KPV kukisti HJK Klubi 04:n lauantaina Bot Arenalla

Denis Cukici - HJK Klubi 04. Photo: © Mira Lönnqvist

HJK Klubi 04 kärsi lauantaina Bolt Arenalla Kokkolan Palloveikkoja vastaan Ykkösen alemman jatkosarjan toisen tappionsa. 1–2 päättynyt ottelu merkitsi samalla sitä, että nollanelosen mahdollisuus säilyä sarjassa on enää teoreettinen. Kotijoukkueen ainoan osuman viimeisteli Kalle Wallius.

Kauniissa syyssäässä käyty kamppailu oli laadukasta Ykkösen peliä. KPV:n ajoittain sujuvasti kulkenut syöttöpeli kertoi sen, joukkueella oli tänä vuodet mahdollisuudet parempaankin kuin alemmassa jatkosarjassa pelaamiseen. Toki KPV on myös vahvistunut kauden aikana paljon. Kotijoukkueen pelissä oli puolestaan tuttuja merkkejä. Varsinkin avausjaksolla raitapaidoilla oli muutama hyvä tilaisuus maalintekoon nopeista ja puolinopeista hyökkäyksistä. KPV oli kuitenkin maalin edessä huomattavasti nollanelosta terävämpi ja ansaitsi näin voittonsa.

HJK Klubi 04:n avauskokoonpano oli viime peleistä tuttu. Maalivahtina aloitti Elmo Henriksson. Puolustuslinjan nelikko oli Juho Lehtiranta vasempana laitapuolustajana, Baba Mensah ja Patrik Raitanentoppareina sekä Kalle Wallius oikeana laitapuolustajana. Keskikentän kolmikko oli Denis Cukici, Agon Sadiku sekä Saku Heiskanen, joka oli myös joukkueen kapteeni. Vasemmalla laidalla oli tutusti Samuel Anini Jr., Johannes Yli-Kokko oikealla sekä Kai Meriluoto kärjessä.

Peli alkoi vierasjoukkueen pienellä hallinnalla. Kolmannella minuutilla KPV sai kulmapotkun oikealta, jonka antoi joukkueen tanskalaisvahvistus Kristian Andersen. Takatolpan alueelle leijailleeseen palloon pääsi ensimmäisenä Severi Kähkönen. Tämän pusku otti maan kautta vaikean pompun, jonka HJK-vahti Elmo Henriksson torjui riman alta nopealla reaktiollaan.

Nollanelonenkin sai vähitellen pelinsä kulkemaan, ja pian joukkueelle tuli huippupaikka avausmaalin tekemiseen. KPV sai 9. minuutilla vaarallisen vapaapotkun nollanelosen rangaistusalueen reunalta, kun Patrik Raitanen rikkoi Andersenia. Vapaapotku lähetettiin keskityksenä kohti Klubin maalia. Baba Mensah ehti terävästi palloon ensimmäisenä ja puski sen pitkälle keskikentälle. Ylimpänä ollut Kai Meriluoto lähti tiukkaan prässiin. KPV:n alin pelaaja Jan Heinonen liukastui pahasti syöttöyrityksessään; Meriluoto juoksi hänen ohitseen ja sai syötön juoksulinjalleen Saku Heiskaselta. Meriluoto pääsi puolesta kentästä läpi, mutta Kyle Curinga leikkasi oikealta ansiokkaasti häiritsemään häntä. Samuel Anini ja Johannes Yli-Kokko tulivat hiukan taaempaa tukemaan. Rangaistusalueen tuntumassa oli periaatteessa 3v1-tilanne. Meriluoto harhautti Curingan ja sai vasemman jalkansa vapaaksi, mutta valitettavasti laukaus epäonnistui ja meni ohi maalin.

