Klubin kotiottelut hiilineutraaleja – tavoitteet täyttyvät

HJK:n edustusjoukkueiden kotiottelut ovat hiilineutraaleja kaudella 2020. Yhteistyö Loiste Energian kanssa on täyttänyt tavoitteet hiilijalanjäljen pienentämisestä.

Nikolai Alho - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola

HJK aloitti viime vuonna yhdessä Loiste Energian kanssa ympäristöohjelman, jonka tavoitteena edustusjoukkueiden täysin hiilineutraali toiminta vuoteen 2025 mennessä. 

Ohjelman tavoitteiden mukaisesti kauden 2020 aikana kaikki Veikkausliigan ja Kansallisen Liigan kotiottelut ovat hiilineutraaleja tapahtumia. Tavoitteiksi kirjattiin kauden 2020 loppuun mennessä vähentää stadionilla järjestettyjen ottelutapahtumien aiheuttamia päästöjä vähintään 20 prosentilla ja hyvittää loput päästöistä CO2Eston toimesta EU:n päästökaupan kautta. 

– Päästökauppa on tehokas tapa hyvittää jäljelle jäänyt hiilijalanjälki. Siinä ostetaan suoraan päästöoikeuksia pois markkinoilta, jolloin ostettua määrää vastaavat päästöt jäävät toteutumatta, kertoo Loisteen markkinointipäällikkö Sanna Laine.

Tavoitteet 20 prosentin hiilijalanjäljen pienentämiseksi toteutuivat jo nyt yli odotusten järkevällä sähkösopimuksella.

Alkuvuodesta HJK vaihtoi Bolt Arenalla sekä muilla hallinnoimillaan kentillä sähkönsä ympäristöystävälliseen Loiste Puhdas -sähköön, joka on tuotettu vedellä ja tuulella ja sillä on alkuperätakuu, Guarantee of Origin. Se on todistus siitä, että käytetty energia on tuotettu uusiutuvilla energialähteillä.

Puhtaasti uusiutuvilla luonnonvaroilla tuotettu sähkö pienensi hiilidioksidipäästöjä noin 300 tonnia, mikä vastaa 30 jalkapallo-ottelun aiheuttamaa kuormaa. Tavoite 20 prosentin pienennyksestä vuonna 2020 ylittyi reilusti.

Ympäristö vastuu näkyy myös joukkueiden peliasuissa. HJK:n miesten ja naisten edustusjoukkueiden uudet Adidas-vieraspelipaidat valmistetaan valtameristä kerätystä Parley Ocean Plastic® -kierrätysmuovista. 

Bolt Arenan tapahtumissa päästään myös eroon turhasta muovinkäytöstä. Yhteistyössä Kotkamillsinkanssa kertakäyttöiset muovituopit ja muovipinnoitteiset kupit korvataan täysin kierrätettävästä elintarvikekartongista valmistetuilla astioilla. 

Jätteiden kierrätyksessä HJK on päässyt yhteistyöhön Remeo Oy:n kanssa. Tavoitteena on tehokas kierrätys ja sekajätteen määrän merkittävä vähentäminen Bolt Arenan toiminnassa. Myös muita keskusteluja ympäristövastuuohjelman laajentamiseksi on käynnissä muun muassa kasvisruokavaihtoehtojen lisäämiseksi sekä stadionalueen hulevesien talteenotosta.

– Haastamme nyt paitsi itsemme myös kaikki yhteistyökumppanimme vähentämään päästöjään kaikissa toiminnoissaan. Yhdessä Loisteen ja muiden kumppaneiden kanssa rakennamme mallin, jonka avulla Bolt Arenan muutkin tapahtumanjärjestäjät voivat halutessaan järjestää hiilineutraalin tapahtuman, sanoo HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti.

Lue lisää: HJK Ympäristövastuu »