Klubille niukka voitto halliderbyssä

Ratkaisu nähtiin vasta loppuhetkillä, kun Santeri Väänänen laukoi varsinaisen euromaalin!

Santeri Väänänen ja Jair - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola

HJK vs HIFK 2-1

Viikko sitten FC Lahden kanssa Suomen Cupissa tasapelin pelannut HJK lähti hakemaan avausvoittoaan, kun vastaan asettui paikallisvastustaja HIFK.

– Ensimmäinen jakso oli meiltä ihan ok, vaikka voisimme luoda enemmän paikkoja ja päästetty maali oli lepsu, niin peli oli hyvin hallussa. Punainen korttihan aina muuttaa ottelun kulkua aika paljon, mutta itse asiassa sen jälkeen olimme todella hyviä, totesi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela haastattelussa ottelun jälkeen.

– Työmoraali ja -määrä vajaalla oli huikea. Kontrolloimme peliä ja loimme paikkoja. Santeri vielä kävi tekemässä euromaalin loppuun, niin saimme loistavasta suorituksesta arvokkaan palkinnon ja ansaitut kolme pistettä.

Katso Toni Koskelan haastattelu!

Ensimmäinen puoliaika

Klubin avauksessa ei suuria yllätyksiä löytynyt, mutta muutama muutos viikon takaisesta nähtiin. Toppariparin muodostivat Miro Tenho ja Markus Halsti, kun taas Valtteri Moren avasi oikeana laitapakkina. Lahtea vastaan vaihdosta kentälle tulleet Atom ja David Browne nousivat derbyssä niin ikään avauskokoonpanoon.

HIFK aloitti ottelun väkevästi ja vierasjoukkue sai jo toisella minuutilla vapaapotkun vaarallisesta paikasta. Sakari Mattilan kierteinen veto painui kuitenkin niukasti ohi Hugo Kedon vartioiman HJK-maalin.

Ensimmäisten minuuttien jälkeen Klubi otti pelin haltuunsa ja aloitti vyöryttämään hyökkäyksiä. Ensimmäinen paikka tuli Lucas Lingmanin antamasta kulmapotkusta, mutta Tenhon ohjaus painui suoraan HIFK-vahti Markus Uusitalon syliin.

Vajaan puolen tunnin kohdalla Klubi loi laadukkaan hyökkäyksen. Pallo liikkui oikealta laidalta boksin reunaa pitkin keskustaa kohti, ja Atomille aukesi vetopaikka. Uusitalo onnistui torjumaan japanilaisen yrityksen, mutta terävimpänä paikalla oli Roope Riski, jolla oli helppo työ iskeä HJK lähietäisyydeltä johtoon.

HIFK onnistui punnertamaan tasoihin kesken HJK:n hallinnan, kun avausjaksoa oli jäljellä vajaa kymmenen minuuttia. Vierasjoukkue rakensi nopean hyökkäyksen päätteksi vetopaikan boksissa Jusuf Alille, jonka tarkka laukaus painui ohi voimattoman Kedon.

Enempää maaleja ei ensimmisellä nelivitosella nähty ja tauolle siirryttiin 1-1 tilanteessa.

Avausjakso tarjosi runsaasti tapahtumia ja vauhdikasta peliä, joka aaltoili päästä päähän. Klubi onnistui luomaan huomattavasti enemmän vaarallisia hyökkäyksiä, mutta murtautuminen todellisiin tekopaikkoihin tuotti edelleen vaikeuksia.

Klubin prässipeli toimi kuitenkin erinomaisesti ja HIFK olikin useaan otteeseen vaikeuksissa pelinavaamisensa kanssa.

Derbyille ominaisesti tunteet kävivät lämpiminä puolin ja toisin, mutta rikkonaisesta pelistä huolimatta avausjaksolla nähtiin vain yksi varoitus.

Toinen puoliaika

Klubi aloitti puolestaan toisen jakson väkevästi ja sinivalkoiset loivat ensimmäisten minuuttien aikana hyvän paineen HIFK:n päätyyn. Tuloksena ei kuitenkaan ollut kuin kaksi kulmapotkua.

Vajaan kymmenen minuutin jälkeen Klubin tilanne kuitenkin vaikeutui, kun kaksinkamppailuun korkealla jalalla tullut Moren katseli suoraa punaista, ja HJK joutui jatkamaan peliä vajaamiehisenä.

Pian ulosajon jälkeen nähtiin ensimmäinen vaihto, kun Riku Riski tuli Brownen tilalle.

Heti vaihdon perään Roope Riski oli lähellä tuplata päivän maalisaldonsa, mutta Uusitalo onnistui torjumaan tulisen laukauksen yläriman kautta maalin yli. Heti perään vasta vaihdosta sisään tulleen Riku Riskin viimeistely painui vain hienoisesti takakulmasta leveäksi.

Seuraava paikka aukesi niin ikään Riku Riskille, joka päästyään nokikkain Uusitalon kanssa joutui toteamaan HIFK-vahdin oivan torjuntavireen.

Vajaalla pelaamisesta huolimatta HJK oli kentällä hallitsevampi osapuoli. Hyvä prässipeli jatkui ja HIFK oli jatkuvasti vaikeuksissa pallon kanssa.

Klubin toinen vaihto nähtiin ottelun viimeisellä kympillä, kun Anthony Olusanya korvasi Filip Valenčičin hyökkäyksessä. Vielä pari minuuttia ennen täyttä aikaa Santeri Väänänen, Pyry Hannola ja Bubacar tulivat Roope Riskin, Atomin ja Lingmanin tilalle kentälle.

Kellossa oli jo täysi aika, kun juuri vaihdosta sisään tullut Väänänen sai Luis Murillon rajaheiton itselleen boksin reunalla. Väänänen laukoi ensimmäisellä kosketuksella pallon fantastisesti aivan takayläkulmaan sinetöiden Klubille ansaitun 2-1 voiton.

HJK oli läpi ottelun hallitsevampi osapuoli ja varsinkin toisella jaksolla Klubilla oli tekopaikkoja ratkaista ottelu jo aikasemminkin. Ylivoimalla pelaamisesta huolimatta HIFK oli hyökkäyksissään todella aseeton, eikä Keto joutunut maalillaan juurikaan testatuksi.

– Ottelu ei ehkä mennyt ihan silleen kuin odotimme, mutta päällimmäisenä fiiliksenä silti että hieno voitto! Parannettavaa jäi, mutta voitto derbystä maistuu, totesi Klubin kapteenina ottelun pelannut Miro Tehno.

Katso Miro Tenhon haastattelu!

HJK vs HIFK 2-1 (1-1)

28′ 1-0 Roope Riski
37′ 1-1 Jusuf Ali
90′ 2-1 Väänänen

HJK:n kokoonpano: Keto – Murillo, Tenho, Halsti, Moren – Jair, Valenčič (80. Olusanya), Lingman (88. Bubacar) – Atom (88. Väänänen), Ro Riski (88. Hannola), Browne (57. Ri Riski)

HJK pelaa Suomen Cupin kolmannen ottelunsa viikon päästä lauantaina 20.2.2021, kun Klubi saa vieraakseen KTP:n Kotkasta. Ottelu alkaa kello 17:00.