Stanislav Baranovin ensikokemus jalkapallosta ei ollut onnistunut

Keväällä 18-vuotta täyttänyt Stanislav Baranov siirtyi 12-vuotiaana Klubiin ja on siitä lähtien kulkenut määrätietoisesti kohti edustusjoukkuetta. ”Stani” on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista. 

Stanislav Baranov on yksi Academic Workin Tähtiakatemia-pelaajista.

Tähtiakatemia-juttusarjassa tuodaan tutuksi Klubin akatemian nykyisiä pelaajia sekä akatemian alumneja. Tällä kertaa vuorossa on Kakkosessa maaleja tehtaillut Stanislav Baranov, 18, joka teki juuri jatkosopimuksen HJK:n kanssa. Baranov on yksi Academic Workin Tähtiakatemia- pelaajista.

Stanislav Baranovin eli tuttavallisemmin Stani jalkapalloharrastus ei lähtenyt liikkeelle ihan perinteisimmällä mahdollisella tavalla. 5-vuotiaana hän kävi kerran kokeilemassa futista paikallisessa jalkapallokerhossa, ja kertaan se myös sillä erää jäi.

– Stani halusi kokeilla jalkapalloa, ja saavuimme innokkaina Vuosaaren kentälle. Paikalla oli paljon ihmisiä; lapsia, vanhempia sekä valmentajia. Treenit alkoivat, ja kenttä oli täynnä palloja. Stani valikoi yhden tietyn pallon ja touhusi sen kanssa omiaan koko treenien ajan. Hän ei kuunnellut ollenkaan valmentajien ohjeita. Hän vain keskittyi omaan juttuunsa erikseen ja yksin, muistelee Stanislavin äiti Daria.

Daria päätteli ensikokemuksen pohjalta, ettei jalkapallo tule olemaan välttämättä Stanin juttu. Niinpä poika päätyi myöhemmin tenniksen pariin. Laji kulki ja Stani pärjäsi hyvin. Kaikki olivat tyytyväisiä, että liikunnalliselle pojalle oli löytynyt mieluinen harrastus.

Energinen ja vilkas Stani oli todella kiinnostunut liikunnasta. Daria on harrastanut yleisurheilua ja uintia. Stanin isä harrasti nuorena jalkapalloa. Myös isoisä oli liikunnanopettaja, joten kiinnostus liikuntaan on varmasti ainakin osittain periytynyt. 

”Stani” kokeili ensimmäisen kerran futista jo 5-vuotiaana, mutta aloitti lajin lopulta 8-vuotiaana Konnussa.

Jalkapallon suhteen kaikki muuttui Stanin ollessa kahdeksanvuotias. Äiti huomasi Stanin viihtyvän kesällä jatkuvasti jalkapallokentällä kavereidensa kanssa. Lopulta Stanin futisura alkoi 8-vuotiaana Konnussa.

– Olin hieman pettynyt aluksi, kun hän halusi lopettaa tenniksen. Varsinkin kun aikaisempi futiskokemus oli ollut sen verran negatiivinen. Stani halusi kuitenkin niin kovasti jalkapallon pariin, ettei muuta vaihtoehtoa ollut, Daria kertoo.

– Stani oli jo nuorena todella nopea, ja pelipaikaksi valikoitui hyökkääjä. Hän halusi kuitenkin kokeilla myös maalivahdin paikkaa erässä turnauksessa. Isä eli innoissaan harrastuksessa mukana, ja Stanin ollessa maalivahtina, hän tsemppasi poikaansa maalin takana. Pelistä tuli kuitenkin iso tappio ja sen myötä itku. Maalivahdin paikka sai jäädä. Jatkossa hän pelasi vain kärjessä ja tekikin todella paljon maaleja, Daria muistelee.

Stani halusi jatkuvasti enemmän ja totesi äidilleen 12-vuotiaana, että jalkapallosta tulee hänen ammattinsa. Oli aika ottaa seuraava askel kohti tavoitetta. Kontu vaihtui pian HJK Akatemiaan.

– Tietenkään HJK:n Akatemiaan ei noin vain kävellä sisään. Stani kuitenkin kertoi minulle päättäväisenä, että olen ihan kohta siellä. Lopulta menikin vain muutama kuukausi, ja hän oli jo HJK Akatemian mukana.

