Kauden toinen Metroderby

Klubi kohtaa lauantaina FC Hongan äärimmäisen tärkeässä ottelussa.

Riku Riski - HJK Helsinki
Riku Riski – HJK Helsinki

Lähtökohdat kamppailuun ovat herkulliset. HJK on sarjataulukossa viidentenä 30 pisteen myötä, kun taas Honka on pykälää ylempänä pisteen verran edellä. Molemmilla on runkosarjaa jäljellä kaksi ottelua.

Klubille kelpaa kamppailusta vain voitto. HJK:lla on hieman yskinyt viime aikoina Veikkausliigassa: neljästä edellisestä pelistä saldona on vain yksi voitto.

Viimeisimmässä kamppailussaan HJK taipui KPV:lle lukemin 1-2. Kokkolalaiset karkasivat kotiottelussaan avauspuoliajalla johtoon, mutta tauon jälkeen vaihdosta sisään tullut Tim Väyrynen tasoitti pelin pian. Ishmael Yartey iski kuitenkin kotijoukkueen voitto-osuman reilut kymmenisen minuuttia ennen päätöstä.

Väyrynen onkin ollut erinomaisessa iskussa viime aikoina. Heinäkuun puolivälissä joukkueeseen liittynyt hyökkääjä on pelannut Klubin riveissä seitsemässä ottelussa, joiden saldona on neljä maalia. Kahdessa maaleitta jäämässä kamppailussaan Väyrynen ei tosin ollut avauskokoonpanossa.

Klubi tarvitsee ehdottomasti nyt voittoja. FC Lahti on tällä hetkellä jäämässä ensimmäisenä joukkueena yläloppusarjan ulkopuolelle. Lahtelaisilla on tosin kasassa 28 pistettä, kuten myös kuudentena olevalla SJK:lla. Loppusarjojen osalta riittääkin jännitettävää aivan runkosarjan viimeisille hetkille asti.

HJK:lla on kalavelkoja maksettavanaan Hongalle kuluvan kauden osalta. Honka raapi kauden ensimmäisestä kohtaamisesta täyden pistepotin, kun Juha Hakola iski kamppailun ainoan osuman reilut kymmenen minuuttia ennen päätöstä. Joukkueet kohtasivat myös Suomen Cupin lohkovaiheessa, jossa HJK johti kahdella maalilla vielä vartti ennen loppua. Honka kiri kuitenkin rinnalle ja ohi kolmen osuman myötä. Lauantaina Klubilla onkin hieno sauma maksaa takaisin korkojen kera.

Joukkueet ovat tosin muuttuneet paljon sitten kesäkuun puolivälin kohtaamisen. Klubin riveihin ovat liittyneet Petteri Forsell, Tim Väyrynen, Sekou Camara, Erfan Zeneli, William Parra sekä Victor Luiz. Vastaavasti Lassi Lappalainen siirtyi Serie A-seura Bolognan kautta Montrealiin ja Kevin Kouassivi-Benissan viettää loppukauden lainalla RoPS:ssa. Honka tiedotti vastaavasti elokuun alkupuolella hankkineensa riveihinsä viime kaudella espoolaisille 16 maalia takoneen Macoumba Kandjin, Erik Bakkerin, Nasiru Banahenen sekä Elmo Heinosen. Vastaavasti Luis Silva, Abel Suarez ja Saku Heiskanen eivät kuulu enää Hongan vahvuuteen.

Klubin ja Hongan kohtaamiset ovat olleet Veikkausliigassa äärimmäisen tasaisia. Joukkueet ovat pelanneet vastakkain 26 kertaa ja HJK on voittanut näistä yhdeksän, kun taas Honka on kuitannut täyden pistepotin kahdeksasti. Maaliero on HJK:n eduksi 30-24.

Espoossa paremmuudesta on mitelty 13 kertaa. Klubi on tuonut täyden pistepotin pääkaupunkiin kolmesti, kun taas tasapeliin on päädytty kuudesti. Espoon kamppailujen maaliero on tasan 10-10.

Honka kohtasi edellisessä ottelussaan maanantaina vieraskentällä FC Lahden. Lahtelaiset antoivat vierailijoille shokkihoitoa: Kuhnurit johti vartin pelin jälkeen jo 3-0. Espoolaiset kirivät Lucas Kaufmannin ja Demba Savagen osumilla maalin päähän, mutta täysi pistepotti jäi Lahteen.

Tappio oli Hongalle vasta kolmas kauden kymmenessä vierasottelussa. Espoolaiset ovatkin olleet nimenomaan vieraspeleissä poikkeuksellisen vahvoja: joukkue on saalistanut matkapeleistä enemmän pisteitä kuin kotonaan.

Hongalla on ollut viime aikoina haasteita Veikkausliigassa: viidessä edellisessä ottelussaan joukkue on onnistunut kaatamaan vain sarjataulukon viimeisenä olevan VPS:n. Pisteitä näistä peleistä on kertynyt yhteensä neljä ja varsinkin puolustuksen kanssa on ollut ongelmia: viiden viime pelin maaliero on 7-10.

Martin Borjas on ollut espoolaisille äärimmäisen tärkeä palanen kuluvalla kaudella: täysosumia on kertynyt peräti kymmenen. Tämä on jopa kolmannes Hongan maaleista.

Honka vs HJK
La 28.8.2019 klo 13:00
Tapiolan urheilupuisto, Espoo

Live: Ruutu+ »

Lisää tietoa loukkaantumisista ja muista kokoonpanoon liittyvistä asioista julkaistaan ottelua edeltävänä päivänä.