Mikä NK Maribor? – Tutustu HJK:n seuraavaan vastustajaan

Klubin Euroopan kiertue jatkuu torstaina 4. elokuuta Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella Slovenian mestari NK Mariborin vieraana. Violettipaidoissa puhaltavat muutoksen tuulet, mutta kuusi kertaa Euroopassa lohkovaiheeseen edenneen joukkueen päihittäminen vaatii huippuonnistumisen.

Klubipääty – European Tour 2022

NK Maribor vs HJK Helsinki
To 4.8.2022 klo 21:15
UEFA Europa League – Ljudski vrtt, Maribor

Suora lähetys: HJK TV »

Mikä NK Maribor?

Vuonna 1960 perustettu NK Maribor on ollut perinteisesti slovenialaisen jalkapallon symboli Euroopassa. Seura on PrvaLiga nimellä tunnetun Slovenian pääsarjan menestyksekkäin 16 mestaruudellaan. Noin 95 000 asukkaan Mariborista, Slovenian toiseksi suurimmasta kaupungista, ponnistava seura voitti Slovenian mestaruuden vuosina 1996–2003 seitsemän kertaa peräkkäin sekä vuosina 2011–2015 viisi kertaa peräkkäin.

Jälkimmäisen mestaruusputken jälkeen mestaruuksia on tullut kolme, joista viimeisin edelliskauden päätteeksi. Sen ansioista NK Maribor pääsi HJK:n tapaan karsimaan paikasta Mestarien liigassa: slovenialaiset voittivat ensimmäisellä karsintakierroksella Pyry Soirin valkovenäläisen ex-seuran Shakhtyor Soligorskin yhteismaalein 2–0 mutta putosivat viime kaudella Real Madridin Mestarien liigassa voittaneelle moldovalaiselle FC Sheriff Tiraspolille yhteismaalein 0–1. Nyt Eurooppa-liigan kolmannella karsintakierroksella se vastaansa 31-kertaisen Suomen mestarin.

NK Maribor on pelannut Mestarien liigan lohkovaiheessa kolme kertaa: 1999–2000, 2014–2015 ja 2017–2018. Eurooppa-liigan lohkovaiheessa violettipaidat ovat pelanneet niin ikään kolmesti: 2011–2012, 2012–2013 ja 2013–2014, jolloin Maribor eteni toiselle pudotuspelikierrokselle asti tippuen tuolla kaudelle voittaneelle Sevilla FC:lle.

2010-luvun menestysvuosista Euroopassa on kuitenkin jo jonkin verran aikaa. Viime kausi Euroopassa päättyi putoamiseen Hammarbylle Konferenssiliigan toisella karsintakierroksella. Sitä edellisellä kaudella kohtalona oli putoaminen Eurooppa-liigan ensimmäisellä karsintakierroksella pohjoisirlantilaiselle Coleraine FC:lle.

Miten NK Maribor pelaa?

Maribor on aloittanut heinäkuun puolivälissä käynnistyneen PrvaLigan takellellen. Pääsarjakausi alkoi selvänumeroisella 3–0-kotitappiolla viime kaudella kymmenen joukkueen sarjassa kuudenneksi sijoittuneelle Radomljelle. Toisella kierroksella sarjanousija Gorica kaatui kotona niukasti 3–2. Viime viikonloppuna pelatulla kolmannella kierroksella kauden 2021 mestaruuden Mariborille kolmellä pisteellä hävinnyt NK Koper otti revanssin voittaen Mariborin kotonaan 2–1.

Huomionarvoista on myös, että kovat ottelut Slovenian pääsarjassa eivät pääty tähän: Maribor kohtaa päävastustajansa Olimpija Ljubljanan sunnuntaina 7. heinäkuuta. Samana iltana, kun HJK vierailee Pohjois-Pohjanmaalla AC Oulun vieraana. Otteluparin kummallakin joukkueella on siis luvassa vaikeat pelit kotimaassa avausosan ja ratkaisevan ottelun välissä.

Mariborin vaikeaa alkukautta voi selittää reilusti viime kaudesta muuttunut joukkue. Mestarijoukkueesta on poistunut viime kauden päätyttyä puolen tusinaa avainpelaajaa. Vaikka Mariborin pelityyli on samantapainen kuin HJK:n Mestarien liigasta pudottaneella Viktoria Plzeňillä, joukkueet ovat muilta osin toistensa vastakohtia: kun Tsekin mestarit turvasivat jatkumonsa säilyttämällä mestarijoukkueensa isolla rahalla, aloittivat Slovenian mestarit uuden projektin myymällä pelaajiaan.

Maribor menetti riveistään muun muassa PrvaLigan määlipörssin 17 osumalla voittaneen Ognjen Mudrianskin sekä keskikentän pohjan taiturin Antoine Makoumboun. Serbihyökkääjä Mudrianskin laina Mariborissa päättyi kesäkuussa, jonka jälkeen 30-vuotias maalitykki siirtyi Thaimaahan tienaamaan. Kongolainen Makoumbou taas siirtyi peräti 2,2 miljoonalla eurolla Serie B:n Cagliariin.

