Kolmas peräkkäinen nollapeli – ”Tietysti parempi näin päin”

Toppari Valtteri Moren ja maalivahti Conor Hazard analysoivat, miksi harjoituskaudella tökkinyt puolustuspeli on tällä hetkellä Klubin suurin vahvuus.

Valtteri Moren - HJK Helsinki. Photo: @ Jussi Eskola
Valtteri Moren on pelannut täydet minuutit kaikissa kauden kolmessa Veikkausliiga-ottelussa.

Kello on 22.04 sunnuntai-iltana, ja HJK:n bussi matkaa kohti kotia jossain Kurikan ja Jalasjärven välimaastossa. Vierasottelu Vaasan Palloseuraa vastaan on päättynyt parisen tuntia aiemmin HJK:n 1–0-voittoon.

– Paluumatka menee aina pikkuisen nopeammin, kun on 3 pistettä taskussa. Hyvä fiilis, kuittaa HJK-toppari Valtteri Moren.

1–0-voitto oli jo kolmas perättäinen, ja HJK porskuttaa sarjakärjessä ilman pistemenetyksiä. Klubi onnistui taistelemaan maistuvan vierasvoiton, vaikka Vaasan Elisa Stadionin kastelematon tekonurmi hankaloitti Klubin syöttöpeliä.

– Tiukka matsi oli. Ensimmäisellä puoliajalla olisi pitänyt pelata paremmin, vaikka pystyttiin me silloinkin jokunen maalipaikka luomaan. Saatiin onneksi toisen puoliajan lopussa ratkaisumaali tehtyä, ja tuntuu muutenkin, että saimme pelin hallintaan sitä paremmin mitä pidemmälle ottelu eteni. Täytyy olla tyytyväinen jälleen nollapeliin, mikä on puolustajalle erityisesti hyvä juttu, toteaa Moren.

Klubi on ollut parempi toisella puoliajalla tämän kauden jokaisessa Veikkausliiga-ottelussa, joissa kaikissa voittomaalin on tehnyt vaihtomies – tällä kertaa Atom. Toinen puoliaika oli paljon parempi myös VPS:ää vastaan: HJK:lla oli ensimmäisellä puoliajalla neljä maalintekoyritystä, kun toisella puoliajalla niitä oli yli puolet enemmän, yhdeksän. Mitä HJK sitten muutti puoliajalla?

– Ei tehty mitään isoja muutoksia. Yritettiin nostaa pelaajia ylemmäksi kentällä, lähelle Bojania (Radulovic), joka jäi ensimmäisellä puoliajalla vähän yksin. Myös kaksinkamppailuja sekä kakkospallojen voittamista painotettiin, ja mielestäni oltiin siinä parempia kuin ensimmäisellä puoliajalla. Ehkä juuri sen takia saimme enemmän hallintaa ja pääsimme painostamaan vastustajaa heidän kenttäpuoliskollaan, kertoo Moren.

Harjoituskausi oli Klubille puolustuksellisesti vaikea: 11 harjoituspelissä se onnistui pelaamaan nollapelin vain kolmesti, ja päävalmentaja Toni Koskela kertoi useasti haastatteluissa joukkueen painivan pelin tasapainon kanssa. Nyt heikkoudesta voisi sanoa tulleen sen vahvuus.

– Olemme joukkueena pystyneet pitämään vastustajat poissa hyviltä maalintekopaikoilta. En osaa sanoa suurta syytä siihen, miksi niin on käynyt juuri Veikkausliigan alettua, mutta tietysti parempi näin päin, Moren pohtii.

Conor Hazard! – Katso video huipputorjunnasta.

Puolustuslinjan lisäksi nollapeleistä on kiitettävä hyvin esiintyneitä veskareita. SJK:ta ja VPS:ää vastaan nollapelin pitänyt Conor Hazard painottaa harjoituskauden olleen oppimista varten.

– Harjoituskausi oli kaikille oppimista, joukkue vasta tutustui toisiinsa. Olemme kehittyneet joka pelissä, mutta meillä on vielä paljon työtä jäljellä. Kausi on vasta alussa, ja haluamme kehittyä jokaisen pelin myötä entistä paremmiksi. Meidän pitää tehdä kovasti hommia, jotta saamme pidettyä tämän momentumin, Hazard toteaa.

HJK:n maalivahtiosasto on suoriutunut erinomaisesti: Jakob Tånnander pelasi nollapelin Veikkausliigan avausottelussa FC Honkaa vastaan, ja pelikiellostaan vapautunut Hazard on tilkinnyt maalin kahdessa seuraavassa ottelussa. Maalivahdin rooli Klubissa on erilainen moneen muuhun seuraan verrattuna.

– HJK:n pelityylissä maalivahdin näkökulmasta on kyse aktiivisesta osallistumisesta peliin, oikeiden valintojen tekemisestä pallollisena ja isojen torjuntojen tekemisestä, kun joukkue tarvitsee sellaista. Koen onnistuneeni tässä tähän mennessä, kertoo Hazard.

Paineet ovat tuttuja skotlantilaisesta Celticistä lainasopimuksella HJK:ssa pelaavalle Hazardille. Hänen mukaansa myös Klubin pelaajat tiedostavat, että pelin pitää vielä kehittyä.

– Tiedämme, että meidän pitää pelata paremmin, haluamme dominoida pelejä enemmän. Olemme Suomen suurin seura, joten joukkueen jokainen jäsen tuntee paineen voittaa jokainen peli. Onneksi olemme voittaneet jokaisen Veikkausliiga-ottelun tähän mennessä. ”On to the next one”, Hazard ilmoittaa haastattelun päätteeksi.