Klubi taipui norjalaiselle Sandefjordille

”Ensimmäinen jakso ei missään nimessä tyydyttänyt, ei tippaakaan” 

HJK-Sandefjord 6.3.2022
Joukkue juhlii Bojan Radulovicin tasoitusmaalia.

HJK vs Sandefjord 1-2

HJK:n ulkomaanleirin ensimmäinen harjoitusottelu päättyi sinivalkoisten 1–2-tappioon Norjan pääsarjassa pelaavalle Sandefjordille. Klubin yhtenä tavoitteena oli antaa peliaikaa kaikille mukana oleville pelaajille, joten kentällä nähtiinkin peräti 23 eri pelaajaa. 

Ottelu oli hyvin kaksijakoinen, ja etenkin ottelun toisella puoliajalla Klubi oli kuskin paikalla. HJK:n päävalmentaja Toni Koskela oli pettynyt omiensa esitykseen ensimmäisellä jaksolla mutta näki positiivisia asioita jälkimmäisellä puolikkaalla. 

– Ensimmäinen jakso ei missään nimessä tyydyttänyt, ei tippaakaan – ihan lähtien siitä, millainen peli-ilmeemme ja energisyytemme on. Emme päässeet lähelle pallollista, ja pallo palautettiin hyökätessä usein maalivahdillemme, jonka on tuollaisella kentällä käytännössä pakko avata pitkällä. Olimme aivan liian staattisia, emme tehneet juoksuja linjan taakse. Hyökkäyspäässämme ei tapahtunut oikein mitään. 

– Toisaalta toinen jakso oli meiltä oikeinkin hyvää, pelasimme käytännössä ihan yhtä päätä ja loimme useampia hyviä maalipaikkoja – tuhlasimme rankkarinkin. Päästetty maali oli sellainen, että kyllähän tuollainen läpisyötön yritys täytyy käydä katkaisemassa. Peliesityksemme toisella jaksolla oli hyvä, vaikka tulos on tietenkin heikko. 

HJK-Sandefjord 6.3.2022
HJK:n avauskokoonpano: takana vasemmalla kapteeni Miro Tenho, Jukka Raitala, Conor Hazard, Joona Toivio, Pyry Soiri ja Fabian Serrarens. Edessä vasemmalta Roope Riski, Jair Silva, Santeri Hostikka, Pyry Hannola ja Murilo.

Ensimmäinen puoliaika 

Ottelu lähti vauhdikkaasti käyntiin, kun molemmat joukkueet halusivat pallonhallinnan itselleen. Klubi selvitti tyylikkäästi Sandefjordin alkuminuuttien painostuksen ja sai ensimmäisen kulmapotkunsa jo ensimmäisillä minuuteilla. Pyry Hannolan antama pallo ei kuitenkaan tuottanut vaaraa Sandefjordille. 

Alun jälkeen Sandefjord nappasi pallonhallintaa enemmän itselleen, ja Klubi haki voimakkaalla prässillään riistoja. Santeri Hostikan riiston jälkeen pallo pelattiin vasempaan laitaan Murilolle, mutta brassin keskitys ei tavoittanut omia. 

Hetkeä myöhemmin Roope Riski eteni Sandefjordin boksiin päätyrajan tuntumasta, mutta norjalaisten puolustus katkaisi Riskin syötön kulmaksi – ei tulosta siitäkään. Hieman ennen ensimmäisen vartin päättymistä nähtiin ottelun ensimmäinen todellinen vaaratilanne, kun Klubi pelasi huolimattomasti pallonriistonsa jälkeen, ja Sandefjordin pitkä pallo tavoitti costaricalaisen Deyver Vegan. Klubi-veskari Conor Hazard tuli kuitenkin oikeaoppisesti vastaan ja torjui Vegan hyvän laukauksen kulmapotkuksi.  

Seuraavien minuuttien aikana Sandefjord pallotteli omalla alueellaan mutta ei löytänyt tiloja Klubin muodostelmasta. HJK pääsi silloin tällöin väliin, mutta edes puolittaisia tilanteita ei norjalaisten maalille syntynyt.  

