Klubi 04: Ykkösen kausiennakko

Miesten Ykkönen pyörähtää käyntiin tulevana viikonloppuna. Joukkueilla on takanaan pitkä harjoituskausi ja nyt pelaajat, valmentajat ja taustajoukot ovat innosta pinkeänä.

Klubi 04:n kausi 2017 miesten Kakkosessa, päättyi nousuun Ykköseen kaudeksi 2018. HJK:n reservijoukkueena toimiva joukkue koostuu nuorista, 16-19 vuotiaista, pelaajista. Joukkue on pysynyt enemmän tai vähemmän mysteerinä muille joukkueille.

Joukkueen päävalmentaja Mikko Mannila pitää pelaajiaan valmiina alkavaan kauteen. Päävalmentaja on luottavainen kauden alla.

– Meillä on paljon eri nuorisomaajoukkueiden pelaajia ja paljon suomalaisen jalkapallon tulevaisuutta rosterissa. Ja osa pelaajistamme on ollut HJK:n harjoitteluringissä. Lähtökohdat ovat hyvät.

Nuorten miesten pelatessa Ykkösessä vastaan tulee kysymys, että riittääkö pelaajien fyysiset ominaisuudet kaksinkamppailu pelaamisessa. Päävalmentaja Mannila tiedostaa asian muttei pidä tätä ongelmana vaan haasteena. Samalla muistuttaen, että kaksinkamppailupelaamisessa on muitakin osa-alueita kuin fysiikka.

– Toki jos mitataan pelkästään fyysisiä ominaisuuksia kuten voimaa, painoa ja pituutta olemme alakynnessä. Mutta kokonaisuus ratkaisee tässäkin asiassa. Palloja voitetaan myös sijoittumisella, tekniikalla sekä kaksinkamppailutaidolla. Nopea pää ja vikkelät jalat auttavat paljon.

Valmistautuminen kauteen on onnistunut odotetulla tavalla. Jo etukäteen oli tiedossa, että maaliskuu tulee olemaan vaikea juniorimaajoukkuetoiminnan vuoksi. Klubi 04:n pelaajista jopa 15 on ollut mukana leirityksillä.

– Joukkueen yhtenäinen harjoittelu on ollut aika-ajoin haasteellista, mutta tämäkin on ollut tiedossa jo etukäteen, joten siihen on osattu varautua. Tämä ongelma on loppujen lopuksi vain positiivinen asia, Mannila tähdentää.

Kauden tavoitteet

Sarjanousijalla on selkeät tavoitteet alkavalle kaudelle. Pääteesiksi erkanee pelaajien ja joukkueen kehitys. Klubi 04 on täynnä lupaavia juniorimaajoukkue pelaajia, joilla on tavoitteet Suomen kenttien ulkopuolella. Valmennusprosessi tähtää pelaajien päivittäiseen kehitykseen. Joukkueen nuori ikä mahdollistaa jatkuvan kehittymisen. Tulokset kertovat omat faktansa, mutta Klubi 04 ei pyri menemään tulos edellä.

Päävalmentaja Mannila ei kuitenkaan halua väheksyä tuloksia, sillä voittaminen ja sarjassa pisteet ovat iso syy, miksi peliä pelataan.

– Tottakai toinen tavoitteemme on realisoida peliämme tulokseksi, voitoiksi. Suurin osa pelaajistamme on käynyt läpi HJK:n juniorijoukkueet ja akatemian, joten voittaminen on osa heidän DNA:taan.

Viime kaudella joukkue sai voittoja, mutta porras Ykköseen on korkea. Mannila tiedostaa, että kaudesta on tulossa pitkä, kovatasoinen ja ennen kaikkea tasainen.

– Yhden maalin peleissä ei ole varaa virheisiin, kaikki sen tietää. Mutta hyvin opetellulla pelitavallamme ottaa voittoja kovistakin vastuksista. Helppoa se ei ole, mutta mahdollista.

