Lahdesta tuliaisiksi kolme pistettä

David Brownen aikainen maali ratkaisi HJK:lle tärkeän voiton. – Toni Koskela: ”Kaiken kaikkiaan erinomainen suoritus pelaajilta.”

David Browne - HJK Helsinki. Photo: © Jussi Eskola
David Browne

FC Lahti vs HJK 0-1

HJK aloitti tärkeän kolmen pelin viikkonsa kohtaamalla vieraissa Veikkausliigassa neljäntenä majailevan FC Lahden.

HJK:n avauksessa oli jälleen hieman rotaatiota. Pelikuntoon tervehtynyt Santeri Väänänen nousi avaukseen, kuten tekivät myös muun muassa Kevin Benissan, Bubacar, sekä Anthony Olusanya.

Ottelu lähti vauhdikkaasti käyntiin ja avausmaali nähtiin jo seitsemännellä peliminuutilla. Roope Riski prässäsi FC Lahden puolustusta ja onnistui riistämään pallon itselleen. Puolittaiseen läpiajoon karannut Riski väläytti oivallista pelisilmäänsä, ja syötti pallon vielä keskustaan täysin vapaana olleelle David Brownelle, joka sijoitti pelivälineen varmuudella alakulmaan.

HJK jatkoi täysosuman jälkeen väkevää tekemistä ja lahtelaisilla oli vaikeuksia pelinavaamisessa kovan prässin alla. Roope Riski pääsi ampumaan kahdesti peräkkäin boksin oikealta reunalta, mutta molemmilla kerroilla laukaus painui etukulmasta leveäksi.

Pelin tempo laski selkeästi ensimmäisen nelivitosen edetessä, mutta tapahtumat pysyivät kuitenkin Klubin kontrollissa. Lahti pyrki iskemään HJK:n boksiin keskityspalloin, mutta kerta toisensa jälkeen Daniel O’Shaughnessy ja Valtteri Moren katkoivat isäntien yritykset.

HJK oli pakotettu tekemään ensimmäisen vaihtonsa kymmenen minuuttia ennen taukoa, kun Benissan joutui jättämään kentän. Tilalle laitapakin tontille tuli Luis Murillo.

Klubi oli lähellä tuplata johtonsa vielä ennen taukoa, mutta Jairin antamasta kulmasta puskemaan päässyt Matti Peltola ohjasi pallon niukasti ohi Antonio Regueron vartioiman maalin.

Kotijoukkue FC Lahti loi puolestaan lopussa kovan paineen Klubin päätyyn, ja Chinedu Geoffrey tykitti pallon kertaalleen ylärimaan. Lisäosumia ei avausjaksolla kuitenkaan nähty ja tauolle siirryttiin HJK:n maalin johdossa.

HJK teki tauolla toisen vaihtonsa, kun avausjakson lopulla todella kovan tällin saanut Olusanya otettiin sivuun, ja tilalle tuli Casper Terho.

Terho tuli väkevästi sisään ja vapautti välittömästi Peltolan boksissa. Peltola haki vielä maalinedustalta Riskiä, mutta Timi Lahti katkaisi syötön viime tingassa.

Kotijoukkue otti pallonhallinnan itselleen, mutta Klubin muodostelman sisään ei ollut mitään asiaa helsinkiläisten puolustaessa tiiviisti kollektiivina. Lahden nostaessa pakkaansa ylös aukesi Klubille myös paikkoja iskeä nopeasti vastaan, mutta ratkaisevat syötöt eivät aivan osuneet kohdilleen.

Reilun tunnin pelin jälkeen HJK suoritti tuplavaihdon, kun Riku Riski ja Filip Valenčič korvasivat Jairin, sekä Roope Riskin kentällä. Valenčič oli välittömästi luomassa tekopaikkaa Brownelle, jonka laukaus painui kuitenkin karkeasti maalin yli.

Muutama minuutti edellisten vaihtojen jälkeen Tim Sparv vaihdettiin Peltolan tilalle.

Brownelle aukesi 68. minuutilla erinomainen sauma tuplata Klubin johto, kun Terho vapautti maalintekijän nokikkain Regueron kanssa. Kokenut espanjalainen onnistui kuitenkin torjumaan Brownen yrityksen oikea-aikaisen vastaantulon myötä.

Lahti haki tasoitusta loppua kohden, mutta HJK:lla ei ollut mitään hätää johtoa suojatessaan. Lahti haki edelleen paikkoja keskityksillä, mutta Hugo Kedon vartioimaa maalia kotijoukkue ei kyennyt uhkaamaan.

HJK pelasi loppuvihellykseen saakka viisaasti ja kolmen pelin viikko lähti käyntiin voitolla Brownen osuman jäädessä illan ainoaksi.

– Aloitettiin peli todella hyvin ja oltiin ensimmäiset puolituntia täysin ylivoimaisia, jonka jälkeen oltaisiin voitu johtaa useammalla maalilla, kertoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela ottelun jälkeen.

– Sen jälkeen Lahti pääsi peliin mukaan, kun jouduttiin Kevinin [Kouassivi-Benissan] loukkaantumisen myötä organisoimaan peli uusiksi, ja sai parista erikoistilanteesta sekä kentän spesiaalista painetta.

– Tänään jouduimme tekemään kolme pakotettua vaihtoa, joka on harvinaista ja nostaa joukkueen suorituksen arvoa. Tapa, jolla näistä pari tuli tietysti harmittaa. Yksi menee kentän piikkiin, joka oli täysi katastrofi. On käsittämättöntä, että  kenttä on noin huono ja siitä tehdään vielä vaarallisempi jättämällä se kastelematta, vaikka ymmärtääkseni sellainen sääntö Veikkausliigan katalogista löytyy. Toinen pakotettu vaihto taas johtui täysin holtittomasta ja vastuuttomasta taklauksesta, josta saatu keltainen kortti suhteessa muihin pelissä jaettuihin varoituksiin tuntuu kevyeltä rangaistukselta.

– Kaiken kaikkiaan erinomainen suoritus pelaajilta. Toisella jaksolla muutosten myötä meidän hyökkäyspelaaminen jouduttiin organisoimaan moneen kertaan uusiksi. Puolustimme kuitenkin erinomaisesti eikä lahdella ollut paikkaakaan. Meillä taas oli pari laukausta 5m ja muutama muu tilanne, josta pelin olisi voinut naulata.

HJK pelaa seuraavan kerran torstaina 26.8., kun vuorossa on UEFA Europa Leaguen playoff-vaiheen toinen osaottelu turkkilaista Fenerbahçea vastaan. Ottelu alkaa Bolt Arenalla kello 19:00. Aluehallintoviranomaisen rajoitusten mukaisesti terveysturvallisen ottelutapahtuman takaamiseksi otteluun myyntiin laitetut liput on jo loppuunmyyty, mutta HJK TV näyttää ottelun suorana lähetyksenä.

FC Lahti vs HJK 0-1 (0-1)

8′ Browne 0-1

HJK:n kokoonpano: Keto – Peltola (67. Sparv), O’Shaughnessy (C), Moren, Benissan (35. Murillo) – Bubacar, Jair (61. Ri Riski), Väänänen – Browne, Ro Riski (61. Valenčič), Olusanya (46. Terho)