Seuraava Sandefjordin tilanne pelattiin William Kurtovicille, mutta Jukka Raitala peitti hänen laukauksensa. Tätä seuranneesta kulmapotkusta Sandefjord-pelaajat pääsivät ensimmäisenä palloon, ja maalin ohi suuntautunut pusku oli kimmota Raitalasta HJK:n maaliin. Hazard oli kuitenkin hereillä ja nappasi pallon hyppysiinsä. 

Puolen tunnin kohdalla osat kääntyivät, kun Klubi otti pallonhallinnan itselleen ja norjalaisjoukkue iski vastaan. Sandefjord puolusti omaa rangaistusaluettaan todella tiiviisti, eivätkä sinivalkoiset löytäneet avaimia sen murtamiseen.  

Sandefjordin vastahyökkäykset olivat teräviä: norjalaiset rakentelivat nopean hyökkäyksen Veikkausliigastakin tutun Mats Haakenstadin johdolla, mutta Hazard torjui lopulta Franklin Daddys Boyn jalasta lähteneen kudin kulmapotkuksi. 

Kulmapotkua seuranneesta vastahyökkäyksestä Riski pääsi puolittaiseen läpiajoon, mutta norjalaisten puolustus sai häirittyä Klubi-kärkeä sen verran, ettei Riski saanut laukausta aikaiseksi. Hetkeä myöhemmin Franklin oli jälleen pahanteossa, mutta HJK:n puolustus blokkasi norjalaisen laukauksen kulmapotkuksi. Quint Jansen pääsi puskemaan Sander Risan Mörkin antaman kulmapotkun kohti HJK-maalia, mutta Hazard koppasi löysähkön puskun helposti. 

Ensimmäisen jakson viimeisillä minuuteilla Sandefjord onnistui luomaan jälleen nopealla vastahyökkäyksellään paikan Alexander Ruud Tveterille, mutta Hazard torjui upeasti vaikeasta asennosta lähteneen kudin kulmaksi.  

Vielä hetkeä ennen ensimmäisen puoliajan päätöstä Sandefjordin puolustus lähetti pitkän pallon paitsion rajamailla päivystäneelle Franklinille, joka eteni Klubin boksiin ja onnistui pelaamaan pallon Tveterille. Isokokoinen norjalaiskärki pelasi vasemman jalkansa vapaaksi ja sijoitti pallon tarkasti HJK-maalin vasempaan alanurkkaan. 

HJK-Sandefjord 6.3.2022
Nassim Boujellab, numero 10, teki ensiesiintymisensä HJK:n paidassa.

Toinen puoliaika 

HJK vaihtoi kaikki pelaajansa toiselle puoliajalle ja siirtyi pelaamaan alkukaudesta poiketen neljän puolustajan linjalla. Klubi tavoitteli heti puoliajan alussa hyökkääjiään pitkillä palloilla, mikä tuottikin nopeasti tulosta: Bojan Radulovic hankki sinivalkoisille kulmapotkun, jonka Johannes Yli-Kokko pelasi lyhyenä Atomille. Radulovic pääsi puskemaan lähietäisyydeltä japanilaisen antaman keskityksen, mutta pallo painui niukasti yli maalin. 

Etenkin HJK:n oikealla laidalla pelanneet Yli-Kokko ja Miska Ylitolva esiintyivät pirteästi, ja kaksikko yritti murtautua Sandefjordin boksiin Ylitolvan röyhkeän nousun päätteeksi. Norjalaisten puolustus veti kuitenkin vielä pidemmän korren.  

Hieman ennen tunnin täyttymistä kapteeninnauhaa toisella jaksolla kantanut Santeri Väänänen löysi pitkällä avauksellaan Atomin, jolle Radulovic oli raivannut tilaa norjalaisten rangaistusalueella. Pomppivan pallon vuoksi japanilaisen osuma pelivälineeseen ei kuitenkaan ollut kaikista puhtain, ja viimeistely-yritys ohitti Sandefjord-maalin ylänurkan väärältä puolelta. 

