Liigacupin finaali lauantaina klo 15 – Boltilla vastassa AC Oulu

Ottelu toimii Klubin kenraaliharjoituksena keskiviikkona alkavaan Veikkausliigaan. Klubi on juhlinut Liigacupissa viimeksi 2015. Joukkueen loukkaantumistilanne on paranemaan päin.

HJK viimeisteli kuvioitaan perjantaina Bolt Arenalla.

HJK vs AC Oulu
La 1.4.2023 klo 15:00
Liigacup – Bolt Arena

Lauantaina pelataan kauden ensimmäisestä pytystä, kun Liigacupin finaalissa HJK:n vastustajaksi saapuu AC Oulu. Rahaa tai europelipaikkaa voittajalle ei ole luvassa, eikä palkintokaan ole varsinainen pysti, vaan Sami Hyypiä Trophy -nimeä kantava lautanen. Se on ollut Klubin hallussa viimeksi vuonna 2015, jolloin Rovaniemellä pelatussa finaalissa RoPS kaatui lukemin 2–0 Robin Lodin ja Mike Havenaarin maaleilla.

Liigacupin finaali on samalla HJK:n kenraaliharjoitus ensi viikolla alkavaan Veikkausliigaan. Kotimaan pääsarja potkaistaan käyntiin keskiviikkona 5. huhtikuuta, ja Klubi isännöi avauskierroksella FC Honkaa.

– Huominen on meille harjoituskauden viimeinen ottelu, ja osalla pelaajista on hieman pidempi tauko peleistä maajoukkuetauon jäljiltä. Haluamme luonnollisesti voittaa pelin ja saada sopivan määrän peliaikaa mahdollisimman laajalle ryhmälle, kommentoi HJK:n päävalmentaja Toni Koskela.

HJK:n pelaajatilanne on paranemaan päin. Lucas Lingman, Santeri Hostikka ja Topi Keskinen ovat jälleen valmennuksen käytettävissä. Kesäkuusta asti asti sivussa ollut Valtteri Moren on nyt osallistunut täysipainoisesti joukkueharjoituksiin parin viikon ajan.

Pitkäaikaispotilaat Roope Riski, Miska Ylitolva ja Kevin Kouassivi-Benissan ovat lauantaina poissa kokoonpanosta, samoin Aapo Halme, joka loukkaantui KuPS-välierässä. Halme on sivussa useamman viikon. Aleksi Paananen lähestyy pelikuntoa mutta on varmuuden vuoksi vielä lauantaina sivussa. Kai Meriluoto puolestaan huilaa huomenna Pikkuhuuhkaja-reissun jäljiltä.

Lautanen on jaossa lauantaina.

Lauantain ottelu on säännöiltään hieman muista Liigacup-otteluista poikkeava, sillä vaihtojen maksimimäärä on rajattu viiteen – aiemmissa otteluissa on totuttu näkemään seitsemän vaihtoa. Jatkoaikaa ei pelata, vaan mahdollisessa tasatilanteessa ratkaisu haetaan suoraan rangaistuspotkukilpailusta. Lisäksi loppuottelu on Veikkausliigan määräyksestä ”neutraali”, joten kuuluttamosta ei ole luvassa Klubin maalilaulua tai maalintekijöiden hehkutuksia.

Vaikka HJK on ollut perinteisesti vahva kotikentällään, yksikään Klubin historian viidestä Liigacupin voitosta ei ole ratkennut Töölön jalkapallostadionilla. Kahdeksan kertaa historiassaan finaaliin selvinnyt HJK on pelannut yhden finaalin, vuonna 2012, nykyään Bolt Arenana tunnetulla näyttämöllä, mutta tuolloin TPS vei voiton mukanaan rangaistuspotkukilpailun päätteeksi.

Pyydämme otteluun saapuvia katsojia huomioimaan, että Töölössä pelataan viikonloppuna HJK:n järjestämä suuri Play Like A Girl -turnaus. Bolt Arenan ympäristössä liikkuu siten satoja pikkujunioreita tukijoukkoineen, joten parkkipaikat ovat normaaliakin tiukemmassa.

