Mikä Qarabağ FK? – Tutustu HJK:n seuraavaan vastustajaan

Qarabağ hakee jo kymmenettä peräkkäistä lohkovaihepaikkaa Klubin kustannuksella.

Qarabağ FK vs HJK
To 10.8.2023 klo 19:00
UEFA Europa League – Tofiq Bahramov Stadium, Baku

Eurooppa-liigan karsintojen kolmannen kierroksen arpa heitti Klubin kauas Töölöstä: tarkemmin sanottuna noin 2800 kilometrin päässä sijaitsevaan Azerbaidžanin pääkaupunkiin Bakuun, jossa Qarabağ pelaa kotipelinsä. Tänään on luvassa otteluparin ensimmäinen osa, ja ratkaiseva osaottelu pelataan ensi viikon torstaina Bolt Arenalla.

HJK TV näyttää ottelun suorana ja suomeksi selostettuna hintaan 9,99e. Lähetyksen selostaa Casper Pitkänen. Lähetys näytetään myös Bolt Arenan ravintolassa, joten tervetuloa viettämään euroiltaa Boltille! Lue lisää täältä.

Mikä Qarabağ FK?

Azerbaidžania ei varsinaisesti tunneta jalkapallon suurvaltana: Kaukasiassa sijaitsevan valtion maajoukkue löytyy FIFAn rankingista vasta sijalta 121 eikä ole ikinä selviytynyt arvokisojen lopputurnauksiin. Qarabağ pitää kuitenkin huolta maan seurajoukkueiden kansainvälisestä menestyksestä.

Qarabağ on suorastaan dominoinut Azerbaidžanin pääsarjaa viimeisen vuosikymmenen aikana. Seura on voittanut mestaruuden jokaisena vuonna kaudesta 2013–14 lähtien – pois lukien kaudella 2020–21, jolloin Klubille tuttu Neftçi Baku vei mestaruuden kahden pisteen marginaalilla.

Qarabağ on äärimmäisen rutinoitunut europelijoukkue, joka pelaa säännöllisesti eri kilpailujen lohkovaiheissa. Qarabağ eteni ensimmäistä kertaa historiassaan lohkopeleihin kaudella 2014–15, jolloin joukkue pelasi Klubin tavoin Eurooppa-liigassa. Siitä lähtien Qarabağ on nähty lohkopeleissä jokaisella kaudella: kerran Mestarien liigassa, kerran Konferenssiliigassa ja peräti seitsemän kertaa Eurooppa-liigassa.

Kausilla 2014–2021 Qarabağin pelit päättyivät lohkovaiheeseen, mutta edellisenä kahtena kautena joukkue on edennyt Konferenssiliigan niin kutsutulle pudotuspelien play-off-kierrokselle, jossa Konferenssiliigan lohkokakkoset pelaavat Eurooppa-liigan lohkokolmosia vastaan paikasta 16 parhaan joukkoon. Molemmilla kerroilla Qarabağ on kuitenkin hävinnyt kyseisen otteluparin.

Qarabağ ei pelaa ensimmäistä kertaa suomalaisia vastaan. Seura kohtasi historiansa ensimmäisessä euro-ottelussa MyPan, joka tiputti kaudella 1996–97 azerbaidžanilaiset Cup-voittajien cupin karsinnoissa yhteismaalein 2–1. Qarabağ sai revanssin suomalaisista kesällä 2009, jolloin joukkue pudotti Eurooppa-liigan karsinnoissa FC Hongan lukemin 3–1.

Qarabağia valmentaa entinen ammattipelaaja Gurban Gurbanov, joka pitää hallussaan Azerbaidžanin maajoukkueen historian parhaan maalintekijän titteliä 14 osumallaan. Vuonna 2006 pelaajauransa päättänyt Gurbanov on valmentanut Qarabağia jo kaudesta 2008 lähtien, ja 51-vuotiaalle valmentajalle on kertynyt otteluita Qarabağin peräsimessä jo lähes 600.