HJK:n paine tuotti maalin ottelun 62. minuutilla: Väänäsen hankkima sivuvapari pelattiin lyhyenä, ja Ylitolva pääsi keskittämään aivan päätyrajan tuntumasta. Radulovic nousi boksissa korkeimmalle ja puski voimalla pallon ohi Sandefjord-maalivahti Hugo Kedon

Klubi sai maalistaan lisää virtaa, ja Sandefjordilla oli suuria vaikeuksia saada pelinsä rullaamaan ensimmäisen puoliajan tapaan. HJK:n vahva prässi pakotti norjalaisjoukkueen syöttövirheeseen, joka johti Klubin kulmapotkuun. Pallo jäi pyörimään norjalaismaalin edustalle erikoistilanteen jälkeen ja kimposi lopulta viimeisenä Radulovicin jalasta hieman maalin vasemman tolpan ohi.  

Uusi vaaratilanne Sandefjordin boksiin luotiin Nassim Boujellabin toimesta, kun debytantti ohitti röyhkeästi Sandefjord-puolustuksen. Pallo jäi jälleen elämään vitosen viivan tuntumaan, mutta tällä kertaa HJK-pelaajat eivät saaneet jalkojaan väliin. 

Sandefjordin toisen puoliajan ensimmäinen tilanne nähtiin 73. minuutilla, kun hyvän ottelun topparina pelannut Matti Peltola siivosi norjalaisjoukkueen keskityksen kulmaksi. Maalintekijä Tveter pääsi laukomaan Mörkin antaman kulmapotkun jälkitilanteesta, mutta löysä kuti vieri Jakob Tånnanderin syliin. Samalla Boujellab otettiin suunnitellusti vaihtoon, ja Casper Terho päästettiin irti. 

79. peliminuutilla HJK sai maukkaasta paikasta vapaapotkun, kun Sandefjord-puolustaja pelasi palloa kädellään pysäyttäessään Radulovicin rynnistystä. Hetkeä aiemmin kentälle tullut Terho laukoi vasurillaan noin 20 metristä, mutta norjalaisten muuri peitti laukauksen. Paluupallo ajautui Manuel Marticin ulottuville, mutta itävaltalaisen laukaus suuntautui selvästi yli maalista. 

Klubi painosti käytännössä koko jakson ajan, ja sinivalkoisten johtomaali roikkui ilmassa. Ensin Terho tarjoili oivallisen maalipaikan Väänäselle, jonka laukauksen Sandefjord-puolustus peitti uhrautuvasti. Martic oli jälleen hereillä paluupallossa: tällä kertaa keskikentän ankkuri haki sijoitusta takakulmaan, mutta Klubin harmiksi pallo painui ohi maalista.  

Seuraavasta tilanteesta Ylitolva ja Terho pelasivat tuhannen taalan paikan Yli-Kokolle, jonka laukauksen Sandefjord-toppari Jesper Taaje torjui kädellään. Tuomiosta ei ollut epäselvyyttä, vaan tuomari näytti Taajelle punaista korttia, ja Radulovic asteli ampumaan rankkaria. Vielä viime kaudella Klubin maalia vartioinut Keto torjui kuitenkin serbialaisen laukauksen vasemmasta nurkasta. Klubi sai tilanteesta vielä kulmapotkun, mutta Valtteri Morenin jatko ei osunut maalipuiden väliin.  

Sandefjord onnistui luomaan Franklinin johdolla vielä pari maalipaikkaa ottelun viimeisillä minuuteilla: ensin norjalaishyökkääjä pelasi jalkansa vapaaksi ja tykitti pallon Tånnanderin vartioiman maalin yli. Hetkeä myöhemmin Tveter voitti pallon omalle joukkueelleen Klubin boksissa ja tarjoili pallon Franklinille, jolla oli helppo työ sijoittaa pallo noin viidestä metristä ohi Tånnanderin.  

HJK sai luotua vielä painetta norjalaisten maalille, mutta Sandefjordin puolustus peitti niin Terhon kuin Kevin Kouassivi-Benissaninkin laukaukset.  

Katso tallenne ottelusta

HJK vs Sandefjord 1–2 (0-1)

44′ Tveter 0–1
62′ Radulovic 1–1
89′ Franklin 1–2 

HJK:n kokoonpano: Hazard (46′ Tånnander), Soiri (46′ Ylitolva), Toivio (46′ Moren), Tenho (46′ Peltola), Raitala (46′ Martic), Murilo (46′ Benissan), Hannola (46′ Väänänen), Jair (46′ Boujellab, 75′ Terho), Hostikka (46′ Atom), Serrarens (46′ Yli-Kokko), Riski (46′ Radulovic)