Matias Ritari viihtyi kentällä tarvittaessa pimeässäkin

18-vuotias Matias Ritari on valmentajan luottopelaaja, joka on yksi eniten minuutteja kerännyt HJK Klubi 04:n pelaaja. Ritari myös teki debyyttinsä kesällä U19-maajoukkueessa. ”Mattu” on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista.

Tähtiakatemia-juttusarjassa tuodaan tutuksi Klubin akatemian nykyisiä pelaajia sekä akatemian alumneja. Tällä kertaa vuorossa on Kakkosessa isossa roolissa pelannut sekä U-19 maajoukkueeseen tänä vuonna valittu Matias Ritari, 18. Hän on yksi Academic Workin Tähtiakatemia- pelaajista.

Matias Ritari eli tuttavallisemmin Mattu on käynyt läpi käytännössä koko HJK:n junioriputken. Hän kipparoi HJK:n B-juniorit viime kaudella Suomen mestaruuteen ja on ollut koko tämän kauden ajan vakiokasvo avauskokoonpanossa HJK Klubi 04:n paidassa Kakkosessa.

Nyt Ritarilla on meneillään yksi uransa toistaiseksi isoimmista viikoista, kun keskiviikkona vastaan tulee UEFA Youth Leaguen karsinnoissa Malmö ja sunnuntaina Ykkösen nousukarsinnoissa TamU.

Pitkä matka on kuljettu tähän hetkeen siitä, kun 12 vuotta sitten jalkapallon pariin päädyttiin. 

– Keväällä 2011 jalkapalloharrastus sai alkunsa, kun 5-vuotiaana Matias halusi joukkueeseen mukaan. Päiväkotikaverien houkuttelemana Matias lähti PPJ:n treeneissä käymään. Siellä ei ehditty kauaa olemaan, kunnes kuultiin, että HJK Töölö 05 -joukkuetta oltiin perustamassa. Matias halusi enemmän HJK:n toimintaan mukaan, joten siitä Klubi-ura lähti käyntiin. Muutama vuosi kului kaupunginosajoukkueessa. Kun Akatemia-joukkue perustettiin, valittiin Matias sinne. Sillä tiellä tässä ollaan edelleen, muistelee Matiaksen isä Timo.

Matias on kolmesta lapsesta keskimmäinen, häneltä löytyy pari vuotta vanhempi isoveli sekä seitsemän vuotta nuorempi pikkuveli.

– Isoveljen kanssa oli nuorempana kovia vääntöjä eri lajeissa, muun muassa lätkässä, sählyssä ja fudiksessa. Puhuttiin ”kunnon peleistä” ja ne ovat jääneet kaikkien mieleen vielä tänäkin päivänä. Niissä sain olla sitten maalivahtina, erotuomarina tai joskus jopa lääkintämiehenä, naurahtaa Timo.

Matias Ritari on valmentajan luottopelaaja.

Timoa kuunnellessa tulee jatkuvasti esille Matiaksen periksiantamattomuus. Ainakin osittain se kumpuaa nuoruudesta, kun isoveli oli aina voitettava lajissa kuin lajissa. Väinämöisen eli Väiskin kenttä tuli Matiakselle jo nuorena tutuksi, ja usein häntä jouduttiinkin houkuttelemaan sieltä kotiin syömään tai nukkumaan. 

– Muistan, kun oltiin joskus Väiskin kentällä ja 6-vuotias Matias sai päähänsä, että nyt täytyy saada pomputeltua 20 kertaa vuorojaloilla palloa ennen kuin voidaan lähteä kotiin. Se oli syysiltoja, ja alkoi hämärtymään. Väinämöisenkadun ja Sammonkadun kulmassa katulamput antoivat kentän kulmaan sen verran valoa, että siinä sai lopulta tehtyä onnistuneen suorituksen.

– Kentältä ei voinut ikinä lähteä ennen kuin oli saanut jonkun onnistuneen suorituksen aikaiseksi. Huonoon tai epäonnistuneeseen suoritukseen ei vaan voinut lopettaa, oli se sitten mikä tahansa leikki, peli tai kisa. 

Väiskin kentällä pelatut lukuisat pelit lähikorttelien nuorten kanssa ovat varmasti yksi syy, mistä juontaa juurensa poikkeuksellisen hyvä pelikäsitys. HJK:n akatemiavalmentaja Kari Naakka valmensi Matiasta C14-15 ikäluokissa sekä viime kaudella Suomen mestaruuden voittanutta B-junioreiden joukkuetta, jonka kapteenina Ritari toimi. 

