David Ezehin painiharrastus päättyi lapsena kyyneliin – ensimmäinen viikko liigajoukkueen mukana loksautti leuat

David Ezeh on yksi oman ikäluokkansa lupaavimpia jalkapalloilijoita. Juuri 17 vuotta täyttäneen Ezehin ura on vasta alkumetreillä, mutta juuri nyt kaikki näyttää hyvältä. ”Dave” on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista.

Tähtiakatemia-juttusarjassa tuodaan tutuksi Klubin akatemian nykyisiä pelaajia sekä akatemian alumneja. Ensimmäisenä vuorossa on akatemian alumnipelaaja David Ezeh, 17, joka nousi talvella liigajoukkueen mukaan ja on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista.

Kaikki alkoi vähintäänkin yllättävän lajin parista. David Ezeh pelasi juniorivuotensa Gnistanissa ja HPS:ssa, mutta jalkapallo ei kuitenkaan ollut Davidin ensimmäinen harrastus. Hänen isänsä Sylvester Ezeh ohjasi nuoren Davidin hieman erikoisemman lajin pariin.

– Davidin ollessa päiväkodissa hän oli todella energinen lapsi ja viihtyi paljon ystäviensä kanssa. Päätimme, että hänelle täytyy löytää harrastus, joten laitoimme hänet harrastamaan painia.

– Harrastus ei kuitenkaan kestänyt kuutta kuukautta pidempää. Treeneihin lähdettiin muutaman kerran kyyneleet silmissä, sillä painiharrastus ei ollut hänen mieleensä, isä lisää naurahtaen.

Ensikosketuksen jalkapalloon David sai Puistolassa isänsä kanssa kentällä syötellen. Perheen muutto Oulunkylään sai Davidin aloittamaan jalkapalloharrastuksen Gnistanissa.

– Oulunkylään muutettua menimme kentälle syöttelemään Davidin kanssa. Ei kestänyt kauankaan, kun ryhmä poikia tuli kysymään meitä pelaamaan heidän kanssaan. Aluksi kieltäydyin, sillä halusin vain viettää aikaa poikani kanssa. David juoksi heti luokseni ja sanoi ”isä miksi sanoit heille ei? Pelataan yhdessä heidän kanssaan”.

– Pelasimme kahdestaan viittä poikaa vastaan ja voitimme. Voitto sai Davidin riemun partaalle ja tämän jälkeen joka kerta kun tulin töistä kotiin, hän huusi, että mennään pelaamaan jalkapalloa. Päätimme, että hänelle täytyy etsiä joukkue.  

Jalkapalloharrastuksen aloittamisen jälkeen vanhemmat kysyivät, miten Davidilla menee ja hän vastasi aina iloisena, että niin hyvin.

David kävi koulua musiikkiluokalla, minkä takia hän joutui jättämään jalkapallotreenejä väliin.

– Jalkapallotreenit ja musiikkitunnit osuivat usein päällekkäin, ja hänen äitinsä olisi halunnut Davidin menevän musiikkitunneille. He kinastelivat kotona usein treenivalinnoista ja kuulin Davidin sanovan, että jalkapallo merkitsee hänelle paljon enemmän.

– Urheilupainoitteiseen kouluun päästyään David päätti, että nyt on tullut aika panostaa vain jalkapalloon, Sylvester kertoo.

HJK:n talenttivalmentaja Aleksi Lalli on yksi valmentajista, joka on päässyt näkemään Davidia viime vuodet lähietäisyydeltä. Hän kuvailee Ezehiä luonnonlapsimaiseksi pelaajaksi, joka elää pallon kanssa olemisesta.

– Hän on taitava pallon kanssa ja pystyy tekemään sellaisia ”wow”-asioita, jotka pistävät yllättämään. ”Dave” omaa myös todella hyvät vaistot selviytyä erilaisista tilanteista ja pienistä tiloista.

– David on todella avoin ja iloinen persoona. Hän koittaa ottaa valmentajien neuvoista kiinni ja toteuttaa niitä. Hän on myös erittäin lahjakas ja kova treenaamaan, todella fokusoitunut jalkapalloon. Hänellä on tietynlainen mindset oppia ja kuunnella.

– Näitä kaikkia ominaisuuksia tietysti tarvitaan, koska ammattilaisuuden eteen hänenkin täytyy edelleen tehdä hurjasti töitä.

Ezeh tähtää huipulle.

Davidin isä kertoo pojan keskittyvän vain jalkapalloon. Viikonloppuisin David tulee treeneistä tai peleistä kotiin lepäämään, kun muut samanikäiset nuoret lähtevät ulos juhlimaan. Sylvester sanoo Davidin tähtäävän huipulle ja haluavansa kuuluvan parhaiden pelaajien joukkoon.

