Luis Anula HJK:n Veikkausliiga­joukkueen fysiikka­valmenta­jaksi

Espanjalainen Anula toimi samassa roolissa KuPS:ssa vuosina 2017–2019.

Luis Anula - HJK Helsinki

Espanjalainen Luis Anula vastaa kahden seuraavan kauden ajan HJK:n Veikkausliigajoukkueen fyysisestä valmennuksesta. 30-vuotias Anula on toiminut kaksi viime vuotta fysiikkavalmentajana Pietarin suurseura Zenitin organisaatiossa ja sitä ennen kolme vuotta samassa tehtävässä Kuopion Palloseurassa.

– Keskustelin Akin (toimitusjohtaja Riihilahti) ja Miikan (urheilujohtaja Takkula) kanssa ensimmäisen kerran jo KuPS-sopimukseni päätyttyä. Silloin päätin tarttua Zenitin tarjoukseen, mutta nyt asia tuli uudestaan ajankohtaiseksi. Koen, että HJK:ssa on menestytty hyvin, mutta kehitysprojekti kuitenkin jatkuu edelleen. Olen erittäin motivoitunut olemaan osa projektia. 

Anula tulee HJK:n edustusjoukkueeseen tontille, jolla aiemmin toiminut Niklas Virtanen nimitettiin tällä viikolla HJK:n suorituskyky-yksikön pelaajakehityspäälliköksi

– Työni keskiössä on halu auttaa muita valmentajia ja pelaajia kehittymään. Olen kunnianhimoinen, ja minulla on pelaajataustani ansiosta kyky linkittää ymmärrys pelistä fyysisen valmennuksen kanssa. Olen kokenut sen erittäin toimivaksi yhdistelmäksi, Anula kertoo.

Nuorempana Anula asui Portugalissa, jossa hän pelasi pääsarjajoukkue Estoril Praian akatemiajoukkueissa vajaan kymmenen vuoden ajan ja sen jälkeen Espanjan kolmostasolla. 

Suomeen Anula päätyi fysiikkavalmentajaksi alun perin puolen vuoden pestillä Kakkosessa pelanneeseen vantaalaiseen, nyttemmin jo kuopattuun Legirus Interiin vuonna 2016. Seuran päävalmentajaksi oli pestattu englantia osaamaton, Atletico Madridiakin aiemmin koutsannut José ”Pepe” Murcia, joka tarvitsi englantia taitavan valmentajan tiimiinsä.

Murcia on kertonut Anulan pelastaneen hänen henkensä päävalmentajan saatua sydänkohtauksen kesken harjoitusten.

– Päätin lähteä puoleksi vuodeksi, ja Legirus olikin aikamoinen projekti… Mutta sen jälkeen avautui mahdollisuus työskennellä KuPS:ssa, ja siellä onnistuimmekin saavuttamaan Jani Honkavaaran johdolla hopeaa, pronssia ja lopulta mestaruuden 2019. 

Kuopiosta tie vei Zenitiin, jossa Anula toimi fysiikkavalmentajana seuran kakkosjoukkueessa sekä edustusjoukkueen suorituskyky-yksikön analysointitiimissä.

– Se oli ammatillisesti erittäin hieno kokemus. Tunsin olevani etuoikeutettu saadessani työskennellä yhdessä Venäjän suurimmista seuroista, mutta tietenkään ajoitus ei ollut paras mahdollinen: Ensin oli pandemia, sitten sota Ukrainassa.

– Tunteeni Suomea kohtaan ovat erityiset, koska täällä sain tehdä nykyistä työtäni ensimmäisen kerran ammatikseni. Tuntuu hyvältä rakentaa elämää taas Suomessa!

Tervetuloa Klubiin, Luis!