Klubin maalivahdit

Edustusjoukkueemme tutuksi -sarjassa vuoron saavat Klubin maalivahdit. Hugo Keto ja Jakob Tånnander ovat perehtyneet Klubivahdin vaativaan rooliin.

Jakob Tånnander, Hugo Keto - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Jakob Tånnander, Hugo Keto

Maalivahtien rooli HJK:ssa poikkeaa monesta muusta kotimaisesta joukkueesta. Maalivahdit osallistuvat aktiivisesti pelin rakentamiseen, ja toisaalta torjuntatehtäviä tulee vähemmän mutta sitäkin vaarallisemmin. Tähän vaativaan tehtävään ovat perehtyneet jo viime kaudella Klubin maalia vartioinut Hugo Keto sekä Jakob Tånnader, joka sai arvokasta kokemusta pelatessaan viime kauden lainalla FC Hakassa.

12 – Hugo Keto

Hugo Keto - HJK Helsinki. Photo: @ HJK Media

Hugo Keto, 23, aloitti jalkapallon pelaamisen viisi vuotiaan Englannissa. Perheen muutettua takaisin Suomen Keto jatkoi pelaamista Hongassa, jota hän siirtyi 14-vuotiaana HJK:n akatemiaan. 16-vuotiaana hän palasi Englantiin Arsenalin junioriakatemiaan, solmi ammattilaissopimuksen 2015 Arsenalin kanssa ja siirtyi 2018 Brighton & Hove Albioniin. Brightonista Keto palasi HJK:hon 2020 ja sai nopeasti vastuuta HJK:n maalilla.

– Maalivahtina yritän tuoda kentälle rauhallisuutta ja varmuutta, jotta kenttäpelaajat pystyvät luottamaan minuun, kun olen tolppien välissä, kuvailee Hugo Keto itseään pelaajana.

– HJK:n maalivahdin pitää olla moderni nykypäivän maalivahti, jonka pitää olla monipuolinen, seistä korkealla, tulla hyvin vastaan ja olla keskityksissä aktiivinen. Jalalla pelaamisen pitää myös olla kunnossa, koska avaamme myös peliä, jotta joukkue pystyy pelaamaan sulavaa jalkapalloa. Ja totta kai torjumme palloja myös.

Pukukopissa Keto pitää itseään monen muun tavoin varsin rauhallisena henkilönä. 

– Meillä on monipuolisia kavereita kopissa, on rauhallisia ja ulospäin suuntautuneitakin. Se tuo hyvän yhteishengen. 

Itseltään Keto toivoo tasaisuutta suorituksiin ja tietysti paljon pelejä.

– Viime kaudella sain maistiaiset siitä, millaista on olla HJK:n maalivahti, oli ylä- ja alamäkiä. Tälle kaudella toivon lisää tasaisuutta ja että tulokset olisivat hyviä koko ajan.

– Tämä joukkue on kuin perhe. Olemme yhtenäisiä ja tulemme toimeen keskenämme. Sanoisin, että paras joukkuehenki missä olen ollut. Vaikka vaihtuvuuttakin on ollut, runko on pysynyt saman. Uusien pelaajien on helppo tulla mukaan, toteaa Keto.

Lue myös: Paluumuuttaja Klubin maalille »

Hugo Keto – Katso video!

12 – Jakob Tånnander

Jakob Tånnander - HJK Helsinki. Photo: @ HJK Media

Ruotsalainen Jakob Tånnander, 20, tuli Klubiin tammikuussa 2020 kasvattajaseuransa Malmö FF:n riveistä, jossa hän pelasi akatemiajoukkueissa sekä lainalla kolmannella sarjatasolla pelanneessa Lund BK:ssa. Viime kauden Tånnander pelasi lainasopimuksella FC Hakassa ja vakuutti HJK:n urheilujohdon käyttämään sopimuksen option.

– Olen maalivahti, joka pitää jalalla pelaamisesta. Haluan olla aktiivinen pelin rakentamisessa. Se on tärkeää täällä HJK:ssa, koska torjuttavia laukauksia ei tule niin paljon, kertoo Tånnander roolistaan.

– HJK:ssa voit olla ilman toimintaa 90 minuuttia, mutta sitten loppuminuuteilla tulee se vastustajan paikka. Silloin on pystyttävä 100% suoritukseen. Se on aivan eri asia, kun laukauksia tulee joka viides minuutti, kuvailee Tånnander HJK:ssa pelaamisen eroa verrattuna muihin joukkueisiin.

Pukukopissa Tånnander on puhelias ja kuvailee itseään sosiaaliseksi kaveriksi, joka haluaa osallistua keskusteluihin.

– Joskus se on hieman vaikeaa, kun puhe ympärillä on suomeksi, joten yritän vain napata joitain fraaseja. Olen ollut Suomessa jo jonkin aikaa, ja homma alkaa sujumaan jo paremmin, naurahtaa Tånnander.

Tavoitteiden suhteen Tånnanderilla ei ole epäselvyyttä.

– Haluan että voitamme liigan ja pääsemme Euroopassa lohkovaiheeseen. Omalta osaltani toivon, että pystyn auttamaan joukkuetta kaikin tavoin. 

– Joukkue toimii hyvin! Joitain uusia pelaajia on tullut, mutta hienoa huomatta, että viime kaudelta tuttu hyvä ilmapiiri on tallella. Uskon, että se oli yksi niistä asioista, jotka johtivat menestykseen. Toivottavasti saamme sen säilymään myös tällä kaudella, päättää Tånnander.

Lue myös: HJK ja nuori maalivahti sopimukseen »

Jakob Tånnander – Katso video!