Klassikko Haka vs HJK kierroksen makupala

Veikkausliigassa aherretaan ennen perjantaina alkavia EM-kisoja vielä yksi täysi sarjakierros. HJK:lla on edessään reissu Pirkanmaalle, jossa Valkeakosken Haka isännöi Tehtaan kentällä torstaina kello 18:30 alkavaa ottelua.

Luis Carlos Murillo - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

FC Haka vs HJK
To 10.6.2021 klo 18:30
Tehtaan kenttä, Valkeakoski

Liigan kärki näyttää hiljalleen alkavan erottautumaan muista. HIFK:n karahdettua edelliskierroksella kotonaan Interille 1-4 jatkaa Klubi sarjan ainoana joukkueena tappiosarakkeessaan pyöreä nolla. Sarjataulukon johtopaikan takaavat viisi voittoa ja yksi tasapeli, huikealla maalierolla 14-3.

EM-kisoihin matkaavat Huuhkajat verottavat Klubia tulevien viikkojen ajan yhden pelaajan verran, kun kapteeni Daniel O’Shaughnessy hyppäsi ainoana Veikkausliigan edustajana mukaan kisajunaan.

Nousukuntoinen FC Haka löytyy liigan tasaisesta keskikastista sijalta kahdeksan. Koskilaiset aloittivat sarjan kolmella tappiolla kun HIFK, Inter ja KTP runnoivat kukin vuorollaan voittoon, mutta viimeiset kaksi peliä ovat tuoneet täyden kuuden pisteen potin.

Haka on päässyt pelaamaan viidestä ottelustaan vasta yhden kotonaan. 14. toukokuuta nousija KTP kävi kyykyttämässä Hakaa peräti 0-3, ja se näyttäisi samalla toimineen hyvänä herätyskellona Teemu Tainion ryhmälle.

Yleisörajoitusten purkukin tuntuu jotenkin olevan yhteydessä aivan uudenlaiseen tahtiin heränneen Hakan nousevaan trendiin. Kauden ensimmäisiin otteluihin yleisöä pääsi yhteensä kourallinen, mutta neljännellä ottelukierroksella tullutta avausvoittoa Maarianhaminassa todisti tiukkojen rajoitusten runtelemalle ajalle ruhtinaalliset 437 katsojaa, ja hienoisen yllätysvoiton KuPS:sta näki jo reilut 1500 silmäparia.

Torstaina Tehtaan kentän laidoilla saadaan täyttää jo noin puolet katsomopaikoista, ja Haka tuleekin kauden toiseen kotiotteluunsa taatusti täynnä virtaa. Kotikenttä, kaksi voittopeliä alla, entistä enemmän yleisöä ja meteliä, kaiken kukkuraksi Valkeakoskelle povattu huikean kaunis kesäsää sekä vastaan asettuva hallitseva Suomen mestari ja ikuinen kiistakumppani takaavat sen, että puitteet hienoon jalkapallotapahtumaan ovat kohdillaan.

HJK:n ja Hakan väliset kohtaamiset ovat jo vuosikymmenien ajan kuuluneet sarjan todellisiin klassikoihin, joissa on rikottu ennätyksiä ja ratkaistu mestaruuksia. Historian havinaa nähtiin myös syyskuussa 1965, jolloin Olympiastadionilla pelattu ottelu HJK-Haka nosti sarjan katsojaennätyksen huimiin lukemiin 17293. Tehtaan kentän kenties ikuiseksi jäävä ennätys on vuonna 1999 pelatun Haka-HJK:n 6401, mikä on tuplasti yli nykyisen katsomokapasiteetin.

Viimeisten vuosien aikana HJK on ollut otteluissa antavana osapuolena. Hakan viimeisintä voittoa Klubista saa plärätä aina vuoteen 2008 saakka, tuolloin Haka haki Helsingistä kolme sarjapistettä maalein 2-1. Viime kaudella HJK voitti kaikki kolme kohtaamista. Koskella lukemat olivat Klubin eduksi 4-1 ja Boltilla 3-1. Suomen Cupin semifinaalista HJK eteni loppuotteluun maalein 3-2.

Valkeakosken Haka kuuluu ehdottomasti suomalaisen jalkapallon eturiviin. Yhdeksänkertainen Suomen mestari nousi ensimmäisenä kaupunkien ulkopuolelta ponnistaneena paikkakuntana pääsarjaan 1949, ja liitettiin Suomen mestareiden listalle 1960. Hopealle Haka on sijoittunut seitsemän, ja pronssille 10 kertaa. Suomen Cupin voittoja on täysi tusina. Pääsarjakausia Hakalla on jo kunnioitettavat 63, mikä oikeuttaa maratontaulukossa kolmannelle sijalle.

Mieleenpainuvin aikakausi Hakan historiassa on varmasti 1990-luvun jokseenkin ainutlaatuinen suoritus, joka sisältää sekä mestarin putoamisen liigasta että nousijajoukkueen mestaruuden. Vuoden 1995 voitonjuhlia nimittäin seurasi katastrofaalisen kauden päätteeksi putoaminen Ykköseen, josta seura palasi Keith Armstrongin johdolla välittömästi takaisin Veikkausliigaan ja suoraan mestariksi, ensimmäisenä nousijajoukkueena kautta aikojen. Hakan mestaruusjuna jatkoi puksuttamistaan ”Keken” johdolla myös kahtena seuraavana vuonna 1999 ja 2000.

Viimeisimmän mestaruutensa Haka voitti 2004. Armstrong siirtyi Hakasta HJK:n valmentajaksi 2002, ja palautti Klubin kultakantaan vuosina 2002 ja 2003.

Hakan suuri taustavaikuttaja oli Juuso Walden. Vuorineuvos tuki ja rahoitti seuran 1934 alkanutta jalkapallotoimintaa työllistämällä Hakan pelaajia paperitehtaallaan, sekä antamalla heidän harjoitella myös työajalla. Palloliiton puheenjohtajana 1953-63 toiminut Walden myös perusti Suomen Cupin 1950-luvulla ja lahjoitti Cupin kiertopokaalin.

1932 perustetun seuran nykyinen lajikirjo kattaa jalkapallon lisäksi hiihtoa, koripalloa, luistelua, nyrkkeilyä, suunnistusta ja yleisurheilua.

Yleisön aina sytyttävä Veikkausliigaklassikko FC Haka-HJK Tehtaan kentällä ja Ruudussa torstaina 10.6. kello 18.30.