Korkeakunnaksen debyyttiottelussa isot panokset

Klubi pelaa keskiviikkona Pohjois-Irlannissa jatkopaikasta Mestarien liigan toiselle karsintakierrokselle.

Larne FC vs HJK
Ke 19.7.2023 klo 21:30
UEFA Champions League – Solitude, Belfast

HJK pelaa ensimmäisen kerran uuden päävalmentajansa Toni Korkeakunnaksen alaisuudessa keskiviikkoiltana Pohjois-Irlannissa, jossa ratkotaan jatkopaikka Mestarien liigan toiselle karsintakierrokselle. Klubilla on etulyöntiasema, kun huomisen vastustaja, Larne FC, kaatui viime viikolla Boltilla numeroin 1–0.

HJK:n Topi Keskinen käväisi HJK TV:n haastattelussa viimeistelytreenien jälkeen Belfastissa.
Katso Toni Korkeakunnaksen haastattelu.

Otteluparin voittajan vastustaja toisella karsintakierroksella tulee olemaan norjalainen Molde FK. Häviävän osapuolen pelit jatkuvat sen sijaan Konferenssiliigan toisella karsintakierroksella, jossa vastaan asettuu häviäjä otteluparista FC Ballkani (Kosovo) – PFC Ludogorets (Bulgaria). Kosovolaiset voittivat ensimmäisen osan kotonaan maalein 2–0.

Valmistavat treenit Boltilla.

HJK TV ei onnistunut yrityksistä huolimatta saamaan lähetysoikeuksia näyttääkseen ottelun Suomessa. Helsinkiin jääneet kannattajat ovat kuitenkin tervetulleita seuraamaan ottelua Bolt Arenan ravintolaan, jossa Larne FC:n tarjoama lähetys näytetään suorana (lue lisää).

Katso Ossi Virran haastattelu.

Huomisen ottelun merkitys on suuri: Klubin jatkopaikka tarkoittaisi samalla sitä, että Töölössä pelattaisiin tänäkin kesänä europelejä vähintään neljän karsintakierroksen verran – ja yhdenkin tulevan otteluparin voitto tietäisi varmuudella paikkaa vähintään Konferenssiliigan lohkovaiheessa.

Keskiviikkoillan ottelu pelataan tekonurmipohjaisella Solitudella, joka on belfastilaisen Cliftonville FC:n kotikenttä. Larnen oma kotikenttä, Inver Park, ei täytä UEFAn vaatimuksia, joten joukkue joutuu pelaamaan evakossa. Solitudelle odotetaan noin 2000 katsojaa, mikä tarkoittaa käytännössä loppuunmyytyä stadionia. Suomalaisia odotetaan paikan päälle joitain kymmeniä.

Viime viikon ottelu oli voitosta huolimatta nihkeä. Aikainen rangaistuspotku siivitti Klubin johtoon, mutta sen jälkeen maalipaikat olivat kortilla. Larnen hyökkäyspelaaminen oli kokonaisuudessaan melko olematonta, mutta vierailijoilla oli muutama potentiaalinen tontti, vaikka lopulta Jesse Östille ei kirjattu ainuttakaan torjuntaa.

Ottelu jäi Klubia yli neljä vuotta valmentaneen Toni Koskelan viimeiseksi. HJK tiedotti seuraavana päivänä, että uudeksi päävalmentajaksi on valittu loppukauden mittaisella sopimuksella Korkeakunnas, joka toimi viime kaudella Koskelan apuvalmentajana.

– Hektiset pari treenipäivää takana. Olemme nyt keskittyneet siihen, että saamme nopeutettua ja kehitettyä hyökkäyspelaamistamme: kentän täyttö, tukipelaaminen ja nopeampi tempo ovat suurimmat kehityskohteet. Pyrimme siihen, että pallollinen pelaaja näyttää rohkeammalta ja aktiivisemmalta, toteaa Korkeakunnas.

Toni Korkeakunnas.
Fysiikkavalmentaja Luis Anula jatkaa Klubin valmennustiimissä.

Uudella valmennustiimillä ei ole vielä montaa päivää takana, mutta muutoksia harjoituksissa on jo nähty.

– Asioita on tällä aikajänteellä priorisoitu. Suurin huomio on kiinnitetty hyökkäyspelaamiseen, ja tänään reissupäivänä keskitytään puolustuspelaamisen asioihin. Sitä meillä ei ole tarve lähteä sen suuremmin sörkkimään, vaan käymme läpi sitä, minkälaisia ongelmia Larne meille viime viikolla aiheutti. Huomenna kertaamme vielä erikoistilanteita.

HJK lähtee huomiseen otteluun yhden maalin etumatkalta, mutta Korkeakunnas lupaa, ettei joukkue lähde vain suojaamaan johtoasemaansa.

– Se ei vaikuta tähän. Ei ole meille mitenkään edullista ajatella, että johdamme 1–0. Lähdemme siitä ajatuksesta, että haluamme voittaa tämän kyseisen jalkapallo-ottelun. Totta kai jos tilanne (maalin johtoasema) säilyy pitkään samana, aiheuttaa se joitain toimenpiteitä, mutta kyllä me lähdemme siitä, että meidän täytyy kyetä voittamaan Larne. En osaa ajatella niin, että lähtisimme varjelemaan 1–0-johtoa – varsinkin, kun olemme keskittyneet hyökkäyspelaamisen kehittämiseen. Se tuntuisi epäloogiselta.

Dejan Iliev.

HJK:lla on muutamia uusia poissaoloja. Matti Peltola ja Perparim Hetemaj joutuivat jäämään Helsinkiin pienten vammojen takia. Kaksikon tarkempi kuntoutumisaikataulu selviää lähipäivinä. Lisäksi Santeri Hostikka jäi pois matkasta sairastumisen takia.

Loukkaantuneiden listalla ovat edelleen myös Aleksi PaananenMaksim StjopinAapo HalmeValtteri Moren sekä Oliver Pettersson, joka on saanut luvan palata juoksuharjoituksiin polvivammansa jäljiltä.

HJK:n ryhmä Pohjois-Irlannissa: Jesse Öst, Dejan Iliev, Kevin Kouassivi-Benissan, Pyry Soiri, Miro Tenho, Joona Toivio, Michael Boamah, Jukka Raitala, Tuomas Ollila, Lucas Lingman, Georgios Kanellopoulos, Aaro Toivonen, Atom, Liam Möller, Topi Keskinen, Anthony Olusanya, Roope Riski ja Bojan Radulovic.