Hyvää tilannetta seuranneen vartin aikana nollanelosella oli koko pelin paras vaiheensa. Pallonhallinta oli laadukasta, ja nollanelonen hyökkäsi hyvin sekä nopealla että hiukan rauhallisemmalla rytmillä. 19. minuutilla Agon Sadiku oli lähellä vapauttaa Meriluodon nopeassa vastaiskussa, mutta syöttö oli vähän liian pitkä. KPV joutui tässä vaiheessa turvautumaan myös ajoittain sääntöjen vastaisiin otteisiin; päätuomari Kalle Mäkinenvaroitti 22. minuutilla Kyle Curingaa, kun tämä repi prässissä onnistunutta Johannes Yli-Kokkoa. Saku Heiskanen laukoi seuranneen vapaapotkun vajaasta 30 metristä päin muuria. Heti perään Denis Cukicilla oli yllättävä ”kärkkäriyritys” 20 metriä maalista, mutta kikka meni vähän ohi KPV-maalin.

Puolen tunnin kohdalla vierasjoukkue alkoi saada vahvempaa otetta pelistä. Ensiksi joukkueella oli paha tuplatilanne; Kyle Curinga pääsi antamaan kulman jälkitilanteesta pahan keskityksen HJK-maalille. Kukaan ei oikein saanut hyvää osumaa pelivälineeseen, mutta kakkospalloon ehti Charalampos Chantzopoulos, jonka terävän tuikkauksen reilusta viidestä metristä Elmo Henriksson torjui erinomaisesti.

Vajaat viisi minuutti ennen avausjakson loppua vierasjoukkue siirtyi johtoon hienon hyökkäyksen seurauksena. Aktiivisesti koko pelin esiintynyt yhdysvaltalainen Kyle Curinga antoi keskikentältä hyvän syötön kotijoukkueen rangaistusalueen kaaren kohdalle vastaan liikkuneelle Kristian Andersenille. Vaikka nollanelosella oli tilanteessa selvä miesylivoma, Andersenin hieno jatko ensimmäisellä kosketuksella löysi Oke Akpovetan, joka pääsi murtautumaan boksin sisään. HJK-toppari Baba Mensah yritti turhaan estellä Akpovetaa, joka sai aikaiseksi rajun veden HJK-maalin etukulmaan. Osuma oli nigerialaiselle jo kauden kahdeksas 12 ottelussa.

Kotijoukkueelle tuli vielä yksi mahdollisuus tasoittaa ennen taukoa; Kalle Wallius sai syötön oikeaan laitaan, leikkasi keskelle ja ampui reilun 20 metrin päästä vasemmalla jalallaan. KPV-toppari Stanley Amuzie onnistui kuitenkin blokkaamaan hyvän laukauksen. Näin tauolle mentiin kokkolalaisten maalin johdossa.

Kumpikaan joukkue ei tehnyt vaihtoja tauolla. Vierasjoukkue tuli pukukopista iltavalaistulle kentälle määrätietoisempana kuin nollanelonen. KPV pyrki johtoasemassa pitämään palloa enemmän ja sitä kautta kontrolloimaan peliä. Nollanelosella oli muutama puolivaarallinen vastaisku; 54. minuutilla Samuel Anini pääsi etenemään hyvin vasemmalta. Taustalta mukaan nousi Agon Sadiku, jonka Anini löysi takaviistosta boksin sisältä. KPV-puolustajat ahdistivat Sadikua kuitenkin niin hyvin, että tämä ei saanut pelivälinettä kunnolla haltuunsa.

56. minuutilla HJK-toppari Patrik Raitanen joutui rikkomaan niin pahasti, että päätuomari Mäkinen ”palkitsi” hänet kovaotteisesta taklauksesta varoituksella. Samalla Raitasen korttitili tuli täyteen, joten hän joutuu huilaamaan seuraavan JIPPO-ottelun.

