Jälleen hallintaa, jälleen 1–0-voitto

HJK:n tasainen suorittaminen Veikkausliigassa jatkui perjantaina: toinen ottelu, toinen 1–0-voitto. Tällä kertaa pisteet tarttuivat matkaan Seinäjoelta.

Johannes Yli-Kokko, Anthony Olusanya - HJK Helsinki.
Johannes Yli-Kokko ja Anthony Olusanya juonivat HJK:n voittomaalin.

SJK vs HJK 0–1 (0–0)

Ottelun alku oli vauhdikas ja tasainen – peli virtasi päästä päähän. Ensimmäisenä maalipaikkaan pääsi 12. minuutilla Jair, joka ampui rangaistusalueen rajalta reilusti yli, syötön päätyrajan tuntumasta tarjoili Fabian Serrarens. Jo seuraavalla minuutilla SJK sai huippupaikan: Daniel Håkans haastoi Valtteri Morenin ja vapautti Rafal Wolsctynskin, joka kuitenkin suti pallon avopaikasta taivaan tuuliin.

Tämän jälkeen hallinta siirtyi HJK:lle. Klubin pitäessä palloa SJK vetäytyi syvälle omalle kenttäpuoliskolleen 5–4–1-muodossa. 21. minuutilla Serrarens pääsi ampumaan reilusta 20 metristä kohti vasenta etunurkkaa, mutta Jesse Öst venyi eteen.

Vain hetki tästä, ja SJK:n Cristian Valencia sikaili. Hän löi pelitilanteen jälkeen Serrarensia alavatsaan, mutta tilanne meni erotuomaristolta ohi. Peliin tuli paljon tunnetta, ja varsinkin kyseinen kaksikko kävi kuumana toisilleen – samalla HJK menetti hetkellisesti hallintansa ottelusta.

Klubi sai pian hallintansa takaisin mutta ei kyennyt luomaan erityisen suurta vaaraa seinäjokelaisten boksissa. 37. minuutilla 34-vuotias Veikkausliiga-debytantti Joona Toivio päätti kokeilla kaukolaukaustaan noin 35 metristä, veto kuitenkin oikealta ohi.

Puoliajan lopussa nähtiin ottelun ikävin tilanne, kun upean alkukauden pelannut varakapteeni Santeri Väänänen loukkaantui taklatessaan pallon pois Tuomas Kaukualta. Klubikasvatti poistui kentältä paareilla, ja Atom tuli tilalle HJK:n keskikentälle.

Tauolle mentiin maalittomassa tasatilanteessa. Ottelu oli tasainen ja viihdyttävä, vaikka maaleja tai edes erityisen hyviä maalipaikkoja ei nähtykään. HJK oli joukkueista hallitsevampi, mutta paras maalipaikka siunaantui SJK:n Wolsctynskille.

HJK TV:n haastattelussa Anthony Olusanya. Katso video!

HJK:n startti toiselle puoliajalla oli vahva. Pari minuuttia kestänyt paine päättyi 49. minuutilla Casper Terhon suoraviivaiseen yritykseen. Honka-ottelun sankari leikkasi sisään vahvemmalle vasemmalle jalalleen ja laukoi, mutta valitettavasti SJK-molari Östin syliin. Terho pääsi yrittämään uudestaan vain noin viisi minuuttia myöhemmin HJK:n vastahyökätessä, tällä kertaa eteen ehti SJK-puolustaja Valencia, ja laukaus kimmokkeen kautta vasenta tolppaa hipoen maalin ohi.

HJK:n hyvä startti oltiin lähellä palkita 57. minuutilla, kun Bojan Radulovic pääsi tuikkaamaan pallon maaliin Klubin komean syöttöketjun päätteeksi. Avustava erotuomari liputti kuitenkin tilanteen paitsioksi. Tilanteen jälkeen HJK:n kontrolli pelistä herpaantui.

