Mikä FCV Farul Constanța? – Tutustu HJK:n seuraavaan vastustajaan

Konkurssi, fuusioituminen ja Rivaldon poika – viime kaudella historiansa ensimmäisen Romanian mestaruuden voittaneen Farulin tarina on värikäs.

Gheorge Hagi perusti Farulin edeltäjän Viitorulin nuorten pelaajien kasvattamoksi, ja seura on onnistunut tavoitteessaan mainiosti. Kuten kuvasta näkyy, Gheorghe Hagi Football Academyllä riittää treenikenttiä. Kuvassa vasemmalla on torstain noin 4500-paikkainen ottelustadion.

FCV Farul Constanța vs HJK
To 24.8.2023 klo 20:00
UEFA Conference League – Hagi Academy Stadium, Romania

HJK:n kuluvan kesän eurokarsintojen viimeinen vastustaja on romanialainen FCV Farul Constanța, joka voitti Romanian mestaruuden viime keväänä. Otteluparin ensimmäinen osa on edessä torstaina Romaniassa, ja ratkaiseva toinen osaottelu pelataan ensi viikon torstaina Bolt Arenalla.

Panokset ovat kovat – ja harvinaisen selkeät. Voittaja etenee syksyn aikana pelattavaan Konferenssiliigan lohkovaiheeseen, joka takaa vähintään kuusi euro-ottelua lisää. Häviäjän kansainväliset pelit ovat puolestaan pelatut.

HJK TV näyttää ottelun suorana ja suomeksi selostettuna hintaan 9,99e. Lähetys näytetään myös Bolt Arenan ravintolassa, joten tervetuloa viettämään euroiltaa Boltille! Lue lisää täältä.

Mikä FCV Farul Constanța?

Romanian jalkapallo eli kulta-aikojaan 1990-luvulla, kun maajoukkuetta tähdittivät vuorollaan sellaiset nimet kuin Gheorghe Hagi, Dan Petrescu, Gheorghe Popescu, Dorinel Munteanu sekä Cristian Chivu – ja hieman myöhemmin myös Adrian Mutu. Romania ylsi arvokisoissa parhaimmillaan kahdesti kahdeksan parhaan joukkoon, Yhdysvaltojen MM-kisoissa vuonna 1994 sekä Hollannissa ja Belgiassa järjestetyissä EM-kisoissa vuonna 2000.

Romanian seurajoukkueista tunnetuin on varmastikin nykyään nimeä FC SB kantava Steaua Bukarest, joka voitti Euroopan Cupin kaudella 1985–86 ja pelasi finaalissa myös muutamaa vuotta myöhemmin. Romanian pääsarja oli UEFAn rankingissa parhaimmillaan jopa seitsemäs vuosina 2007–08, ja tuohon aikaan romanialaisseurat olivat tuttu näky Mestarien liigan lohkovaiheessa.

Nyt tilanne on kuitenkin toinen. Romanian maajoukkue ei ole saavuttanut merkittävää menestystä kahteen vuosikymmeneen, eikä rankingissa sijalle 26 valahtaneen pääsarjan joukkueita ole nähty Mestarien liigassa kymmeneen vuoteen.

Siirrytään Farul Constanțaan (suomeksi Constanțan Majakka), jonka historia on vaiherikas. Pitkään Romanian pääsarjan alemman keskikastin joukkueeksi profiloitunut Farul putosi toiselle sarjatasolle kauden 2008–09 päätteeksi, eikä seura noussut sieltä enää ikinä sellaisenaan. Farul koki lopulta konkurssin syyskuussa 2016, ja vauhtia jouduttiin hakemaan aina neljänneltä sarjaportaalta saakka.

Farul nousi nopeasti takaisin toiselle sarjatasolle, ja Romanian maajoukkueen entinen maalitykki Ciprian Marica osti seuran brändin kesällä 2018. Miehen tavoitteena oli nostaa seura takaisin pääsarjatasolle, mikä tapahtuikin kauden 2020–21 päätteeksi. Kesällä 2021 Marica sekä Constanțan kaupungin toisen joukkueen Viitorulin johtohahmot Popescu ja Hagi löivät kuitenkin voimansa yhteen ja ilmoittivat Viitorulin sekä Farulin fuusioituneen. Uuden seuran nimeksi valikoitui FCV Farul Constanța.

FC Viitorul Constanța oli Hagin vuonna 2009 perustama ja omistama seura, joka ehti lyhyen historiansa aikana saavuttamaan muun muassa Romanian liigan sekä Romanian Cupin mestaruudet. ”Uusi” Farul, jossa Hagi on edelleen pääomistaja, voitti historiansa ensimmäisen Romanian mestaruuden viime keväänä, kun FC SB jäi lopulta seitsemän pisteen päähän. Joukkue pelaa europelejä nyt vasta ensimmäistä kertaa, jos edesmennyttä Intertoto Cupia ei oteta huomioon.

Seuran historian ensimmäinen ottelupari Mestarien liigan karsinnoissa päättyi 1–3-tappioon moldovalaista Sheriff Tiraspolia vastaan, ja Farul putosi Konferenssiliigan karsintoihin. Siellä Mustanmeren rantakaupungin joukkue on tähän mennessä voittanut sekä Armenian mestarin Urartun (yhteismaalit 6–4) että viimeisimpänä Viron mestarin FC Floran (5–0).