Klubin tie finaaliin

HJK aloitti Liigacup-taipaleensa tammikuun lopussa, ja ensimmäiset kolme ottelua IFK Mariehamnia, FC Lahtea ja FC Honkaa sujuivat näytöstyyliin: kaikki ottelut päättyivät Klubin selvään voittoon, ja maalieroksi muodostui suorastaan ylivoimainen 12–2. Pelaajista kenties suurimman huomion kiinnitti Mikkelistä hankittu Topi Keskinen, joka laukoi peräti neljä maalia FC Lahden verkkoon, ja nuorukainen johtaakin Liigacupin maalitilastoa yhdessä AC Oulun Ashley Coffeyn kanssa.

Helmikuussa HJK kärsi ensimmäisen – ja toistaiseksi ainoan – Liigacup-tappionsa, kun Turkuun lähetetty erittäin reservipitoinen miehistö hävisi Jarkko Wissin johtamalle FC Interille selvin 0–4-lukemin. Viimeisessä lohkovaiheen ottelussa sarjanousija KTP tarjosi Klubille erittäin hyvän vastuksen, mutta HJK ei ollut yllätettävissä, vaan täysi pistepotti matkasi Arto Tolsa Areenalta Töölöön.

Lohkojen parhaat etenivät suoraan välieriin, joissa Klubi sai vastaansa rakkaan kilpakumppaninsa, Kuopion Palloseuran. Ottelu oli 90-minuuttisen jälkeen Klubin hallinnasta huolimatta 1–1-tasatilanteessa, joten paremmuus ratkottiin rangaistuspotkukilpailussa. Sankariksi nousi Georgios Kanellopoulos, joka pussitti oman rankkarinsa ja sekoitti sen jälkeen KuPSin Jaakko Oksasen pasmat.

Tappioton AC Oulu

AC Oulu ei ole hävinnyt vuoden 2023 aikana vielä otteluakaan, ja joukkue voittikin oman Liigacup-alkulohkonsa. Toisaalta tasapelit ovat värittäneet oululaisryhmän alkukautta, kun lohkovaiheen viidestä ottelusta peräti kolme päättyi tasan, ja myös FC Interiä vastaan pelatussa välierässä ratkaisu haettiin pitkän kaavan kautta, kun rangaistuspotkukilpailu ratkesi vasta yhdeksännessä parissa.

AC Oulun joukkueessa on hurja määrä nuorta taitoa, ja useampaa potentiaalista tulevaisuuden tähteä kannattaa pitää silmällä. Kirkkaimpina timantteina loistavat vasta 18-vuotias Otso Liimatta sekä 22-vuotias Noah Pallas. Kymppipaikalla operoiva Liimatta laukoi jo viime Veikkausliiga-sesongilla messevät viisi maalia ja seitsemän maalisyöttöä, ja vasempana laitapakkina viihtyvä Pallas on noussut nopealla tahdilla Suomen A-maajoukkueen rinkiin. Mainitsemisen arvoinen nimi on myös 21-vuotias keskikenttäpeluri Jere Kallinen.

AC Oulu on muuttunut jonkin verran viime kaudesta. Eniten vaihtuvuutta on ollut puolustuslinjassa, kun Sandro Embaló, Rafael Floro sekä Mehdi Hetemaj jättivät seuran. Lisäksi entinen HJK-kippari Rafinha lopetti mittavan uransa, ja huippulupaava Miika Koskela myytiin hiljattain Norjaan. Muita merkittäviä lähtijöitä ovat sveitsiläinen keskikenttäpelaaja Magnus Breitenmoser ja argentiinalaiskärki Michael López, joka oli viime kaudella AC Oulun paras maalintekijä kymmenellä täysosumallaan.

Puolustuksen poistumaa on paikattu Valko-Venäjältä saapuneella Yann Emmanuel Affilla ja Cristian Valencialla, joka on Veikkausliigan seuraajille tuttu SJK:n paidasta. Kenties mielenkiintoisin hankinta on kuitenkin jo aiemmin mainittu brittihyökkääjä Coffey, joka on latonut runsaasti maaleja Ruotsin alemmilla sarjatasoilla.