Samaan aikaan, kun HJK ilmoitti Lucas Lingmanin vahvistavan joukkuetta, Maribor ilmoitti myyneensä Slovenian nuorten maajoukkuepelaaja Nino Žugljin Norjan mestari Bodo/Glimtille. Vaikka siirtosumman on huhuttu olevan noin miljoonan euron luokkaa, ajoitus on hieman outo.

Lisäksi Mariborilla on ollut loukkaantumishuolia: viime kauden ykkösmaalivahti Azbe Jug on ollut loukkaantuneena sitten huhtikuun, laitapakkina pelaava kapteeni Martin Milec sekä keskikentän avainpelaajaksi hankittu itävaltalainen Marko Božić kärsivät polvivammat heinäkuun puolivälissä ja jälkimmäisen saappaita täyttämään tullut Aleks Pihler joutui sivuun nilkkavamman takia noin viikkoa myöhemmin.

Poissaoloista huolimatta joukkueesta löytyy runsaasti laatua. Osoituksena tästä käy ottelupari viime kaudella Mestarien liigassa pelannutta FC Sheriff Tiraspolia vastaan. Selvästä materiaaliylivoimasta nauttineella FC Sheriffillä oli vaikeuksiasi tehdä maali organisoitua ja kurinalaista slovenialaispuolustusta vastaan. Lopulta ottelupari ratkesi vasta Sheriffin tehtyä maali jälkimmäisen osaottelun 88. minuutilla.

Viime syyskuussa NK Mariborin peräsimeen apuvalmentajan paikalta noussut Radovan Karanović peluuttaa joukkojaan alkukauden perusteella 4–2–3–1-muodostelmassa, vaikka vielä viime kaudella formaatio vaihteli 4–2–3–1:n ja 4–4–2:n välillä. Slovenialaisten pelitavassa ei ole ihmeellisyyksiä: Maribor pelaa paljon laitojen kautta tai vaihtoehtoisesti kohti kärkipelaajaa, joka pudottaa palloja keskikentälle sekä laidoille.  

Mariborin mielenkiintoisimmat pelaajat ovat hyökkäyspäässä, mutta taitavat yksilöt eivät vaikuta vielä hitsaantuneen täysin yhtenäiseksi joukkueeksi. Joukkue on joutunut ottamaan vastaan monessa alkukauden pelissä ja on turvautunut usein tilanteenvaihtopelaamiseen, jonka kautta ovatkin usein saaneet parhaat maalipaikkaansa.

Keitä seurata?

#18 Roko Baturina

Budapestiläisestä Ferencvárosista lainalla oleva Baturina on ollut alkukaudella Mariborin pirtein hyökkäyspään pelaaja. 22-vuotias kroatialainen on osunut Slovenian liigan avauskierrosten aikana kahteen kertaan ja tehnyt samaiset kaksi maalia Mestarien liigan ensimmäisellä karsintakierroksella Shakhtyor Soligorskia vastaan. 187-senttinen Baturina on isokoinen mutta hyvin liikkuva keskushyökkääjä, joka omaa todellisen hyökkääjän luonteen lisäksi vahvan vasemman jalan.

#17 Ivan Brnić

Kroatian alle 23-vuotiaiden jalkapallomaajoukkueeseen kuuluva Brnić on pieni, vikkelä ja taitava laituri. Yleensä vasemmalla pelaava 20-vuotias on suoraviivainen pelaaja, joka pyrkii haastamaan mahdollisimman nopeasti. Hajduk Splitin akatemian kasvatti siirtyi Mariboriin vasta kesäkuun alussa. Viime kaudella Brnić pelasi Kroatian toiseksi korkeimmalla sarjatasolla NK Dugopoljen paidassa 26 ottelussa, joissa syntyi 11 osumaa sekä kuusi maalisyöttöä.

#7 Rok Kronaveter

35-vuotias slovenialainen on Mariborin joukkueen iäkkäin pelaaja, mutta sen ei voi antaa hämätä. Kymppipaikan pelaaja oli viime kauden kuudella maalillaan Mariborin toiseksi paras maalintekijä. Kaudella 2015–2016 Slovenian liigan maalipörssin 17 osumalla voittanut Kronaveter on pelannut myös Slovenian maajoukkueessa.

Oikea jalkainen Kronaveter on pelannut urallaan Slovenian pääsarjassa 306 ottelua, joissa on syntynyt 103 maalia ja 46 maalisyöttöä. Älykäs ja taitava Mariborin oma poika tulee pitämään HJK:n varpaillaan erityisesti erikoistilanteissa loistavan potkutekniikkansa ansiosta.  

#15 Jan Repas

25-vuotias Repas on dynaaminen box-to-box-keskikenttäpelaaja. 171-senttisellä slovenialaisella on myös kova CV: hän siirtyi 20-vuotiaana Ligue 1 -seura SM Caeniin arviolta miljoonan siirtosummalla mutta palasi kaudeksi 2020 Slovenian pääsarjaan. Ennen Ranskan visiittiään NK Domžalessa pelannut Repas on molempijalkainen ja monitaitava.