Kotimaassa Farulin pelit eivät ole sujuneet yhtä voitokkaasti. Uusi sarjakausi pyörähti Romaniassa käyntiin noin kuukausi sitten, ja Farul löytyy viiden pelatun ottelun jälkeen sarjataulukon kymmenenneltä sijalta. Joukkueen tappioputki venyi viime viikonloppuna jo kolmen ottelun mittaiseksi, kun Rapid Bukarest voitti ”Merimiehet” maalein 3–1.

Farulia valmentaa maan kaikkien aikojen pelaaja Gheorghe ”Karpaattien Maradona” Hagi, joka on toiminut pestissään reilun kahden vuoden ajan oltuaan aiemmin Viitorulin päävalmentaja. Hagi peluuttaa ryhmäänsä pääosin erilaisilla 4–3–3-muodostelman variaatioilla, mutta kolmen topparin tai kahden kärjen peluuttaminenkaan ei ole tavatonta.

Farulin hyökkääminen on hieman samantapaista kuin Klubin aiemmalla vastustajalla Qarabağilla. Laitahyökkääjät haastavat hanakasti ja pyrkivät leikkaamaan sisäänpäin, ja lisäksi kaukolaukauksia viljellään tiheään tahtiin. Hyökkäävien pelaajien yksilötaito ei kuitenkaan ole samaa luokkaa kuin Qarabağilla.

Puolustuspelaamisessa Farul ei ole vahvimmillaan. Epätasapainoisesta linjasta löytyy suuria tiloja, ja joukkueen puolustaminen näyttää välillä jopa flegmaattiselta. Joukkue on ollut ongelmissa etenkin nopeiden hyökkäysten kanssa, sillä yksikään puolustajista ei ole varsinaisesti mikään pikakiituri.

Farulin joukkue pysyi jopa yllättävän hyvin kasassa onnistuneen kauden jälkeen, mutta menestys vaati luonnollisesti veronsa. Nuori laituri Alexi Pitu myytiin jo tammikuussa Ranskan Bordeauxiin, ja huippulupaava Adrian Mazilu siirtyy kolmella miljoonalla eurolla Brightoniin seuraavassa siirtoikkunassa. Lisäksi joukkueen ykköspyssy ja Romanian maajoukkuekärki Denis Alibec siirtyi viime viikolla Qatariin.

Farul sai Qatarista paluupostissa brasilialaisen Gustavo Costan, joka on muuan Rivaldon vävypoika. Myös vuonna 1999 maailman parhaaksi pelaajaksi valitun Rivaldon poika, Rivaldinho, edustaa Farulia. Eivätkä mielenkiintoiset sukulaisuussuhteet lopu siihen: Farulin keskikenttämies Nicolas Popescu on seuran omistajan Gheorghe Popescun poika – ja samalla myös päävalmentajan Hagin sisarenpoika.

Avainpelaajat

#18 Andrei Artean, keskikenttä. Kokenut Artean on ensimmäisiä nimiä, jotka Hagi piirtää avauskokoonpanoonsa. Farulin keskikentän moottorilla on kokemusta Romanian pääsarjasta lähes 200 ottelun verran. 30-vuotias Artean nousee mielellään mukaan hyökkäyksiin, joita hän kykenee päättämään sekä päällään että erinomaisella oikealla jalallaan.

#9 Louis Munteanu, hyökkääjä. Italialaisen Fiorentinan omistama 21-vuotias romanialaiskärki pelasi viime kauden Farulissa lainalla iskien 10 maalia 29 ottelussa. Palasi kesällä jo takaisin Firenzeen, mutta Farul onnistui hiljattain lainaamaan oman kasvattinsa takaisin. Klassinen ysipaikan pelaaja ei ole pelinrakentelun tärkein palanen, mutta mies sijoittuu hyvin ja viimeistelee laadukkaasti molemmilla jaloillaan.

#24 Constantin Grameni, keskikenttä. Hagin akatemian hiomaton timantti, joka suorittaa kovalla tasolla kentän molemmissa päissä. Kenties hieman hyökkäävämmäksi keskikentäksi profiloituneella Gramenilla on loistava vasen jalka, jolla 20-vuotias lupaus pystyy laukomaan maaleja kaukaa ja antamaan murtavia syöttöjä. Hyökkäyspelin vastapainoksi Grameni on myös hyvä riistämään palloja ja katkomaan syöttöjä. Ikään kuin Matti Peltolan hyökkäävämpi versio.

#25 David Kiki, laitapuolustaja. Ranskassa jalkapallo-oppinsa saanut Kiki on pelannut Farulissa vasta vuoden, mutta mies on noussut välittömästi joukkueen avainpelaajien joukkoon. Vasenjalkainen Kiki pystyy pelaamaan molemmilla laidoilla, ja mies nousee usein mukaan Farulin hyökkäyksiin. Nopea, taitava pallon kanssa ja myös riittävän hyvä puolustamaan. Kokemusta Beninin maajoukkueesta 41 ottelun verran.