Liam Möller laitettiin maalivahdiksi tasoerojen pienentämiseksi

18-vuotias Liam Möller on hyökkäävä keskikenttäpelaaja, jonka liikkumista sekä kosketusta palloon kannattaa seurata tarkasti. Toukokuussa hän onnistui heti Veikkausliiga-debyytissään maalinteossa. Liam on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista.

Tähtiakatemia-juttusarjassa tuodaan tutuksi Klubin akatemian nykyisiä pelaajia sekä akatemian alumneja. Tällä kertaa vuorossa on HJK:hon 12-vuotiaana siirtynyt ja Veikkausliigassakin osunut Liam Möller, 18. Hän on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista.

Liam Möller on ollut HJK:ssa Akatemia-polulla 12-vuotiaasta, jolloin hän vaihtoi Espoon Palloseuran HJK:hon. Läheltä Möllerin jalkapallouraa on nähnyt Liamin isä Kim. Vaikka kotipaikkana onkin aina ollut Espoo, oli Liamilla aina selkeänä päämääränä nimenomaan HJK.

– Liam aloitti jalkapallon 5-vuotiaana Espoon Palloseurassa. Hän on tykännyt pienestä pitäen potkia palloa, käytännössä siitä asti, kun on oppinut kävelemään eli noin 9 kuukauden ikäisenä. Hankimme Liamille pihalle muutaman maalin, joihin pystyi potkimaan. Todella nopeasti kuitenkin huomasimme, että pojan on päästävä harjoittelemaan joukkueen kanssa, muistelee Kim Möller. 

Liam oli jo nuorena poikkeuksellisen taitava pallon kanssa, ja kosketus palloon oli timanttinen. Välillä hänet laitettiin junioreissa maaliin, jotta tasoerot eivät olisi kentällä niin suuret. Se ei kuitenkaan Liamia estänyt, vaan hän saattoi maalivahtinakin taiteilla koko kentän läpi ja tehdä maalin.

– Liam siirtyi noin 10-vuotiaana vuotta vanhempien joukkueeseen, vaikka oli muita päätä lyhyempi. Heti ensimmäisessä ottelussaan hän teki hattutempun. Yksi maali kyseisestä pelistä on jäänyt omaan mieleen. Liam sai pallon haltuunsa keskikentällä ja laukoi pomppivasta pallosta vastassa olleen maalivahdin yli maalin. Valmentaja (ja HJK:n viime vuosien huoltaja) Bobi (Boris Wistuba-Marino) sanoi ottelun jälkeen Liamille: ”You are hired”, muistelee Kim. 

Liam Möllerin kosketus palloon on ollut pienestä pitäen samettinen.

Vuoden 2014 jalkapallon MM-kisat oli Liamille iso käännekohta. Niitä seurattiin aktiivisesti kesämökillä. 

– Kaikkia hienoja maaleja ja harhautuksia piti mennä heti ulos nurmelle harjoittelemaan Neymarin pelipaita päällä. Pikkuveli Eames oli maalissa ja isosisko Tindra vastustajana. Nykyään toki Neymarin paita on vaihtunut Messin paitaan.

– Jalkapallokortit olivat jossain vaiheessa todella iso juttu, ja niitä piti saada jatkuvasti lisää. Kerran menin lupaamaan ennen otteluita, että hän saa jokaisesta tehdystä maalista uuden korttipakan. No, kahdesta ottelusta hinnaksi tuli lopulta 18 korttipakkaa, naurahtaa Kim.

Ensi kaudeksi HJK Klubi 04:n päävalmentajan paikalle siirtyvä Aleksi Lalli on seurannut Liamia läheltä jo pitkään. Lalli saapui HJK:n organisaatioon vuonna 2017, ja sen jälkeen hän on ollut Liamin valmentajana käytännössä joka kaudella.

– C14, C15, B-juniorit, Klubi 04 ja toki liigajoukkueessakin. Näissä kaikissa olen Liamia päässyt valmentamaan.

