Klubin keskikentän kolmikko

Edustusjoukkueemme tutuksi -sarjassa esittelyvuorossa ovat keskikentän kova kolmikko Lucas Lingman, Jair Tavares Silva ja Bubacar Djaló.

Lingman, Jair, Bubacar - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Lucas Lingman, Jair Tavares, Bubacar Djaló

HJK:n keskikentällä nähdään kaudella 2021 kivenkova kolmikko. Lucas Lingman pelasi jo viime kaudella isossa roolissa pallollisena pelaajana, kovana työntekijänä tunnetulla Jair Tavares Silvalla on edessään ensimmäinen kausi Klubissa ja Bubacar Djaló ottaa viime kauden tapaan vastuuta puolustavassa roolissa.

10 – Lucas Lingman

Hongassa jalkapalloilun aloittanut Klubin kasvatti Lucas Lingman, 23, on noussut tärkeään asemaan HJK:n keskikentällä. Lucas Lingman on käynyt läpi HJK:n akatemiapolun juniorijoukkueista HJK Klubi 04:ään asti. Veikkausliigassa hän debytoi jo kaudella 2015. 

Nuoresta iästään huolimatta Lingmanilla on vyöllään runsaasti kokemusta Veikkausliigassa pelattuaan kaudet 2018–2019 RoPSissa ja palattuaan sieltä Klubiin kaudeksi 2020. Lingman on pelannut yhteensä 99 Veikkausliiga-ottelua, joissa hän on tehnyt 11 maalia.

Lingman on ollut Suomen nuorisomaajoukkueiden runkopelaaja U15-maajoukkueesta lähtien.

– Roolini kentällä on pallollinen. Nyt kun Rasmus Schüller lähti, niin kentällä pitää ottaa enemmän vastuuta. Kun johtava pelaaja lähtee, niin muiden pitää ottaa johtavampi rooli, Lingman summaa rooliaan keskikentällä.

HJK:n kopissa on hyvä meininki, ja Lingman kertookin istuvansa porukkaan hyvin.

– En ole se kaikista äänekkäin, mutta en ole hiljainenkaan. Välillä yritän tehdä jotain pientä jäynää, Lingman kuvailee rooliaan joukkueen kopissa. 

HJK:n pre-season starttasi vauhdikkaasti. Tahti oli kova siihen asti, kunnes koronavirus löi omat kapulansa rattaisiin, ja suuri osa joukkueesta asetettiin karanteeniin.

– Pre-season on lähtenyt hyvin käyntiin. Ollaan treenattu tosi kovaa alkuvuosi. Ekat treenimatsit ja cupin pelit olivat vielä aika vaikeita koko joukkueelle, mutta pelit tulevat kyllä paranemaan, Lingman kertaa alkuvuotta. Karanteenin aikana Lingman on yrittänyt kehittyä shakissa ja harjoitellut olosuhteiden rajoissa. 

HJK lähtee kauteen hallitsevana tuplamestarina, ja tavoitteet alkavalle kaudelle ovat kovat.

– Totta kai joukkueen tavoitteet tulevat ensimmäisenä. Koitamme voittaa kaikki mahdolliset pystit ja päästä europeleissä mahdollisimman pitkälle. Henkilökohtaisesti koitan kehittyä pelaajana ja pysyä terveenä, Lingman kertoo kauden tavoitteista.

Lue lisää: Lucas Lingman palaa Klubiin »

6 – Jair

Brasilialainen Jair Tavares Silva, 26, siirtyi täksi kaudeksi Klubiin Ilveksestä, jossa hän pelasi kaudet 2019 ja 2020. 

Brasiliassa Jair pelasi São Paulon osavaltion mestaruussarjaa pelanneessa Ituano FC:ssä. Suomeen hän tuli lainasopimuksen kautta Ykkösessä pelanneeseen AC Ouluun vuonna 2016, jonka jälkeen hän teki seuran kanssa kahden vuoden sopimuksen, ja sieltä ura jatkui Tampereella Ilveksessä. Ilveksessä Jair pelasi 46 ottelua ja teki viisi maalia.