Davidin futisura jatkui 9-vuotiaana Helsingin Palloseurassa. Siirryttyään Gnistanista HPS:aan David siirtyi pelaamaan vuotta vanhempien kanssa.

– Muistan hänen ottelunsa Hopsissa PPJ:tä vastaan. Se päättyi 10–4, ja David teki kaikki kymmenen maalia. Eikä hän ollut edes maalintekijätyyppiä vaan enempi hyökkäävä keskikenttä, Sylvester kertoo.

Myös Lalli muistelee Ezehin otteluita, joista yksi pysäyttävä hetki on jäänyt mieleen C15-vaiheessa SM-lopputurnauksessa KäPaa vastaan. Ottelu oli Lallin mukaan hyvin tasainen, kunnes yksi rajaheitto muutti koko pelin.

– Rajaheitto heitettiin Davelle 20–30 metriin maalista. Hän suojasi hiukan palloa, minkä jälkeen pallo otti yhden pompun, ja seuraavalla kosketuksella hän ampui hirveän pommin takayläkulmaan. Maalin jälkeen kaikki katsoivat toisiaan ja sanoivat, että okei, tasainen matsi ratkesi sitten tuollaiseen maaliin. Lopulta matsi päättyi jotain 4–0, mutta peli ratkesi siihen Davidin maaliin, ja lopputurnauskin oli häneltä vakuuttava. Hän paukutti suuren määrän maaleja ja oli kyllä paras yksittäinen pelaaja siinä turnauksessa, Lalli kertoo.

Kova työ HJK:n akatemiassa on tuottanut tulosta.

Ezeh siirtyi HJK:hon ollessaan 13-vuotias. Hyvät otteet akatemiassa tuottivat tulosta ja kaksi vuotta myöhemmin David sai sopimuksen HJK Klubi 04:ään. Tällöin Ezeh asetti tavoitteekseen pelata Veikkausliigaa kahden vuoden sisällä.

– Siirto HJK:hon oli Davidille jännittävä paikka. Hän ei ollut niin onnellinen, koska joutui jättämään ystävät ja turvallisen ympäristön HPS:ssa. Sopeutuminen Klubiin tapahtui silti nopeasti, sillä David on hyvin rohkea ja menevä ihminen, isä kertoo.

Lalli muistelee Ezehin viime vuodenvaihdetta, jolloin hän oli ensimmäistä viikkoa liigajoukkueen mukana. Viikko päättyi alun vaikeuksien jälkeen onnistumisiin.

– Parit ensimmäiset treenit olivat hiukan vaikeat Davelle, ja Dave tulikin vähän puskista mukaan paikkaamaan muutamaa poissaoloa viikon ajaksi. Loppuviikosta Dave oli kuitenkin niin hyvä, että hän sai pitää harjoituspaikkansa joukkueessa ja taisi siinä Lukekin (Lucas Lingman) todeta, että onko tuo jätkä oikeasti 16-vuotias.

Lallin mukaan kehityskohteiden pääpaino on ollut viime aikoina rangaistusalueella toimiminen.

– Olemme työstäneet Daven kanssa varsinkin keskityksistä viimeistelyä sekä liikkumista boksissa.

Onnistumisia Ezehille on tullut talvikaudella muun muassa harjoitusotteluissa ja U17-maajoukkueen mukana EM-karsinnoissa, joissa hyökkääjä teki maalin Espanjaa vastaan. Lallin mukaan onnistumiset ovat selkeä palkinto kovasta harjoittelusta.

– Harjoitukset ovat tuottaneet hienosti tuloksia. Oikeastaan kaikki talvikauden maalit ovat tulleet keskityksistä, ja Dave on liikkunut boksissa todella taitavasti.

Sylvester kertoo poikansa voitontahdon olevan korkealla.

– David on ollut aina intohimoinen voittamiseen. Alusta asti hän päätti, ettei halua hävitä otteluita, ja kun he hävisivät, David otti sen itseensä.

– Uran alkupuolella David itki usein tappioiden jälkeen. Sanoin hänelle, että katso muita, itkevätkö he, joten miksi sinun pitäisi itkeä muidenkin puolesta? Jalkapallo on joukkuelaji. Et koskaan häviä, etkä voita yksin, Sylvester muistelee.

Ezehin matka on vasta alussa ja töitä on valtavasti edessä. Tavoite Veikkausliigassa pelaamisesta toteutui lauantaina Hakaa vastaan, kun Ezeh pääsi kentälle ottelun viimeisille minuuteille.

Nyt kun ensimmäinen tavoite on toteutunut, on aika asettaa uusia.

Tähtiakatemia: David Ezeh – 10 Nopeaa. Katso Daven vastaukset!

Teksti: HJK:n viestinnän harjoittelija Juuso Elola.