KF Shkëndija, Makedonian albaanien joukkue

HJK saa Eurooppa liigan karsintojen toisella kierroksella vastaansa makedonialaisen KF Shkëndijan, jolla on varsin erityinen historia. Monien vastoinkäymisten jälkeen Shkëndija on noussut 2010-luvulla Makedonian kärkijoukkueiden joukkoon.

Politiikka liittyy vahvasti Tetovon kaupungista tulevan KF Shkëndijan historiaan. Seuran juuret ulottuvat vuoteen 1979, jolloin Tetovon, tuolloin vielä Jugoslaviaan kuuluneen kaupungin albanialaiset perustivat oman jalkapallojoukkueen. Tavoitteena oli, että Jugoslavian albanialaiset voisivat keskittyä yhden ja saman seuran taakse. Neljännestä divisioonasta aloittanut seura oli vähemmän yllättäen heti alusta lähtien viranomaisten erityistarkkailussa, koska joukkueen pelättiin kasvattavan liikaa albanialaisten kansallistunnetta.

Shkëndija menestyi kuitenkin viheriöllä mainiosti ja joukkue nousi sarjaporrasta ylöspäin kahdella peräkkäisellä kaudella. Joukkue alkoi saamaan niin paljon suosiota, että hallitus päätyi lopulta lakkauttamaan seuran.

Jugoslavian hajottua Shkëndija perustettiin uudestaan Makedonian omiin sarjoihin. Joukkue aloitti jälleen neljännestä divisioonasta, josta se nousi kuitenkin pian aina pääsarjaan asti kaudeksi 1996–97. Punamustat putosivat kuitenkin heti ensimmäisen kauden jälkeen toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, jossa se vietti seitsemän seuraava kautta, lukuun ottamatta yhden kauden mittaista piipahdusta pääsarjassa 2000–01.

Shkëndija nousi takaisin pääsarjaan kaudeksi 2004–05, mutta menestys pysyi vaatimattomana. Kauden 2007–08 jälkeen edessä olikin jälleen putoaminen toiseksi korkeimmalle sarjatasolle, mutta tällä kertaa visiitti jäi vain kahden kauden päätteeksi.

Välittömästi nousun jälkeen Shkëndija voitti seurahistoriansa ensimmäisen ja toistaiseksi ainoan Makedonian mestaruuden vuonna 2011. Tämän jälkeen joukkue on pystynyt vakiinnuttamaan paikkansa sarjan kärkipäässä, vaikka mestaruuksia ei olekaan tullut. Shkëndija on sijoittunut viimeisen seitsemän kauden aikana heikoimmillaan viidenneksi ja päässyt pelaamaan säännöllisesti europelejä.

Shkëndija oli lähellä jättipottia viime kaudella, kun joukkue putosi vasta Eurooppa liigan karsintojen playoff-kierroksella belgialaiselle Gentille yhteismaalein 1-6. Punamustat ovat päässeet pelaamaan kansainvälisiä pelejä kuudella eri kaudella ja kuluva kausi on vasta toinen, kun joukkue ei pudonnut jo ensimmäiselle vastustajalleen.

Poikkeuksellisen intohimoisista kannattajistaan tunnettu Shkëndija selvitti tiensä Eurooppa liigan karsintoihin, kun se sijoittui viime kaudella Makedonian kymmenen joukkueen pääsarjassa toiseksi. Punamustat jäivät 13 pistettä mestaruuden voittaneesta Vardarista.

Shkëndija teki kuluvien karsintojen ensimmäisellä kierroksella selvää moldovalaisesta FC Dacia Chisinausta, kun makedonialaiset etenivät jatkoon peräti yhteismaalein 7-0. Makedonian liiga tuli päätökseen toukokuussa ja Shkëndija oli pelannut vain kaksi harjoitusottelua ennen ensimmäistä karsintakierrosta.

Joukkueen tehokkain maalintekijä oli kaksi osumaa Chisinaun verkkoon iskenyt Marjan Radeski. Lupaava hyökkääjä kuului Makedonian joukkueeseen kesän alle 21-vuotiaiden EM-kisoissa, minkä lisäksi nuorukainen on pelannut myös Makedonian A-maajoukkueessa käynnissä olevissa MM-karsinnoissa. 22-vuotias Radeski viimeisteli Shkëndijalle viime kaudella kahdeksan maalia, joista peräti seitsemän syntyi kauden neljässä viimeisessä ottelussa. Shkëndija osti Radeskin kaksi vuotta sitten seuran ennätyssummalla.

Punamustien viime kauden paras maalintekijä oli Besart Ibraimi, joka voitti sarjan maalipörssin viimeisteltyään 20 täysosumaa. 30-vuotias hyökkääjä on pelannut urallaan aiemmin muun muassa Schalkessa ja ruuti tuntuu olevan tälläkin kaudella kuivaa, sillä Ibraimi osui kertaalleen Chisinaun verkkoon.

Joukkueen kapteenina toimiva Ferhan Hasani on Shkëndijan seuraikoni ja joukkueen tärkeimpiä palasia. Kotikaupungin ylpeys ja seuran juniorijoukkueet läpi kolunnut laituri siirtyi kasvattajaseurastaan Wolfsburgiin tammikuussa 2012, mutta ura ei saanut odotettua nostetta Saksassa. Hasani siirtyikin syksyllä 2013 tanskalaisen Brøndbyn riveihin, josta tie vei kahden kauden jälkeen takaisin kasvattajaseuran väreihin.

Kokonaisuudessaan Shkëndijalla on kasassa kokenut sekä rutinoitunut joukkue, josta monelta löytyy kokemusta kovista kansainvälisistä otteluista. Joukkueen keski-ikäkin on reilut 26 vuotta, mikä on kaksi vuotta enemmän kuin HJK:n vastaava.

Internet: KF Shkëndija »