Mestaruus katkolla sunnuntaina Vaasassa!

HJK vastaan VPS. Korkeakunnas vastaan Nuorela. Radulovic vastaan Michael. Pohjanmaalla kohtaavat joukkueet, jotka ovat pelanneet tappioitta nyt yhteensä 22 liigaottelua putkeen.

Puolustuslinjan kulmakivet: Joona Toivio ja Miro Tenho.

VPS vs HJK
Su 8.10.2023 klo 16:00
Veikkausliiga – Lemonsoft Stadion
Televisiointi: Ruutu, TV2 ja Yle Areena

HJK:n Veikkausliiga-kauden viimeisen vierasreissun kohteena on Vaasa, jossa VPS isännöi Klubia sunnuntaina. HJK:n tueksi Pohjanmaalle on matkaamassa arviolta reilu 50–80 kannattajaa. Asetelmat ovat herkulliset: Jos Klubi nappaisi yhdenkin pisteen matkaansa, tämänhetkinen kuuden pisteen ero Kuopion Palloseuraan kasvaisi matemaattisesti mahdottomaksi, ja HJK kruunattaisiin neljättä vuotta putkeen Suomen mestariksi.

Ei kuitenkaan mennä asioiden edelle. Myös VPS:llä riittää panosta sunnuntain ottelussa, vaikka vaasalaisjoukkue ei mestaruudesta taistelekaan. VPS tarvitsee voiton yhtäältä siksi, ettei toisella sijalla oleva KuPS karkaa tavoittamattomiin, ja toisaalta siksi, että kolmella pisteellä Vepsu varmistaisi vähintään pronssimitalin.

Atom on voittanut Suomen mestaruuden urallaan neljä kertaa: 2017, 2020, 2021 ja 2022.

Sunnuntain ottelu tulee varmasti olemaan kiehtova. Vastakkain ovat kaksi sarjan ylivoimaisesti kovavireisintä joukkuetta – Toni Korkeakunnaksen ajanjaksolla tappioton (8 voittoa, 1 tasuri) HJK vastaan kauden vaikuttavin ilmiö, 13 tappiottoman ottelun putkessa viilettävä Jussi Nuorelan VPS, joka on tuonut valtavirrasta poikkeavalla pelityylillään erinomaisen mausteen koko Veikkausliigaan.

– VPS on minulle sattumoisin hyvinkin tuttu joukkue. Varsinkin alkukaudesta seurasin heitä työni puolesta hyvin tiiviisti, kun toimin Nuorelan Jussin mentorina UEFA Prossa. Ihan hyvä oppilas näyttäisi olevan, virnistää Korkeakunnas.

– Jussi piti hienosti päänsä ja jatkoi samalla tavalla kuin keväällä, vaikka silloin tulokset olivat huonompia. Olen iloinen hänen puolestaan, että hän on tiimeineen saanut joukkueen lentoon vaikean alkukauden jälkeen. Ja itsekin olen omalla pelaajaurallani Vepsua edustanut, joten siinäkin mielessä hienoa nähdä, miten he ovat vaikeuksien kautta nousseet tuohon asemaan. Huomenna ei kuitenkaan mitään sympatiaa tai armoa heru.

Ossi Virta,

Vaikka tasapeli riittäisi Klubille mestaruuteen, ei sitä lähdetä Vaasasta hakemaan. Tavoitteena on voitto – kuten aina.

– En ole koskaan ajatellut sillä tavalla, että lähdettäisiin hakemaan jotain tasapeliä. Lähtökohtaisesti lähdemme voittamaan jokaista peliä. Totta kai se voi vaikuttaa jossain vaiheessa pelin sisällä tehtäviin ratkaisuihin, jos tilanne alkaa siltä näyttää, mutta ajatuksena on ehdottomasti voittaa VPS, toteaa Korkeakunnas.

Pyry Soiri syötti Klubin maalin torstaina Aberdeenissa.

HJK:n viikko on ollut hektinen. Torstai-iltana pelattiin Konferenssiliigaa Skotlannissa, josta Klubi toi yhden pisteen mukanaan Aberdeen-tasapelillä. Perjantaina joukkue suuntasi käytännössä suoraan lentokentältä palauttaviin harjoituksiin, ja lauantaina treenattiin taas Boltilla.

– Eilen oli aika rapea matkustuspäivä, jonka päätteeksi tulimme vähän jaloittelemaan. Tänään treenattiin hyvin koleassa, harmaassa ja sateisessa syyssäässä. Melkoinen paluu arkeen ja todellisuuteen, naurahtaa Korkeakunnas.

Perparim Hetemaj.

– Vedettiin aika lyhyet treenit. Meillä ei ole nyt ollut ihan hirveästi aikaa valmistautua, ja pääpaino onkin ollut palautumisessa ja fyysisessä valmistautumisessa. Taktiset asiat käydään läpi tässä kohtaa palaverihuoneen puolella. Eikä meillä oikeastaan ole mitään niin suurta muutettavaa pelissämme – hyökkäyksissä meidän täytyy pysyä pallossa vähän pidempään kuin Skotlannissa. Puolustuksellisesti Vepsussa on paljon samaa kuin Aberdeenissa. Olemme skoutanneet Vepsun tarkasti.

Skotlannissa pelaajia ja taustajoukkoja häiritsi flunssa, mutta sen suhteen joukkue alkaa olla voiton puolella, joskin joidenkin osalta pelikunto ratkeaa vasta pelipäivänä.

Klubi joutui Aberdeenissä erittäin harvinaisesti vaihtamaan koko avauksessa olleen topparikolmikon (Matti Peltola, Joona Toivio ja Miro Tenho) eri syistä pois kentältä. Heistä Peltola on sunnuntaina todennäköisesti sivussa. Lisäksi poissa kokoonpanosta ovat Kevin Kouassivi-Benissan, pitkäaikaisloukkaantuneet sekä Topi Keskinen Honka-pelissä täyttyneen korttitilin takia.

Aapo Halme ja Hassane Bandé.

Taisteltavaa riittää sunnuntaina joukkueiden lisäksi myös yksilöiden välillä, kun pitkään Veikkausliigan maalikuninkuudesta AC Oulun Ashley Coffeyn kanssa taistellut Bojan Radulovic on saanut uuden kilpailijan. Brittikärki Coffeyn maalitahti on hyytynyt, mutta VPS:n Peter Michael on päässyt vauhtiin vasta kauden jälkimmäisellä puoliskolla. Nigerialainen Michael on osunut nyt yhdeksässä (!) peräkkäisessä ottelussa, joiden aikana mies on toimittanut pallon maaliin yhteensä 11 kertaa. Koko kauden maalisaldo on tällä hetkellä 14 täysosumaa, joten 17 maalia iskeneellä Radulovicilla on vielä etumatkaa.

HJK on voittanut kauden molemmat tähänastiset keskinäiset kamppailut maalierolla 5–0. Huhtikuussa neljän päivän sisään pelatut ottelut eivät kuitenkaan kerro juuri nyt mitään, sillä tuohon aikaan VPS:n palapelin palaset eivät olleet vielä loksahdelleet paikoilleen. VPS voitti kauden ensimmäisistä 12 ottelustaan vain yhden. Kuka olisikaan keväällä arvannut, että otteluohjelman näkökulmasta hyvin kummallisen VPS-tuplaottelun pisteet olisivat nyt näinkin arvokkaat?

Tuomas Ollila lähtee VPS-ottelun jälkeen Suomen maajoukkueen matkaan.
Treenien voitokas joukkue.