönsä kaikilla hallinnoimillaan kentillä ympäristöystävälliseen Loiste Puhdas sähköön, joka on ympäristöystävällistä, Suomessa ja pohjoismaissa tuotettua vihreää sähköä. 

Loiste Puhdas on tuotettu vedellä ja tuulella ja sillä on alkuperätakuu, Guarantee of Origin. Se on todistus siitä, että käytetty energia on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Jo vaihtamalla tavallisen sekasähkön uusiutuvilla energialähteillä tuotettuun sähköön säästettiin 297 344 kg hiilidioksidipäästöjä. Tämä tarkoittaa, että hiilijalanjälki pieneni jo tällä toimenpiteellä noin 300 000 kg/CO2ekv. Luku vastaa yli 28 suomalaisen keskimääräistä hiilijalanjälkeä vuodessa.

Sähkön laadun lisäksi sähkönkulutukseen kiinnitetään suurta huomiota. 

– Bolt Arenan ilmastointilaitteistojen uusiminen on käynnissä ja kaikki laitteet on uusittu seuraavan kahden vuoden aikana. Ilmastoinnin aiheuttama sähkönkulutus saadaan näin lähes puolitettua. Olemme laskeneet, että investointi maksaa itsensä takaisin 1,5 vuodessa pelkästään sähkönkulutuksen säästönä, kertoo Bolt Arenan stadionpäällikkö Kim Lappalainen.

Bolt Arenan ottelutapahtumien päästöt ovat vain osa kokonaispäästöistä. Bolt Arenan lisäksi HJK hallinnoi kolmea kenttää ja kahta hallia, joilla kaikilla on toimintaa jatkuvasti.

– Lämmitämme kolmea tekonurmikenttää ja kahta jalkapallohallia. Ilmatieteenlaitoksen avustuksella seuraamme jatkuvasti säätilan kehitystä ja säädämme kenttien lämmityksen sen mukaisesti optimaaliseksi. Tällä jatkuvalla seurannalla olemme jo saaneet merkittäviä vähennyksiä päästöihin tinkimättä kuitenkaan kenttien kunnosta, lisää olosuhdepäällikkö Antti-Jussi Väinölä.

– Myös valaistus näillä kentillä muutetaan LED-valaistukseksi, jonka sähkön tarve on nykyiseen valaistukseen verrattuna huomattavasti pienempi. Bolt Arenalla on myös käynnissä selvitykset mahdollisuuksista siirtyä LED-valaistukseen, jatkaa Lappalainen.

Väinölä painottaa jatkuvuuden merkitystä säästötoimenpiteissä.

– Energiaa tarvitaan, mutta kulutuksen jatkuvalla seurannalla ja kiinnittämällä huomiota energian tuotantotapaan saamme tehtyä pysyviä toimenpiteitä hiilijalanjäljen pienentämiseksi. Tämä ei ole kertaluonteinen projekti, vaan jatkuva toimintamalli.

HJK:n edustusjoukkueiden tavoitteena on olla täysin hiilineutraaleja vuoteen 2025 mennessä. Jo ensi kaudella kaikki HJK:n Veikkausliigan ja Naisten Liigan kotiottelut ovat hiilineutraaleja. Mukana ympäristöohjelmassa on energiayhtiö Loiste.

Lue lisää: Ympäristövastuu »