Jair on sopeutunut Klubin joukkueeseen hyvin. Sopeutumista on helpottanut suomen kielen taito, jonka hän on oppinut Suomessa asuessaan – englanti ei niinkään suju.

Jair on pelannut kauden ensimmäisissä Suomen Cupin otteluissa täydet minuutit ja avasi jo maalitilinsä tekemällä HJK:n ainoan maalin FC Lahtea vastaan.

– Olen ollut todella iloinen alusta HJK:ssa. Joukkuekavereiden kanssa on löytynyt hyvä sävel, ja kaikki ovat todella mukavia, Jair kertoo startistaan Klubi-paidassa.

– Peli kentällä tuntuu sujuvan hyvin, ja valmennus on loistavaa, mikä on tärkeää pelaamisen kannalta.

Voittamisesta ja maalien tekemisestä nauttiva keskikentän monitoimimies Jair tekee pyyteettömästi töitä joukkueen eteen.

– Olen kahden suunnan keskikenttäpelaaja. Pidän maalien tekemisestä, mutta voittaminen on tärkeää. Teenkin keskikentällä töitä molempiin suuntiin. Pitää jaksaa juosta paljon, ja juoksukuntoni onkin tällä hetkellä kova, Jair kertoo roolistaan kentällä.

– Haluan voittaa joukkueen kanssa Veikkausliigan ja Suomen Cupin. Eurokentillä olisi hienoa edetä aina Mestarien liigaan asti, mutta tavoitteeni on pelata vähintään Eurooppa-liigaa.

Lue lisää: Jair on Klubin pelaaja! »

8 – Bubacar Djaló

Bubacar Djaló, 24, on syntynyt Guinea-Bissaussa, josta hän muutti seitsemänvuotiaana Portugaliin, ja hänellä on molempien maiden kansalaisuudet.

Jalkapallo-oppinsa hän on saanut maineikkaassa lissabonilaisessa Sporting Clubin akatemiassa – samassa koulussa kuin maailman maineeseen ponnistanut Cristiano Ronaldo. Bubacarilla on tilillään myös viisi ottelua Portugalin U18- ja U19-maajoukkueissa. 

Onnistuneen testijakso jälkeen viime kaudeksi Klubiin tulleella Bubacar Djalólla on takanaan ensimmäinen kausi Veikkausliigassa, jossa otteluja kertyi 17. Keskikentällä puolustavammassa roolissa pelaava Bubacar on fyysisen kokonsa lisäksi taitava pallollinen pelaaja.

– Pelillisesti tärkein roolini on tuoda tasapainoa keskikentälle. On tärkeää, että osaan lukea peliä ja tukea niin muita keskikenttäpelaajia kuin myös puolustuslinjaa. Olen vahva ja nopea, ja siitä on hyötyä kaksinkamppailuissa ja irtopalloissa, Bubacar kertoo roolistaan kentällä.

– Olen myös taitava pallon kanssa. Pyrin aina pelaamaan palloa ylöspäin suoraan maalivahdin avauksesta. Pystyn myös tekemään hyviä kuljetuksia tarvittaessa.

Ensimmäisellä kaudellaan Klubissa Bubacar pääsi hyvin mukaan joukkueeseen ja on viihtynyt sinivalkoisessa perheessä hyvin. Hän pääsi myös maistamaan menestystä, ja nälkä kasvaa syödessä.

– Joukkueessa on hyvä henki, vaikka joidenkin kanssa vielä tutustutaan. Joukkueeseen on myös noussut hyviä nuoria kykyjä HJK Klubi 04:stä. Viihdyn joukkueessa oikein hyvin, Bubacar kertoo.

– Haluan saavuttaa kotimaisissa sarjoissa saman kuin edelliselläkin kaudella eli Veikkausliigan ja Suomen Cupin voitot. Eurokentillä haluan tuoda seuralle menestystä ja kunniaa.

Lue lisää: HJK sopimukseen portugalilaisen pelaajan kanssa »