Gurbanov peluuttaa ryhmäänsä klassisella 4–2–3–1-ryhmityksellä. Hyökkäyspelissä Qarabağ nojaa vahvasti taitavien laitahyökkääjien sekä kymppipaikan pelaajan henkilökohtaiseen taitoon, mutta myös aikaiset keskitykset boksiin ovat tuttu hyökkäysmalli. Lisäksi joukkueessa on valtava määrä kaukolaukausuhkaa, eivätkä pelaajat pelkää käyttää sitä.

Sen sijaan puolustaessa Qarabağ on haavoittuvainen. Puolustuslinja ei ole maailman organisoiduimmasta päästä, ja lisäksi ylimmät kolme-neljä pelaajaa eivät juuri osallistu puolustamiseen. Tätä Klubin täytyy pystyä hyödyntämään.

Lisäksi Klubin onneksi Qarabağin hyökkäyskalusto on ainakin paperilla hieman heikentynyt viime kaudesta, kun kahdestaan lähes puolet joukkueen maaleista iskeneet Musa Qurbanly sekä Ramil Sheydayev vaihtoivat maisemaa. Qarabağin sarjakausi käynnistyi viime viikonloppuna 0–1-kotitappiolla viime kaudella keskikastiin sijoittuneelle Ziralle.

HJK:n pelaajat tutustumassa Tofiq Bahramov Republican Stadiumin nurmeen.

Avainpelaajat

#10 Abdellah Zoubir, laitahyökkääjä. Vasemmalla kaistalla viihtyvä Zoubir on Qarabağin kenties vaarallisin pelaaja ylöspäin. Äärimmäisen taitava ranskalainen on omimmillaan pienissä tiloissa sekä kuljetuksissa. 31-vuotias Zoubir on puolustajille vaikea pideltävä, sillä arvaamaton mies pystyy viimeistelemään sekä tarjoilemaan laadukkaita syöttöjä molemmilla jaloillaan. Edustanut Qarabağia jo viisi kautta, joiden aikana takonut yhteensä 47 maalia ja 56 maalisyöttöä.

#8 Marko Jankovic, keskikenttä. Kapteeninnauhaa kantava Jankovic on pelannut aiemmin urallaan pääosin laitahyökkääjänä, mutta Qarabağissa hänet on istutettu keskikentän pohjalle. Montenegron maajoukkueessa 40 ottelua pelanneella Jankovicilla on tärkeä rooli Qarabağin hyökkäysten käynnistämisessä: kun joukkue voittaa pallon, Jankovicin tarkat pitkät syötöt napsuvat tarkasti ylhäällä odottavien hyökkääjien juoksulinjoille.

#13 Bahlul Mustafazada, toppari. Päävalmentajan luottopelaaja Mustafazada sijoittuu kentällä loistavasti. 190-senttinen toppari on vahva pääpalloissa, mutta myös jalalla pelaaminen sujuu riittävän hyvin. 26-vuotias Mustafazada kuuluu Qarabağin lisäksi myös Azerbaidžanin maajoukkueen vakiokalustoon: maaotteluita on kertynyt tähän mennessä 24 kappaletta.

#7 Yassine Benzia, kymppipaikka. Todellinen jokerikortti. Kykenee murtamaan puolustuksia puhkovilla syötöillään sekä kaukolaukauksillaan. Yli 100 ottelua Ranskan pääsarjaa muun muassa Lyonissa ja Lillessä pelannut sekä Ranskan nuorisomaajoukkueet läpi kolunnut Benzia siirtyi Qarabağiin tammikuussa, mutta kevätkausi meni reisille loukkaantumisen vuoksi. Nyt Benzia on jälleen kunnossa, joskaan ei takavuosien tasollaan. Hyvänä päivänä mies on kuitenkin edelleen tällä tasolla pitelemätön.