– Mattulla on ihan poikkeuksellisen hyvä peliäly ja käsitys jalkapallosta. Hän oli minulla kapteenina ja on sellainen pelaaja, jota en olisi siinä kyseisessä sarjassa vaihtanut kehenkään. Matias tekee ympärillä olevista parempia ja on sellainen valmentajan luottopelaaja. Yritin oikein miettiä, milloin olisin nähnyt Matiakselta huonon pelin, mutta sellaista ei tullut mieleen, kertoo Naakka. 

Ritarilla on edessään kaksi isoa ottelua. Ensin Malmö Youth Leaguessa ja sitten TamU Ykkösen nousukarsinnassa.

Kehut eivät hetkessä lopu, kun Naakalta kysyy Matiaksesta pelaajana. Ritari onkin murtautunut tällä kaudella HJK Klubi 04:n avauskokoonpanon vakiokasvoksi, eli hyppy miesten peleihin on sujunut mallikkaasti.

– Tason huomaa erityisesti silloin, jos Mattu puuttuu jostain pelistä. Sen huomaa heti, että vaikutus joukkueeseen on todella iso. Erittäin keskittynyt ja motivoitunut pelaaja, joka treenaa paljon. Johtaa joukkuetta nimenomaan esimerkillään ja on todella vaatimaton kaveri, kertoo Naakka.

Isä-Timo mainitsee vanhempien kuuluisan kolmen K:n pätevän heidän perheessään: ”kannusta, kustanna ja kuljeta”. 

– Itse olen tykännyt sanoa, että pyrkii ennemmin onnistumisen ja ilon riemuun kuin pelkää epäonnistumista. Aina on tärkeää muistaa pitää hauskaa ja yrittää, sitä kautta saa hyviä tuntemuksia ja onnistumisen iloja, kiteyttää Timo loistavasti.

– Matias harrasti pienempänä myös jääkiekkoa. Jalkapallotreenit menivät kuitenkin aina kaiken edelle, oli kyse sitten jääkiekkotreeneistä tai jostain muista menoista.

Timo uskoo, että Matias on oppinut kurinalaisuutta sekä järjestelmällisyyttä jalkapallon kautta. Kouluhommia on joutunut hoitamaan välillä itsenäisesti, kun pelihommat ovat painaneet päälle. 

Ritari on pelannut isossa roolissa HJK Klubi 04:n keskikentällä.

Kun Kari Naakalta kysyy, mikä on erottanut Matiaksen muista, tulee vastaus kuin apteekin hyllyltä.

– Pelikäsitys.

– Jos joku nuori keskikenttäpelaaja haluaa ottaa mallia jostain pelaajasta, on Matias sellainen. Kannattaa seurata miten hän liikkuu, on pelattavana ja tunnistaa tilanteet ja kaiken lisäksi puolustaa tunnollisesti. Siinä on loistava malli monelle nuorelle pelaajalle, kehuu Naakka.

Seuraava mahdollisuus seurata tätä lupaavaa keskikenttäpelaajaa tulee nopeasti, kun keskiviikkona 25.10. pelataan UEFA Youth Leaguen (nuorten Mestarien liiga) karsintojen toinen osaottelu. Bolt Arenalla klo 19.00 alkavassa ottelussa Klubi kohtaa Malmön. Ensimmäinen osaottelu päättyi helsinkiläisten historialliseen voittoon maalein 4–1.

Sunnuntaina 29.10. pelataan heti seuraava tärkeä kamppailu. HJK Klubi 04 kohtaa Boltilla Ykkösen nousukarsintojen toisessa osaottelussa Tampere Unitedin. Ritarin voidaan odottaa olevan tositoimissa myös silloin. Avausosassa Matias iski nollanelosen ainokaisen, kun TamU vei ensimmäisen osaottelun maalein 2–1. 

– Kyllä Matias on sen itsekin sanonut, että suurin tavoite ja unelma olisi pelata ulkomailla, kertoo Timo.

Kannattaa seurata, miten tämän loistavan pelikäsityksen ja kovan työmoraalin omaavan keskikenttäpelaajan matka kohti ulkomaita jatkuu. 

Teksti ja kuvat: HJK:n viestinnän harjoittelija Aaro Pohjanmaa.