Yläasteen Stani kävi Herttoniemen yläasteella jalkapalloluokalla. Koulun ja joukkueen treenit eivät kuitenkaan riittäneet tavoitteelliselle nuorelle. Stanilla oli jatkuva palo kehittyä entistä paremmaksi. Niinpä perhe hankki 13-vuotiaalle Stanille yksityisen valmentajan, Malachi Usherin, joka treenautti nuorukaista yhteensä noin neljän vuoden ajan.

– Malachi on tehnyt hienoa työtä niin henkisellä kuin totta kai fyysiselläkin puolella, Daria kiittelee. 

HJK:n akatemiavalmentaja Kari Naakka valmensi vastuuvalmentajan roolissa 14–15 vuoden iässä Stanislavia. Naakka oli mukana myös B-junioreiden valmennustiimissä viime kaudella, kun HJK voitti Suomen mestaruuden.

– Stani oli isossa roolissa viime kaudella, kun voitimme Suomen mestaruuden. Hän on todella positiivinen kaveri, mutta vaatii myös itseltään paljon. Voitontahto ja kilpailullisuus ovat silmiinpistävää. Harjoituksissa esimerkiksi loppupelit on aina voitettava, kertoo Naakka. 

Nopeus on ollut Stanin vahvuus juniorista lähtien, eikä se ole muuttunut tähän päivään mennessä.

– Stani omaa poikkeukselliset nopeusominaisuudet, hän on erittäin räjähtävä pelaaja. Tästä hyvänä osoituksena se, että hän pääsi kesällä U18-maajoukkueen mukaan näyttämään taitojaan ja onnistui heti maalinteossakin, Naakka kertoo. 

– Hän on tehnyt vuosien varrella sellaisia suorituksia, joita en ole todellakaan osannut odottaa. Kentän laidalla on tullut ihmeteltyä, että ”wau, kaveri pystyy tuollaistakin tekemään”.

Baranov on tehnyt tällä kaudella Kakkosessa kahdeksan maalia.

Vastuullisuus ja sinnikkyys ovat tulleet Stanille jalkapallon parista. Nämä vahvat piirteet eivät aina olleet avuksi, kun Stani opetti nuorena lajitaitoja pikkusisko Aleksandralle.

– Aleksandra harrasti pienempänä myös jalkapalloa. Sisarukset kävivät joskus yhdessä harjoittelemassa, ja Stani oli valmentajana siskolleen. Stani oli kuitenkin niin vaativa, ettei Aleksandra pitänyt siitä. Aleksandran mukaan Stani oli liian vakava, ja että hänen omat valmentajansa olivat parempia, Daria naurahtaa. 

Stanislavin on erottanut aina muista yhdistelmä nopeutta, fyysisyyttä sekä taitoa pallon kanssa. Vaikka Naakka ei enää tällä kaudella ole Stania valmentanut, on hän ehtinyt seuraamaan otteita katsomon puolelta.

– Stani on pelannut vahvan kauden. Hän on tehnyt kivasti maaleja ja luonut paljon paikkoja. Sopeutuminen miesten peleihin on tapahtunut todella nopeasti, mikä tietenkin on hyvä asia tulevaisuutta ajatellen.

Baranov kuuluu HJK Youth -joukkueeseen, joka kohtaa Malmön UEFA Youth Leaguessa. Kuva: Mira Lönnqvist.

Kun Stani 12-vuotiaana kertoi äidilleen jalkapallosta tulevan hänen ammattinsa, toppuutteli Daria haaveita. 

– Ajattelin, että Stani päätyy johonkin perinteisempään ammattiin. Jalkapallon tiellä ollaan kuitenkin edelleen ja toivottavasti pitkään jatkossakin. Varmasti Stanin suurin unelma on olla aivan maailman kärkitasoa.

Seuraava tietynlainen virstanpylväs tulee pian, sillä Stani pääsee mittaamaan tasoaan UEFA Youth Leaguen (nuorten Mestarien liiga) karsinnoissa. HJK kohtaa Malmön keskiviikkona 4.10. vieraskentällä, ja kotipeli on vuorossa 25.10.

Matka on vasta alussa, mutta tämä voitontahtoinen ja nopea hyökkääjä on oikealla polulla kohti tavoitettaan eli jalkapalloammattilaisuutta. 

Teksti ja kuvat: HJK:n viestinnän harjoittelija Aaro Pohjanmaa.