Kauden ensimmäinen Stadin Derby pelataan torstaina

HIFK ja Klubi iskevät yhteen HIFK:n tuoreen päävalmentajan Mixu Paatelaisen kotidebyytissä.

Stadin Derby 2021
Edellinen Stadin Derby viime lokakuussa päättyi HJK:n 1–0-voittoon.

HJK kohtaa Veikkausliigan viidennellä kierroksella vierasottelussa HIFK:n. Bolt Arenalla pelattava ottelu käynnistyy torstaina kello 18.00.

Viisi edellistä ottelua
HJK 3–1–1, maaliero 6–6
HIFK 0–1–4, maaliero 3–9

220428 HIFK-HJK Data

HJK aloitti Veikkausliiga-kautensa kolmella voitolla, mutta viime lauantain ottelussa Inter vei pisteet Töölöstä tylyllä 4–1-vierasvoitolla. Klubi on pitänyt nollat kolme kertaa edellisen viiden ottelun aikana, mutta kahdessa muussa pelissä omissa on kolissut senkin edestä. Sekä Hammarby- että Inter-ottelussa on toistunut samankaltainen kaava: takaisku on johtanut synkkään hetkeen, jonka aikana hyvin hallussa ollut peli on kääntynyt vastustajalle.

HIFK:n lähtökohdat kauteen eivät olleet parhaat mahdolliset, ja se on näkynyt myös kentällä. Pienellä budjetilla koottu joukkue on sarjassa viimeisenä yhdellä tasapelipisteellään. Ottelut ovat olleet kuitenkin melko tasaisia Lahti-ottelua lukuun ottamatta, ja huomionarvoista on se, että HIFK on onnistunut tekemään avausmaalin kolmessa neljästä Veikkausliiga-ottelustaan.  

Maalintekijät

HJK:lla on ollut haasteita maalinteossa, ja Bojan Radulovic on edelleen edellisten viiden ottelun paras maalintekijä kahdella maalillaan. Nyt serbialainen on tosin saanut rinnalleen Casper Terhon, joka iski lauantain tappiossa Klubin ainoan maalin. Lisäksi Anthony Olusanya sekä Atom ovat onnistuneet liigassa kerran.

Myös HIFK on kärsinyt maalinteko-ongelmista: joukkue on tehnyt viimeisen viiden ottelun aikana ainoastaan kolme maalia. Niistä ovat vastanneet Pipe Saez, Wilson Kamavuaka sekä ensimmäistä kauttaan Veikkausliigassa pelaava Eetu Puro.

Joukkueiden edelliset viisi kohtaamista Veikkausliigassa
3–0–2, maaliero 8–6

Stadin Derbyt profiloituivat aluksi ”varmoiksi tasureiksi”, kun ensimmäisistä kymmenestä Veikkausliigassa pelatusta derbystä kuusi päättyi tasan. Viimeisen kahden kauden aikana tasapelejä ei ole nähty, mutta kohtaamiset ovat silti olleet tasaisia.

HJK:n ja HIFK:n kohtaamisissa on nähty poikkeuksellisen paljon punaisia kortteja – yhteensä kahdeksan kappaletta, joista peräti viisi on jaettu viimeisen kahden kauden aikana.

10.9.2020 HIFK vs HJK 4–3. Katso video!

10.9.2020 HIFK vs HJK 4-3

Stadin Derbyt ovat usein olleet vähämaalisia, mutta koronakauden ensimmäinen Helsingin paikalliskamppailu oli toista maata. Klubi oli siirtyä johtoon jo ensimmäisellä minuutilla, mutta David Browne, Markus Halsti ja Riku Riski eivät saaneet palloa ohi HIFK-vahti Arnold Origin.