63. minuutilla SJK:n Jake Dunwoody pääsi laukomaan noin 20 metristä terävästi kohti vasenta yläkulmaa, mutta Conor Hazardin järisyttävän hyvä torjunta pelasti Klubin. SJK sai myös tilannetta seuranneen kulman jälkitilanteesta loistavan maalipaikan, jota Josepablo Monreal ei onnistunut hyödyntämään lauottuaan maalin yli.

HJK:lla oli selvästi enemmän halua voittomaalin tekoon, mikä näkyi pelin painopisteen siirtymisessä jälleen SJK:n päähän. Vaihtopelaajat Johannes Yli-Kokko ja Nassim Boujellab juonivat 79. minuutilla maalipaikan, jossa jälkimmäinen pääsi ohjaamaan Yli-Kokon keskityksen rinnallaan vitosen rajalta kohti oikeaa alanurkkaa. Öst venyi torjuntaan – mutta ei enää seuraavalla kertaa.

Ottelun supervaihtomies Yli-Kokko pyöritteli 83. minuutilla vasemman jalkansa vapaaksi 16-rajalla ja laukoi, pallo otti kimmokkeen – niin ikään Klubin vaihtomiehestä Anthony Olusanyasta – kohti samaista alanurkkaa ja meni tällä kertaa maaliin saakka.

HJK:n siirryttyä johtoon pelin hallinta siirtyi luonnollisesti SJK:lle, mutta vaikka vaaran elementit olivat ilmassa, ei painostus realisoitunut erityisen hyviksi paikoiksi, kunnes lisäajan lopussa HJK:n rangaistusalueelle pomppimaan jäänyt pallo ajautui vapaana maalin edessä olleelle Kingsley Oforille. Hänen vetonsa meni kuitenkin metrin takatolpasta ohi, joten HJK selvisi säikähdyksellä.

Helsingin-junaan päästiin siis 3 pistettä rikkaampina.

HJK TV:n haastattelussa Joona Toivio. Katso video!

Päävalmentaja Toni Koskelan kommentit

– Tosi vahva ensimmäinen jakso meiltä, oltiin jopa ylivoimaisia. Meidän olisi pitänyt luoda laadukkaampia keskityksiä ja siten parempia maalipaikkoja. Meillä oli vain pari vaikeaa hetkeä, erityisesti Daniel Håkansin kanssa oli ongelmia, mutta muuten SJK ei kontrolloidusti oikeastaan käynyt meidän puolella kenttää, ja tästä dominoinnista olisi pitänyt tehdä eroa tulostaululle.

– Toinen jakso oli pelillisesti hieman tasaisempi: oli hetkiä, jolloin olimme selkeästi parempia, mutta varsinkin lopussa SJK sai pari saumaa, joista olisi jonain toisena päivänä saattanut tehdä maalinkin. Kun vastustajat laittavat lopussa niin sanotusti ”all-in” ja paljon pelaajia boksiin, pallo voi pomppia mihin tahansa. Kokonaisuudessaan ansaittu 1–0-voitto.

– Ollaan tosi tyytyväisiä alkukauteen, sillä vastustajat ovat olleet hankalia. FC Honka on pelannut hyvän harjoituskauden ja vierasvoitto SJK:sta lämmittää – he tulevat olemaan kärkitaistelussa mukana. Vaikka kummatkin ovat olleet vain 1–0-voittoja, niin molemmat ovat olleet selkeästi ansaittuja, joten siinä mielessä voi olla tyytyväinen. Meillä on laaja materiaali ja se, että saatiin taas vaihtopenkiltä voittomaalin tekijä, on kiva lisä.

– Tietysti ikävää on Santeri Väänäsen loukkaantuminen. Nuorella miehellä on ollut erittäin paljon huonoa onnea matkassa ja todennäköisesti edessä taas pidempi huili. Mikään ei ole varmaa, mutta alustava arvio on se, että mies joutuu olemaan pidempään poissa.