Kohti 33. mestaruutta – HJK ja KuPS kohtaavat lauantaina ratkaisuottelussa

Klubin terveystilanne on Veikkausliiga-kauden päätösottelun alla erinomainen.

HJK vs KuPS
La 21.10.2023 klo 17:00
Veikkausliiga – Bolt Arena

Veikkausliiga-kausi 2023 huipentuu lauantaina Bolt Arenalla, kun HJK ja Kuopion Palloseura kamppailevat Suomen mestaruudesta. Klubi johtaa sarjaa ennen viimeistä kierrosta kolmen pisteen marginaalilla, jonka kuopiolaiset voivat vielä kuroa kiinni mahdollisella voitollaan.

Tasapisteissä paremmuus ratkotaan maalieron perusteella, joka on Klubilla tällä hetkellä viisi maalia KuPSia parempi. Käytännössä KuPSin olisi siis voitettava lauantaina vähintään kolmella maalilla, jotta mestaruus karkaisi Kuopioon. Voitolla, tasapelillä tai maksimissaan kahden maalin tappiolla HJK juhlisi neljättä perättäistä Suomen mestaruuttaan. Otteluun on myyty perjantaiaamuun mennessä jo yli 9000 lippua, joten ole nopea, mikäli haluat varmistaa paikkasi matsiin.

Ohjeita matsiin tuleville katsojille löytyy täältä.

HJK harjoitteli Töölössä torstaina ja perjantaina monipuolisissa olosuhteissa: Torstaina tuli ajoittain lunta, perjantaina Boltia hyväili auringon ohella melkoinen viima. Päävalmentaja Toni Korkeakunnas kertoo, että joukkue on ottelun alla erinomaisessa tikissä.

– Vaikutti oikein hyvältä. Aistin päättäväisyyttä, innokkuutta ja hyvää tekemisen meininkiä. Kilpailutilannehan meillä on tällä hetkellä ihan posketon, ja sen huomaa kaikessa tekemisessä ja harjoittelussa. Meillä on itseluottamusta uhkuva joukkue.

HJK treenasi torstaina talvisissa olosuhteissa.

Viimeksi joukkueet kohtasivat syyskuun alussa Boltilla, josta KuPS sai ryöstettyä pisteen mukaansa. Tuo pistemenetys on edelleen Klubin ainoa Korkeakunnaksen aikana kotikentällä koettu liigatahra muutoin virheettömään sarakkeeseen.

– Olen hyvin luottavainen, että KuPS kaadetaan. Olemme HJK, joten lähdemme luonnollisesti pelaamaan voitosta. Meillä on siinäkin mielessä takaisinmaksun paikka, että KuPS otti täältä viimeksi pisteen mukanaan. Se on minun aikanani meidän ainoa pistemenetys täällä, emmekä halua enää menettää yhtäkään pistettä tällä kaudella.

HJK TV kysyi Lucas Lingmanilta tunnelmista Veikkausliigan ratkaisuottelun alla.

Klubin loukkaantumistilanne on ratkaisupelin edellä erinomainen. Kevin Kouassivi-Benissan on palannut suunnitellusti joukkueharjoituksiin, samoin Matti Peltola. Maajoukkueiden matkassa oli 8 pelaajaa, mutta pelillinen rasitus jäi maltilliseksi: Topi Keskinen pelasi kaksi ottelua, Kristopher Da Graca yhden ja Pyry Soiri tuli Kazakstania vastaan kehiin loppuminuuteiksi.

Loukkaantuneena sivussa on siten maalivahti Niki Mäenpään lisäksi vain loppukauden missaava kolmikko Valtteri Moren, Dejan Iliev ja Maksim Stjopin. Täten valmennusjohto joutuu jättämään katsomon puolelle puolentusinaa pelikuntoista pelimiestä.

– Tämä on tällainen luksusongelma. Kukaan niistä seitsemästä terveestä kenttäpelaajasta, jotka jäävät kokoonpanon ulkopuolelle tästä hienosta ottelusta, ei ansaitse sitä. Sellaista johtaminen kuitenkin välillä on – pitää tehdä päätöksiä, välillä isoja ja ikäviäkin, toteaa Korkeakunnas.

Toni Korkeakunnas.

HJK lähtee siis pisteiden sekä maalieron valossa selvältä etumatkalta kohti historiansa 33. Suomen mestaruuttaan, mutta vastustaja on hankalin mahdollinen. KuPS on osoittautunut viime vuosina hyvin tasaväkiseksi kilpakumppaniksi sekä keskinäisissä otteluissa että sarjataulukossa. Kahtena edellisenä vuonna mestaruus on kääntynyt Klubin hyväksi ainoastaan yhden pisteen marginaalilla, joskin viime vuonna mestaruus oli jo ratkennut ennen kauden päätösottelua.

Hassane Bandé on laukonut Klubille kolme liigamaalia.

Historia ei puhu KuPSin – tai Klubin – murskavoiton puolesta. Edellisistä 15 keskinäisestä Veikkausliiga-ottelusta peräti 10 on päättynyt tasapeliin. HJK on onnistunut voittamaan kaksi kertaa, KuPS kolme. Molempien voitotkin ovat olleet yhden maalin voittoja lukuun ottamatta elokuuta 2020, jolloin HJK haki 3–0-vierasvoiton Kuopiosta. Kyseinen ottelu on samalla HJK:n viimeisin voitto KuPSista liigassa.

Vielä pidempi aika on HJK:n edellisestä Veikkausliigan kotivoitosta KuPSia vastaan. Se tapahtui yli kuusi vuotta (!) sitten, elokuussa 2017, kun Akseli Pelvas laukoi ensimmäisellä puoliajalla ottelun ainoaksi jääneen osuman. Klubin nykypelaajista ainoastaan Aapo Halme oli tuolloin kokoonpanossa.

KuPS on viimeksi pystynyt kukistamaan Klubin vähintään kolmella maalilla heinäkuussa 1982, jolloin kuopiolaiset voittivat kotonaan 3–0. Edellisestä vähintään kolmen maalin vierasvoitosta on sen sijaan aikaa 65 vuotta: HJK hävisi kotonaan KuPSille syyskuussa 1958 maalein 1–4.

Anthony Olusanya.