– Liam on ominaisuuksiltaan todella mielenkiintoinen pelaaja. Hän on koordinatiivisesti todella taitava; pystyy mukauttamaan omaa liikkumistaan juuri siihen, mitä pelissä tapahtuu. Hän pystyy kuljettamaan vauhdilla isoihin tiloihin, mutta myös pienessä tilassa pallonhallinta onnistuu loistavalla tasolla. Liam on todella taitava kääntymään ja pääsemään irti vastustajasta pallon kanssa, Lalli kuvailee.

HJK Klubi 04:n ensi kauden päävalmentaja Aleksi Lallin mukaan Möller on ottanut tällä kaudella suurempaa vastuuta.

Lalli muistelee kauden 2021 loppua, kun B-junioreiden SM-sarjassa Liam teki voittomaalit kärkijoukkueiden KäPan ja Hongan verkkoon. Tuolloin oli havaittavissa tiettyä vastuun ottamista ja ratkaisijan roolia. Se on jatkunut myös vuonna 2023.

– Tällä kaudella Liam on ansainnut itselleen entistäkin suuremman roolin. Hän on ottanut valtavan askeleen sitä kohti, että pystyy olemaan peleissä johtavassa ja ratkaisevassa roolissa. Tästä hyvänä esimerkkinä Uefa Youth Leaguen ensimmäinen ottelupari Malmöä vastaan, kertoo Lalli.

Veikkausliigassa Möller kellotti tällä kaudella ensimmäiset minuuttinsa. Hän tuli Kotkassa vaihdosta sisään vajaat 10 minuuttia ennen loppua ja viimeisteli maalin heti ensimmäisellä kosketuksellaan.

On selvää, että Liamin unelmat jalkapallon suhteen ovat Euroopan huippusarjoissa. Sen eteen on tehty jo nyt paljon töitä, ja omalla ajalla on oltu jatkuvasti pallon kanssa tekemisissä. 

– Liamille joukkueharjoittelu ei riittänyt, ja hän päätyikin Espoonlahdessa Proskillsin Sunnyn yksilövalmennukseen 10–12 vuoden iässä. Sunnylla oli tapana sanoa harjoituksissa ”ammattipelaaja”, jos teki jonkun hienon tai onnistuneen suorituksen. Tämä saattoi olla nimenomaan se kipinä, jolloin Liam alkoi miettiä, että jalkapallosta olisi oikeasti mahdollista tulla hänen ammattinsa, kertoo Kim.

Möller teki heti ensimmäisellä kosketuksellaan maalin Veikkausliiga-debyytissään KTP:ta vastaan. Kuva: Mira Lönnqvist.

Tekis eli Espoonlahden jalkapallokenttä oli Liamille tietynlainen turvapaikka, jossa hän on nuorena paljon harjoitellut ja viettänyt aikaa kavereidensa kanssa. (Mainittakoon, että myös HJK:n toiselle lupaukselle, Möllerin lukiokaverille Oliver Petterssonille, Espoonlahti on ollut kotikenttä.)

Nykyään jalkapallokentän lisäksi Möllerin aikaa kuluu golfkentällä. Uudehkossa harrastuksessa tulevat hyvin esille myös Liamin luonteenpiirteet.

– Kärsivällisyys, rauhallisuus, kilpailuhenkisyys ja määrätietoisuus ovat olleet avuksi golfissa. Liam onkin kehittynyt nopeasti uudessa harrastuksessaan. Golf on hyvää vastapainoa jalkapallolle ja samalla pystyy tapaamaan myös kavereita, toteaa Kim.

Kysyttäessä Lallilta, mikä on erottanut Liamin muista, on vastaus selvä.

– Liamin pallonkäsittely ja liikkuminen ovat aina olleet silmiinpistävän hyvällä tasolla verrattuna muihin.

Näitä ominaisuuksia kannattaa siis seurata Möllerin pelaamisessa, kun HJK kohtaa UEFA Youth Leaguen toisella kierroksella FC Nantesin tänään keskiviikkona klo 18.30 Bolt Arenalla. Ensimmäinen osaottelu päättyi yli 12 000 katsojan edessä ranskalaisten 1–0-kotivoittoon, mutta ottelupari on vielä täysin auki. 

Teksti ja artikkelikuvat: HJK:n viestinnän harjoittelija Aaro Pohjanmaa.