Pelitapa

Juuri pelitapa helpottaa joukkuetta. Se on asia mihin pelaajat ja valmentaja voivat tukeutua vaikeina hetkinä. Yhtenäisyys HJK:n kanssa on myös vahvuus, sillä pelaajat voivat harjoitella yhdessä liigajoukkueen kanssa jäämättä kuitenkaan paitsi oman joukkueen toiminnasta.

Asia helpottaa myös HJK:ta, sillä mahdollisten loukkaantumisten tai pelikieltojen sattuessa he kääntyvät ensisijaisesti reservijoukkueen puoleen korvaajien toivossa. Kun pelitapa on yhtenäinen, odottaa reservissä valmiimpia yksilöitä osaksi joukkuetta.

Kauden aikana tulee luonnollisesti tilanteita, joissa pelitapaa muokataan vastustajan vahvuuksien ja heikkouksien mukaan, mutta suuriin muutoksiin Mannila ei näe syytä. Eikä niihin miehen mielestä ole edes varaa.

– Tottakai voimme joustaa, mutta perusperiaatteet pysyvät samana. Pelaamme pallollisen kontrollin kautta emmekä muuta prässikuvioita tai tyhjän tilan täyttöä. Pelien sisällä on aina eri mausteita ja se kuuluu kilpaurheiluun, mutta jos lähdemme kääntämään filosofiaa päälaelleen kesken kauden, olemme vaikeuksissa.

Avausottelu FF Jaroa vastaan

Klubi 04 aloittaa kautensa kotona Telia 5G areenalla tulevana lauantaina 28.4. FF Jaroa vastaan. Pietarsaarelaiset ovat ennakkoon yksi Ykkösen vahvimmista joukkueista, mutta kotijoukkue ei tyydy haastajan asemaan.

– Emme kotipelissä haasta ketään. Jarolla on vahva joukkue ja laatupelaajia joka pelipaikalle. Joukkueessa vallitseva kilpailutilanne on heille selkeä vahvuus. He ovat yksi ykkösen kovimpia jengejä, mutta kotona emme voi nöyristellä liikoja, Mannila toteaa.

Päävalmentaja on mielissään myös siitä että avausvastustajana on perinteikäs seura, jolla on takana useampia vuosi Veikkausliigassa.

FF Jaron päävalmentaja Tomi Kärkkäinen kertoo että valmistautuminen kauteen ja avausotteluun on sujunut hyvin, vaikka Klubi 04:stä ei ole aikaisempaa kokemusta.

– Onnistunut harjoituskausi takana ja nyt on hyvä lähteä kauteen vaikka ensimmäinen ottelu onkin vieraspeli. Tutkimustyöstä huolimatta Klubi 04 on hieman villi kortti, mutta sen verran osaan sanoa että he pelaavat laadukasta ja pelaavaa jalkapalloa eli eivät roiskimalla hae ratkaisuja.

Kärkkäisellä on vahva luottamus omiinsa niin avauksen kuin myös koko kauden suhteen.

–Kun on vastakkain kaksi pelaavaa joukkuetta tulee ottelusta aina mielenkiintoinen ja tasainen, mutta odotan joukkueeltani voittoa, vaikka helppoa se ei ole. Koko kauden osalta tavoittelemme nousua takaisin Veikkausliigaan.
.
Myös Klubi 04:n käskyttäjällä on luottoa omiinsa.

– Testi tulee olemaan kova, mutta olemme aiemminkin osoittaneet, että pystymme nostamaan tasoa vastustajan mukaan. Olemme kilpailukykyinen joukkue.

Klubi 04 avaa kautensa FF Jaroa vastaan lauantaina 28.4. kello 17.00 Telia 5G Areenalla.

Liput ennakkoon Tiketistä »

Liput ennakkoon 10/5 €, portilta 15/10 €.

 

Mikko Mannila
Klubi 04:n päävalmentaja Mikko Mannila