HIFK siirtyi johtoon ensimmäisestä hyökkäyksestään, ja viitisen minuuttia myöhemmin Joel Mattsson shokeerasi HJK-kannattajia 2–0-osumallaan. Klubi kavensi Atomin upealla vapaapotkumaalilla, mutta HIFK siirtyi jälleen kahden maalin karkumatkalle, kun Moshtagh Yaghoubi osui rangaistuspotkusta.

Tauon aikana nähtiin äärimmäisen harvinainen tilanne, kun HJK:n päävalmentaja Toni Koskela suoritti peräti neljä vaihtoa. Vaihdot käänsivät pelin yhä vahvemmin Klubille, ja Roope Riski kavensi ottelun nopeasti. Riskillä oli pari muutakin tuhannen taalan paikkaa, mutta pallo ei löytänyt millään tietään Origin selän taakse.

Klubi sai ansaitsemansa maalin kymmenen minuuttia ennen loppua, kun Tim Väyrynen tasoitti ottelun rankkarista. Viitisen minuuttia myöhemmin Riski oli jälleen pahanteossa, mutta Origi torjui Klubi-kärjen läpiajon.

Jalkapallossa pätee harmillisen usein sellainen lainalaisuus, että vastustaja rankaisee, jos et itse hyödynnä paikkojasi. Niin kävi tässäkin ottelussa, kun HIFK siirtyi sivuvaparista 4–3-johtoon varsinaisen peliajan toiseksi viimeisellä minuutilla. Eero-Matti Auvisen maaliin painunut pusku oli HIFK:n ainoa maalintekoyritys toisella puoliajalla, kun taas HJK:lle maalipaikkoja kirjattiin jälkimmäisellä puolikkalla 17.

HJK:n avaus: Hugo Keto – Valtteri Moren, Markus Halsti, Ivan Ostojic – Nikolai Alho, Pyry Hannola, Atom, Luis Murillo – Riku Riski, Roope Riski, David Browne

26.5.2016 HJK vs HIFK 2–1. Katso video!

26.5.2016 HJK vs HIFK 2-1

Stadin herruus ei ollut kunnolla ratkennut ennen kauden 2016 ensimmäistä derbyä, kun kaikki kolme edelliskauden paikalliskamppailua olivat päättyneet 1–1, ja myös kauden 2016 alla pelattu Liigacup-derby päättyi tasatulokseen.

Ottelun alku ei jättänyt ketään kylmäksi, kun Klubi siirtyi johtoon jo vajaan puolentoista minuutin kohdalla: Taye Taiwon laadukas keskitys löysi boksista Alfredo Morelosin pään, eikä kolumbialainen erehtynyt.

HIFK tasoitti kuitenkin lähes välittömästi, kun Joni Korhosen pitkä rajaheitto päätyi lopulta Esa Terävän jalkoihin, ja HIFK-kapteenilla oli helppo työ siirtää pallo maaliin lähietäisyydeltä.

Klubi siirtyi jälleen johtoon jo 11. minuutilla, kun Atom lähetti pitkän pallon HIFK:n selustaan Nnamdi Oduamadille. ”Odu” otti pallon näppärästi rinnallaan haltuun, kiersi vastaan tulleen HIFK-vahti Carljohan Erikssonin ja puttasi pallon tyhjään maaliin.

Ottelussa ei nähty enää lisämaaleja, vaikka etenkin Morelos ja HIFK:n Juho Mäkelä saivat yrittää maalintekoa useampaan otteeseen. HIFK:n tasoituskin oli lähellä vielä ottelun viimeisillä sekunneilla: HJK:n maalivahti Thomas Dähne arvioi Xhevdet Gelan keskityksen väärin, mutta Klubin onneksi takatolpalle rynnistäneen Tuomas Ahon pusku ei aivan osunut maalipuiden väliin.

HJK:n avaus: Thomas Dähne – Sebastian Sorsa, Lum Rexhepi, Ivan Tatomirovic, Taye Taiwo – Medo, Atom, Obed Malolo – Nikolai Alho, Alfredo Morelos, Nnamdi Oduamadi