Tunnin kohdalla vierailijat siirtyivät jo kahden maalin johtoon, kovan KPV-paineen jälkeen, kun nollanelosen puolustus joutui kahden peräkkäisen erikoistilanteen kanssa. KPV sai aluksi vapaapotkun vaarallisesta paikasta rangaistualueen kaaren tuntumasta, kun Denis Cukici rikkoi. Kristian Andersen laukoi vaarallisen yläsivukierteisen vapaapotkun, johon Elmo Henriksson venytti hienosti. Välittömästi seuranneesta tilanteesta tuli uusi sivuvapaapotku, josta HJK-puolustus ei sen sijaan selvinnyt. Tämänkin erikoistilanteen antoi Andersen. Peliväline tuli vaarallisesti etukulman alueelle: palloon ehti ensimmäisenä Kalle Wallius, jonka pusku nousi korkealle ilmaan. Kovassa ruuhkassa KPV-pelaaja sai ensimmäisenä jalkansa väliin kakkospalloon. Näin peliväline pomppasi maalivahdin alueen reunalle, jossa pelivälineen sai itselleen Juho Lehtirannan kautta Severi Kähkönen. Nopea tuikkaus ensimmäisellä kosketuksella; 0–2.

Päävalmentaja Mika Väyrynen teki välittömästi maalin jälkeen kaksi vaihtoa: varoitetun Patrik Raitasen tilalle tuli Väinö Vehkonen, ja Denis Cukicin keskikentällä korvasi Tommi Jäntti. Kotijoukkueen kavennusta ei tarvinnut odottaa kauan. Kalle Wallius löysi keskiviivan ylitettyään keskeltä Saku Heiskasen. Tämä käytti palloa Agon Sadiukulla KPV:n rangaistualueen reunalla, minkä jälkeen Sadiku löysi hyvällä syötöllä boksin sisään nousseen Walliuksen. Tämä laukoi kauniisti suoraan syötöstä 10–12 metristä pallon takakulmaan ohi KPV-vahti Sergey Lazarevin.

74. minuutilla Daniel Rökman tuli vielä Johannes Yli-Kokon tilalle. Rökman aloitti tarmokkaasti; heti ensimmäisessä tilanteessa hän eteni vauhdikkaasti oikealla laidalla ja löysi erinomaisella syötöllä maalin edessä vapaana olleen Kai Meriluodon. Tämä yritti nopeaa suoraa vetoa, mutta valitettavasti kova laukaus 5-6 metristä suuntautui yli maalin. Tämä jäi myös kotijoukkueen parhaaksi tasoitusyritykseksi. Vierasjoukkueen vaarallisin paikka lisätä johtoaan tuli 83. minuutilla, kun vaihdosta sisään tullut Santeri Mäkinen pääsi yksi läpi. Sijoitusyritys avopaikasta meni kuitenkin selvästi ohi. Kun lisämaaleja ei nähty, täysi pistepotti lähti Pohjanmaalle.

Voittajajoukkueesta voi erikseen mainita ex-HJK:n pelaajan Sebastian Mannströmin. 32-vuotias keskikenttäpelaaja oli aina pelattavissa ja edisti nopeilla, oivaltavilla syötöillään joukkueensa peliä hienosti.

Päävalmentaja Mika Väyrysen ei ottelun jälkeen selitellyt tappiota.

– Tässä tilanteessa valmentajan on turha puhua pelin kuvasta tai että joku tilanne meni niin tai näin. Meillä oli hyvä mahdollisuus saada pelistä hyvä tulos, mutta me emme olleet tarpeeksi hyviä vastustajan maalin lähellä. Toisaalta olimme pari kertaa heikkoja oman maalin edessä. KPV ansaisti voittonsa.

– Kolmessa viimeisessä pelissä kaikilla on mainio ikkuna antaa näyttöjä seuraavaa sopimusta ja kautta varten. Me lähdemme voittamaan myös loppuja pelejä normaalisti, Väyrynen lopetti.

HJK Klubi 04:n seuraavaa ottelu on sunnuntaina 10.10. klo 15.00 Joensuun Rantakylän kentällä JIPPOa vastaan.

HJK Klubi 04 vs KPV 1–2 (0–1)

41.   Oke Akpoveta 0–1

61.   Severi Köhkönen 0-2

65.   Kalle Wallius 1–2

HJK Klubi 04:n kokoonpano: Henriksson – Lehtiranta, Mensah, Raitanen (63. Vehkonen), Wallius – Cukici (63. Jäntti), Heiskanen, Sadiku – Anini Jr., Meriluoto, Yli-Kokko (74. Rökman)